烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

係bk學的蜂蜜梅酒今日出爐了,加左d有汽礦泉水整有汽梅酒

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我就咁飲,超正,我果樽浸咗兩年。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

rose-mag 發表於 13-10-4 00:24
我另外仲浸左梅醋-有米醋,陳醋,米醋+陳醋,各有各好飲。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

abcabc181818 發表於 13-10-3 08:43
我另外仲浸左梅醋-有米醋,陳醋,米醋+陳醋,各有各好飲。
我淨係整咗梅酒、梅子露同梅子酵素,後兩者要加水或冰或梳打水飲,
浸製期短D,好快有得飲,梅酒越耐越醇。

侯爵府

rose-mag 發表於 13-10-4 00:56
我淨係整咗梅酒、梅子露同梅子酵素,後兩者要加水或冰或梳打水飲,
浸製期短D,好快有得飲,梅酒越耐越醇。 ...
可否講下梅子露點整呀?我d梅酒只係浸左年幾架咋。

王國長老

abcabc181818 發表於 13-10-3 09:07
可否講下梅子露點整呀?我d梅酒只係浸左年幾架咋。
青梅洗淨風乾,挑去蒂,再用叉或牙籤喺青梅上刺好多窿,
放入乾淨樽之後就倒入樽,再放糖入去,我用大約40至50%糖,
之後無耐D糖會溶,將個樽倒轉輕輕搖下,等D糖平均沾上青梅上,
放幾三個月就飲得,最初兩個星期每隔幾日扭鬆下個蓋梳下氣就得啦,
飲果陣加水或冰或梳打水調到合味就得,夏天飲好透心涼架。

侯爵府

rose-mag 發表於 13-10-4 01:15
青梅洗淨風乾,挑去蒂,再用叉或牙籤喺青梅上刺好多窿,
放入乾淨樽之後就倒入樽,再放糖入去,我用大約40 ...
會唔會好大陣酒味?

王國長老

abcabc181818 發表於 13-10-3 09:18
會唔會好大陣酒味?
如果開下蓋會少D,一直唔開會有,不過唔算好緊要,唔開蓋有一個危險係醃製過程中產生嘅酵素會逼爆個樽,以前呢度有JM試過。

侯爵府

rose-mag 發表於 13-10-4 01:20
如果開下蓋會少D,一直唔開會有,不過唔算好緊要,唔開蓋有一個危險係醃製過程中產生嘅酵素會逼爆個樽,以 ...
等我出年試下整先

禁止訪問

引用:我就咁飲,超正,我果樽浸咗兩年。

珍珠宮

回覆:梅酒

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:我就咁飲,超正,我果樽浸咗兩年。

原帖由 rose-mag 於 13-10-04 發表
玫瑰,有好嘢喎

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

王國長老

fungwongphie 發表於 13-10-3 18:09
玫瑰,有好嘢喎
係呀,老公叫我浸幾年,我偷偷開咗試,真係好鬼正,D梅子露都好味。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上年個D 飲晒...
依家浸緊個D 得..5 個月貨仔~~

等多幾個月先開黎飲~~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-10-3+18:09+

係呀,老公叫我浸幾年,我偷偷開咗試,真係好鬼正,D梅子露都好味。
我都想浸,因為自己鐘意飲

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

王國長老

fungwongphie 發表於 13-10-3 19:17
我都想浸,因為自己鐘意飲

下年清明前後睇實有冇青梅賣,到時一齊浸。

子爵府

引用:Quote:abcabc181818+發表於+13-10-3+09:18+

如果開下蓋會少D,一直唔開會有,不過唔算好緊要,唔開蓋有一個危險係醃製過程中產生嘅酵素會逼爆個樽,以 ...
我個樽浸左半年了,師父

王國長老

mosquitomon1031 發表於 13-10-3 20:30
我個樽浸左半年了,師父
搞咩叫師父,半年都飲得,不過忍下手,起碼浸一兩年,真係正D架。我已連浸兩年,下年又浸過~

禁止訪問

回覆:梅酒

首頁

尾頁

跳至