論盡家傭

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

回覆:有冇人知道緬甸女傭怎樣??

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

其實我諗大家對緬甸女傭不要有太大期望,因為agent話,緬甸女傭個性純品,服從性強,但需要時間習慣香港,唔好一到屋企就預期她們乜都識,樣樣掂,要慢慢教,一樣一樣咁教;她們需要既時間比海外印妹還要多,所以想請緬傭既要諗清楚有冇時間去教~~~

複式洋房

別墅

回覆:lulu2010 的帖子

男爵府

回覆 kaky 的帖子

教唔係問題,教要聽,要跟住去做!
我屋企果件,做咗26個月,依然你有你講,佢有佢做!

象牙宮

kaky 發表於 13-9-25 18:43
一向用開印印,但要換工人,而agency話現在d賓賓及印印都好差,佢推介我請緬甸女傭,佢話緬甸d女傭乖、聽話 ...
news.tvb.com/local/52b17dcc6db28c8755000004
2013年12月18日
中介公司首次引入緬甸女傭

無綫新聞 - 港聞 - 中介公司首次引入緬甸女傭 - tvb.com
首次有外傭中介公司引入緬甸女傭,首批25人將於農曆新年前抵港。 現時全港有超過32萬名外傭,主要來自菲律賓、印尼及泰國,日後僱主請外傭有多一個選擇。 首次有本港外傭中介公司獲緬甸批准引入女傭,已經獲批二百個名額。
首次有外傭中介公司引入緬甸女傭,首批25人將於農曆新年前抵港。現時全港有超過32萬名外傭,主要來自菲律賓、印尼及泰國,日後僱主請外傭有多一個選擇。首次有本港外傭中介公司獲緬甸批准引入女傭,已經獲批二百個名額。首批約廿五個緬甸女傭將於下月抵港,另外一百人仍然在當地接受家務、英語及普通話訓練,但現階段不訓練她們說廣東話。公司表示,緬甸人與華人生活習慣相近,相信可以迎合香港僱主需要。中介公司說緬甸仰光平均工資只有約八百元港幣,相比本港外傭最低工資4010元具有吸引力。中介公司表示會視乎市場情況,再決定下批來港女傭人數。香港家傭僱主協會主席羅軍典歡迎引入緬甸外傭。認為僱主可以有多一個選擇,但希望可以加強女傭的廣東話及英語訓練。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

AHGU 發表於 13-10-6 07:48
通常第一水的比較好,因為勢力少,但小心佢容易思鄉抑鬱。

中介公司說緬甸仰光平均工資只有約八百元港幣,相比本港外傭最低工資4010元具有吸引力

佢容易開心, 多于思鄉抑鬱。

抑鬱 = 前景不明朗, 收入有限... 想不通....

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

大宅

引用:回覆+kaky+的帖子無小朋友可以一試,有小朋

原帖由 兩仔媽媽 於 13-12-30 發表
回覆 kaky 的帖子

無小朋友可以一試,有小朋友我吾會試,因太博了,我覺得印菲呢D係香港咁多年吾識多都識少, ...
全職媽媽可試,可能可付出多些時間培訓和監察,就算笨人,都可早知和找對策!

大宅

引用:Quote:原帖由+兩仔媽媽+於+13-12-30+發表回

原帖由 AHGU 於 13-12-30 發表
全職媽媽可試,可能可付出多些時間培訓和監察,就算笨人,都可早知和找對策!

...
我要返工,不能找太笨的,也不可溝通不來的,我唔想咁快就爆血管

別墅

BK Milk勳章

大宅

我係ftm,家中仲有2個3歲以下既小孩, 所以好難請工人, 唯有搏一搏

別墅

回覆 kaky 的帖子

您好!
我現在考慮聘請緬甸女傭(橫堅菲印都是賭賭運氣)。
但不知道哪裏/個中介有提供聘請服務?
您能告知嗎?
謝謝。

大宅

如果大家急請工人的話, 就不要請緬傭, 因agent話要等3-4個月; 我10月簽約, 預計要等到1月尾-2月頭才到香港~~

大宅

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131213/00407_013.html
入面有講邊間agent, 跟住去google search, 就搵到~~

侯爵府

好媽媽勳章

引用:+http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131213/

原帖由 kaky 於 14-01-04 發表
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131213/00407_013.html
入面有講邊間agent, 跟住去google search, 就搵到 ...
請問你工人嚟咗未?

[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

禁止訪問

引用:一向用開印印,但要換工人,而agency話現在

大宅

回覆:yy430430 的帖子

其實緬甸嘅工人唔差,我之前係泰國住,用過來自緬甸的尼泊爾族工人,佢哋英文好過賓賓同印印多多聲,有D係泰國打過幾年工都好醒,但因為passport問題,以我所知就未能到香港工作,如果唔係,我就帶我個舊工人返香港啦,但有一點要小心,你開頭要俾好清晰指示,叫佢哋用筆記低你講嘅每一句,之後習慣咗就ok, 同埋千祈唔好對佢哋太好,太close, 佢哋做家務同湊細路都好ok.如果有人知點申請,話我知,我想請返個

大宅

Katemommy 發表於 14-2-6 15:56
其實緬甸嘅工人唔差,我之前係泰國住,用過來自緬甸的尼泊爾族工人,佢哋英文好過賓賓同印印多多聲,有D係 ...
既然湊小孩及家務都做得好,點解唔可以對佢地太好呢?

大宅

回覆:pm-11 的帖子

第一批要今個月20號才到,希望到時有人報告下

首頁
12345...15

尾頁

跳至