自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

傭九絕招 博炒揾着數

僱主麥先生向《爽報》投訴,收到外傭打巨額長途電話費的賬單。

【本報訊】政府日前公佈調高外傭最低工資至月薪4,010元,增幅2.3%,有外傭工會批評超低加幅極不合理,但亦有香港僱主因部份外傭工作態度差劣,表示谷了一肚子氣。

其中外傭斷約轉工潮,更為僱主增添不少麻煩。入境處表示,過去兩個月便拒絕了45宗轉換僱主的簽證申請。據知,導致外傭轉工潮的主要原因,是因為印尼及菲律賓有不明文規定,若外傭被僱主解僱,之前原居地介紹所費用、訓練營費用等都會一筆勾銷,加上僱主解僱工人亦要付機票及代通知金,多重利誘下,使部份傭工以博炒心態工作,外傭僱主關注組更揭露外傭博炒九大招數!

本港約有1,000多間外傭公司,其中237間是有牌印尼中介公司,260間為有牌菲律賓中介公司,另外700多間屬無牌中介。據知有些無良中介公司為賺取僱主介紹費及機票錢,不斷四處挖角,間接令外傭質素下降。

每逢假期就是外傭休息及互通情報的時間。

每日都有大批外傭前往入境處辦理續約及簽證申請。

香港外傭僱主關注組的宣傳單張清楚列出外傭博炒特徵。

震撼電話費4.7萬

《爽報》讀者麥先生就投訴,其外傭打了他四萬多元電話費事緣今年4月,電訊公司額外給了麥先生一張價值10元、可打400分鐘的附屬電話卡,他見便宜於是打算給工人用來打本地電話。

他事先已叫電訊公司終止長途和上網服務,也叮囑外傭不能打長途。但至7月收到近5,000元電話費單,才知大件事,「最後賬單累積到47,000幾蚊,工人冇話我知,最後去到中介公司當面畀佢睇晒所有證據,佢先認全部佢做,跟住咪炒咗佢」。麥先生很生氣,他不排除該外傭是博炒。

該外傭上班期間,問題也是日日新鮮,「問題多到講唔晒,小朋友啲校服洗完又唔熨,叫佢熨衫可以連熨衫板都整燶埋

最特別就係自己衫就洗,我太太嘅衫就唔洗,返到屋企經常睇到掛滿佢啲衫」。最匪夷所思的是,他要求外傭買菜煮飯,結果卻買飯盒回來交差。麥先生說解僱對方後,如今搞到一頭煙,既要跟電訊公司理論,又要重新找工人。「工人唔肯寫任何解釋同道歉,電訊公司就最後要我賠總數嘅一半,再加簽一年約,佢哋話當日門市冇錄音,等於我喺門市做過乜嘢手續都冇用!」

8月份公告展示,若有不良紀錄的外傭將會考慮拒絕簽證申請。

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典認為,外傭必須完成兩年合約。

到埗即消失一個月

僱主受工人氣,麥先生只是冰山一角。香港外傭僱主關注組徐曉彤表示,還有個案更離譜,甚至虐待家中小童。「近兩年接到投訴明顯多咗,有啲工人摺衫可能比一個三歲小朋友仲差,完全睇唔出受過基本訓練。𠵱家好多僱主都知炒一個人要額外用錢,唔會隨便炒人,只係用得幾耐得幾耐嘅心態」。

她指個案中的師奶,原以為請來外傭會很開心,卻換來一場惡夢,「嗰個工人做咗一個月都係全程黑面,佢洗衫就淨係洗自己嘅衫,個僱主已經煮埋飯畀佢食,只係希望佢好好照顧三個小朋友,但咁簡單都做唔到,反而見到佢最開心一日,就係遞離職通知信嗰陣,擺明博炒唔到就自動辭職」。

她接觸最離譜的個案,是一名工人獲聘入境後,僱主連她的位置都不知道,對方用盡各種藉口不上班,如是者一個月才到家現身。

僱主其後指等了她一個月無法忍受,怎知工人一開口就說:「麻煩你畀番一個月代通知金我,係你炒我㗎!」徐促請政府為外傭合約加設30至60天試用期,除了可避免工作能力極差及長期病患者外,同時也要求中介公司在試用期後才獲全數中介費用,以保障用家,另外也促請政府拒絕多次斷約的外傭再來港工作。

徐曉彤展示外傭離譜工作個案照片,當中包括虐兒。

睇穿僱主被動心理

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典透露,對於現時有穩定生活的僱主來說,就算對傭工表現有不滿,亦會慢慢觀察才作進一步行動,免得重新適應或冒險再聘另一名傭工,惟這種心態被外傭洞悉後,就更助長其氣燄,「現時多數僱主最不滿,就係工人唔聽話、玩電話、駁嘴、偷竊、蛇王,完全達唔到家庭工作嘅要求」。

有外傭工會曾辯稱,外傭轉工是尋求更好待遇和打工仔權利羅對此不認同,他指外傭跟本地勞動力明顯不一樣,不可相提並論,其中一個原因是香港顧主支付了機票供外傭到港工作,當僱主未有違反任何刑事罪行時,外傭必須履行兩年合約,「要喺合情合理之下轉工,除咗僱主離世、移民、破產等等嘅原因,否則應該按合約精神辦事」。

記者:謝志輝
攝影:劉啟文、鄧振權

Bye

水晶宮

meow~meow 發表於 13-10-3 09:52
傭九絕招 博炒揾着數

Bye

水晶宮

香港d 法例越黎越唔係用黎保障香港人...........除咗 big six..連外傭都....

dorianchan    發表於 13-10-3 10:29
lunghamama    發表於 13-10-3 10:13
MARCHYAN    發表於 13-10-3 10:02
Bye

伯爵府

我份人工都無加咁多啦

vego  x2  發表於 13-10-3 11:33

大宅

回覆:傭九絕招 博炒揾着數

真係痴線

別墅

講得好!

子爵府

伯爵府

阿麥生真喺好慘
唔該上次自己無請過工人,但自認幫D工人強出頭,鬧我地僱主加幾十蚊都嘈嗰個JM睇下:;pppp:

水晶宮

引用:傭九絕招 博炒揾着數+僱主麥先生向《爽報

原帖由 meow~meow 於 13-10-03 發表
傭九絕招 博炒揾着數

僱主麥先生向《爽報》投訴,收到外傭打巨額長途電話費的賬單。
領導唔少。唉,下次可能請孟傭

珍珠宮

好媽媽勳章

子爵府

tssy 發表於 13-10-3 10:10
阿麥生真喺好慘
唔該上次自己無請過工人,但自認幫D工人強出頭,鬧我地僱主加幾十蚊都嘈嗰個JM睇下 ...

男爵府

畀面勳章

tssy 發表於 13-10-3 10:10
阿麥生真喺好慘
唔該上次自己無請過工人,但自認幫D工人強出頭,鬧我地僱主加幾十蚊都嘈嗰個JM睇下 ...

我同麥生 Case 一樣, 只不過是個半月偷用我老公公司的手提共打了三萬多電話, 兩個月貨仔用,又要補一個月同機票, 真激氣同嘔血.

最賤格就係正苦, 咁多年都唔改下外庸條例, 今時今日的外庸已好唔同, 嚟香港係搵著數.

我們呢班中下產咁不滿正苦, 或多或少同都外庸有關.

男爵府

引用:Quote:原帖由+meow~meow+於+13-10-03+發表

原帖由 eggcarol 於 13-10-03 發表
領導唔少。唉,下次可能請孟傭
我要個friend請左個孟傭,話太大陣味頂唔順。唉!香港顧主真慘,我請左一次就艾唔敢啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+13-10-03+發表領

原帖由 快樂ma 於 13-10-03 發表
我要個friend請左個孟傭,話太大陣味頂唔順。唉!香港顧主真慘,我請左一次就艾唔敢啦
...
係我個friend

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

CarrieNazi 發表於 13-10-3 09:59
我份人工都無加咁多啦
十年都無加過添啦

珍珠宮

睇嚟請工人真係好講彩數

別墅

前文提要---> [b]印尼及菲律賓有不明文規定,若外傭被僱主解僱,之前原居地介紹所費用、訓練營費用等都會一筆勾銷,加上僱主解僱工人亦要付機票及代通知金,多重利誘下,使部份傭工以博炒心態工作

請政府正視罪惡根源

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解佢地無試用期???

香港勞工法例保護埋佢地架喎, 香港人都有試用期啦!

男爵府

wyeth冷知識勳章

首頁

尾頁

跳至