自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今日同個同事傾開雙非問題, 講講下大家就提出一個問題: 香港人係唔係真係優越些? 我地都覺得: 就算唔係, 點都比某類人好! 咁我同事就話: 雖然而家好多香港出世的人的父母都係大陸嚟, 但上一代由大陸落嚟香港的內地人好似真係篩選過咁. 當年的抵壘政策令果批有勇氣有毅力的內地人冒險偷渡嚟香港, 佢地為嘅係自由同能自給自足的安穩生活, 而唔係貪香港嘅福利, 嚟搵著數. 當年無論新移民定香港人都為香港提供左龐大的生產力, 經濟起飛.
反之, 今時今日的單非雙非新移民在鬧港人歧視佢地之前, 有冇用腦或者係果小小良心諗下自己對香港做左D乜? 出左幾多力? 唔好同我講你嚟香港消費, 推動經濟! 你地買左D貨品, 確確實實買走左D貨, 都係為你自己買架! 你地係消費嘅同時推高左物價, 嚴重影響左在香港生活的人. 而家咩福利你地都要攞, 唔畀你又話我地歧視, 又話香港畀你嚟生仔乜都唔包唔理你死活… 唉… 香港好細架咋! 好快畀你地榨乾榨淨…
仲有政府班人, 唔該你地團結D, 一齊解決問題, 唔好再為反對而反對! 為下我地呢D星斗市民啦! 果D社工, 唔該你地唔好幫D新移民申請呢樣果樣福利, 教佢地自力更生, 唔好下下問政府攞, 話畀佢地知政府冇可能養你過世!

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

伯爵府

再諗遠D, 班官員成日話香港出生率低, 要畀多D新移民嚟好啦而家仔都生埋, 但配套資源不足點算? 唔好話佢地後知後覺, 我認為佢地係不知不覺! 不停同市民講呢批細路係香港的新血怕就怕佢地係度讀完書, 用盡福利之後就離開香港, 造福他/祖國有幾多人能肯定佢地長大後會留係香港工作, 貢獻香港? 睇怕都係賠了夫人又折兵

偷懶喵星人    發表於 13-10-11 17:05
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

BK Milk勳章

回覆:今日同個同事傾開雙非問題...

留毛

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 waiting046 的帖子

男爵府

BK Milk勳章

禁止訪問

受到警告

男爵府

回覆:waiting046 的帖子

別墅

男爵府

2024年龍年勳章

香港真係多得佢哋唔少,攪到樣樣嘢都要爭

人哋國家會為人民利益落閘唔俾外人搶福利,我哋政府呢?一味只係歌頌雙非可以為香港將來帶來新血,新移民好少攞綜緩等,根本冇體察民情,唔知道家長為撲學校嘅憂慮,亦唔理解雙非唔單止影響緊小朋友升學,更嚴重係剝奪咗港人嘅教學資助,醫療福利,仲有房屋政策呢?唔該果啲懶理智體諒雙非嘅人反省下,雙非今日唔係只影響有小朋友要求學嘅家長,政府嘅收入有部份去咗提供福利比呢啲蝗蟲,你嘅醫療,住屋福利,佢哋冇做任何共獻下有份瓜分架!

ANNAFRIEND  極同意  發表於 13-10-10 12:22
ANNAFRIEND    發表於 13-10-10 12:21
waiting046    發表於 13-10-10 01:51

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waiting046 發表於 13-10-10 01:27
再諗遠D, 班官員成日話香港出生率低, 要畀多D新移民嚟… 好啦… 而家仔都生埋, 但配套資源不足… 點算? 唔 ...
香港點解要新血?香港人唔得咩?想hard sell乜野?想洗腦?
講到尾都係共產黨想同香港換血姐!換哂大陸d血,你地咪安心囉。

珍珠宮

男爵府

引用:今日同個同事傾開雙非問題,+講講下大家就提

原帖由 waiting046 於 13-10-10 發表

今日同個同事傾開雙非問題, 講講下大家就提出一個問題: ...
當年“抵壘政策”要務生命危險,亦沒有任何保證。所以當年有勇氣來香港的人,是機會主義者,是擺脫被操控的自由民主先鋒。他們放棄本來的習性,開拓新的生活。

現在蝗蟲憑甚麼跟他們比

ANNAFRIEND  英國政府果然好野, 好懷念英國政府管冶  發表於 13-10-10 12:23

子爵府

引用:今日同個同事傾開雙非問題,+講講下大家就提

原帖由 waiting046 於 13-10-10 發表

今日同個同事傾開雙非問題, 講講下大家就提出一個問題: ...

珍珠宮

香港真係一個好好的地方。 但有依個成果, 係上一代的努力。 現在這一代人只係係到蠶食緊剩落黎的資源 ......

睇下。 97到現在。 香港有進步過嗎?

子爵府

講真,上屆政府真係好自私,佢放咁多內地孕婦黎香港生仔,有冇諗過香港係咪有足夠既資源比佢地?上幾年衝上來既雙非b,到而家要讀幼稚園既已經有3萬多了...依3萬唔係一個小數目,而單單依部分既雙非b家長偏要選係北區果幾間幼稚園,是問住係北區既香港b點算?你要佢地山長水遠飛去其他區到讀書嗎?幼稚園都要争到咁,咁小學中學會係點?點解身為香港人都得唔到應得既福利?我地有交稅,咁我地係咪應該享有福利?但偏偏我地就享用唔到,身為香港人,佢所享用既福利應該係優先同足夠,如果享唔到應有既福利,咁政府就唔應該收我地稅!其他國家都有為自己國家既資源而作出抗違,點解香港要咁偉大比資源人地分?你有好多資源咩?

ANNAFRIEND  貪曾要拿去打把, 佢留落黎的蘇州屎貪曾  發表於 13-10-10 12:25

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講得好

大宅

諗起乜都要爭,真係好想喊

子爵府

寫得幾好

侯爵府

仲有醫生,為左賺錢就歡迎內地孕婦來港產子。個位成日上電視個位姓蔡醫生,見到佢個衰樣都

子爵府

有無人想過,當雙非18歲時,佢地父母都可以來港,到時點算等陸沉

momo06  公公婆婆爷爷麻麻一定來得。  發表於 13-10-10 13:14
waiting046  係連姨媽姑姐果D都嚟埋...   發表於 13-10-10 09:19

首頁

尾頁

跳至