懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為同先生將會離婚,唔想多個單親小朋友,逼於無奈下於10week做了人工流產。真心想請教以下問題:

1. 要唔要做任何法事/燒嘢比bb, 等佢早啲投胎,也減低自己的罪過?在那裏做好呢?
2. 人流後幾耐可運動?
3. 除左蟹外,可以吃海鮮嗎?

多謝各位JM!!

男爵府

回覆:人工流產後要唔要超渡bb(不喜勿插)

如果做咗你個心會安心d咪做lor~人工流產都好傷身ga 盡量當坐月咁養身 食返d補品啦

民房

我信耶蘇的,所以做法事那些比唔到意見樓主,樓主剛剛落完Bb最好補下身先,海鮮那些好毒的,暫時介口吧!最好看中醫調理幾個月至半年Tim,願主祝福樓主Bb安息。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

業已作, 超渡係有啲無謂, 減輕唔到幾多你所作罪業, 心理上感覺會真係好左? 好多都係假象而已~
與其將D 錢俾打齋佬, 倒不如攞黎行善積德, 助養小朋友都不失為一個好方法~~

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

引用:因為同先生將會離婚,唔想多個單親小朋友,

原帖由 jamielam2013 於 13-10-02 發表
因為同先生將會離婚,唔想多個單親小朋友,逼於無奈下於10week做了人工流產。真心想請教以下問題:

1. 要唔 ...
樓主惗住做晒lee啲野就可減低自己嘅罪孽?“同先生將會離婚”即係一向都有問題唔盡量去解決/唔做好安全措施,bb真係可憐又無辜

珍珠宮

仲叫人唔好插你我惗都幾難囉

複式洋房

引用:都仲掛住問食唔食得海鮮,算罷啦你! +

原帖由 Shoesu 於 13-10-02 發表
都仲掛住問食唔食得海鮮,算罷啦你!
你有冇同情心架?!我婚姻出問題要人流,你估我想架!你唔知內情就唔好做判官,我只係問人流後飲食問題都要插?!呢個topic你唔like就請過主!也不要在傷口灑鹽!!!過份!

公爵府

原帖由 jamielam2013 於 13-10-02 發表

1. 要唔 ...
當務之急係要找中醫調理身體聽說不能投胎的bb會變嬰靈,會好慘的是要找個法師超度的,使其得以安息

大宅

人流傷身過生.. 坐月坐耐d

大宅

回覆:jamielam2013 的帖子

上月中我BB在24週大時無左心跳,所以做左引產排出胎兒。有朋友介紹我同BB超渡和安放蓮位,我BB雖然胎死中腹中,但佢係完整咁出嚟,呢種叫嬰靈。樓主的是叫胎靈,因為無肉身。

師父話如果無人超渡,佢地只可以留喺地獄,投唔到胎… 超渡後佢地會喺佛堂聽師父及啲信徒唸經同佢地一齊修法,咁就可以往生去佛國或再搵個好人家投胎。

我約了下星期六去超渡BB及安蓮位,樓主有需要可PM我,到時我再告訴你詳細內容吧。

人工流產後就跟坐月一樣休養和飲食吧。

Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

1. 要唔 ...
如果離婚要帶著一件"婚姻結晶品"我估要勇氣仲有唔少壓力。有關超渡問題,你會考慮請教較有規模的佛堂,如寶蓮寺,靜蓮,法鼓山,佛光山之類問?他們也可能提供你一些準確資料。

侯爵府

生冷野唔好食住 保重身體

大宅

我去年因為胎有事,24w人流。我和先生在決定之前,幫BB改左名,讓佢有名份,然後去佛教蓮社買左個位俾佢,頭七有做法事,唸經佢聽,尾七都有上去唸經。呢49日我同先生都茹素回向俾佢,我坐月都係用素食既方法進行,直至尾七之後先肉類補身。呢年來,我地都有上香,初一十五都食素,我先生就唸經佢聽,而我因無信仰,我有助養同做其他善事。

而坐月方面,一定要做足,調理自己身體,都要睇中醫。

食方面,坐月期間都戒下口先,以正氣食物為主,坐完月就食得其他架啦。

詳問就PM我啦。

女兒~~~你現在先在天上看顧爸媽,過多半年就要帶齊野,再回來爸媽身邊啦!

首頁

尾頁

跳至