嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

女兒氣管敏感

亞女歲半啦, 每次咳都係訓醒佢咳, 已經有一個月 :-( 中西醫都話佢係氣管敏感 :cry: 我想問下各位, 有咩良方? 食燕窩有無用呢? 食幾多? 空氣清新機有無幫助呢?
請賜教, 謝謝~~!

複式洋房

Re: 女兒氣管敏感

KUKOO008,

我囡囡都有氣管敏感成年幾啦! 佢一直都睇緊中醫, 都睇左成年幾, 除左食中藥之外, 中醫佢都有湯料叫我煲吓湯比佢飲, 我又比個囡食膠囊既野生冬蟲夏草, 依家touch wood都好左好多啦! 氣管敏感一定要有耐性, 唔係一食左落去就可以好番. 又或者係BK內面好多小朋友都有食善古靈, 但我就無比個囡食, 聽佢地講呢一隻都可以醫氣管敏感, 但你一定要盡快同佢睇, 如果唔係好快就變成哮喘就煩啦!
至於食燕窩, 小朋友仲細, 怕佢地食左唔消化, 間中比佢食就可以, 就唔好日日食啦! 空氣清新機都有幫助, 因為屋企都有塵埃同細菌, 最好都買番部啦!
有時樣樣都要試吓先至知道邊一樣至OK架.

民房

唔該晒, 多謝你寶貴意見, 我會try try^^

大宅

My son also have氣管敏感, on December he cough every night and early morning for one month long, so I make him soup with冬蟲夏草 and soup with crocodile meat, drink every day 3 meals, after a week, he have no cough la.....

My doctor said don't let your BB to play on the floor, always keep clean and change bed sheet........

Hope can help you la!

首頁

尾頁

跳至