少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔6歳成日好鍾意講嘢,已經比學校投訴好多次,老師叫佢停唔好騷擾同學佢依然non stop,我同老公每日都叫佢上堂要專心要聽話,次次都話知道,但佢講極都係咁,冇改。最近仲成日比老師罰出去課室外面冷靜,我真係比佢激死,每日接佢放學我都好大壓力,怕佢又被投訴又要見家長,有冇jm同我一樣?有咩解決方法可以教下我。thanks

大宅

回覆:SK77 的帖子

有,同路人,我仔都係,寫手册寫到我都麻木,社工話佢專注力不足,所以唔能留心上堂,不停講野,我只好放鬆, 佢冇寫手册就讚佢叻仔堅持到,有寫手册就叫佢努力d, 試下堅持多一,兩日不被老師寫手册。 短期難有大改善,唯有慢慢鼓勵佢,小一下學期先有減少。

阿仔專注力方面踩界,未去到必需食藥控制。如學校方面好大壓力,可以考慮做評估,再睇下點幫小朋友。

大宅

回覆:希嫙mama 的帖子

多謝你嘅意見,之前已經見過醫生,又係踩界未到ADHD 只係專注力不足,星期五會再見醫生,希望可以有解決嘅方法。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

SK77 發表於 13-10-10 14:53
多謝你嘅意見,之前已經見過醫生,又係踩界未到ADHD 只係專注力不足,星期五會再見醫生,希望可以有解決嘅 ...
請問可否告知找那一個醫生?

禁止訪問

大宅

回覆:katekatema 的帖子

已經講過好多次,佢話控制唔到傾計

大宅

我仔都係今年升小一, 我都有類似既情況出現!!
我仔一向係屋企都唔係話好曳, 因為我地都有鬧.. 有教既..
但一上左小一, 開學一個月都無.. 已經比老師的左上教員室罰企4次..
裝女廁..係廁所玩水..係樓梯走廁大叫喪跑..上堂時襯老師轉身寫白板呢..
就出位搞人..篤隔離位女同學本手冊..篤到一個二個隆...下刪一百字......

不過兩個老師都話佢好叻..轉數好快..上堂成日都舉手答問題..
好吸收..如果佢專心好快會做到老師要佢做既野..
如果佢將一半既精力用係讀書度..佢一定會好叻!!!
雖然老師係咁講..但我覺得幾叻都好..操行差都無用囉!!!!

我都好灰..上個月底..兩個科目老師同班主任都打來同我講佢學校既情況..
老師話學校比佢既honeymoon期係幾個月, 同時下學期佢都仲係咁號既..
下次打來既就會係訓導主任..跟住就係校長..校長真係會見家長架..
到時又要麻煩你地到學校!!!!

我聽到果刻..好想搵隆捐囉!!!!!
我真係估唔到亞仔係學校會係咁.. 我唔係要佢做最叻果個..
但都唔好係最曳果個丫!!!!!!!

我真係唔識點教!!!!!!!!!

水晶宮

回覆:cmy421 的帖子

可能要做評估

大宅

回覆:cmy421 的帖子

我都覺得操行差真係幾叻都冇用,因為老師對個小朋友印象唔好都好麻煩好多人話大D會好D,頑皮通常聰明,唔通你想佢唔郁頓頓地好咩。有時都好矛盾,究竟曳係咪好過頓。咁大D又係咪真係會好D,只怕未變好,我已經七勞八傷

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆:SK77 的帖子

有無諗過轉校?我舊同事個仔,係油天舊校讀(小一至小三都考全級頭十名內),但個個星期收到投訴電話,話上堂唔留心,傾計等等。
名校vs小朋友心智
最後揀轉校,本來要其讀返屋企附近學校,一個唔覺意俾佢插到愛秩序灣,入埋皇仁,而家係HKU讀

男爵府

引用:我仔都係今年升小一,+我都有類似既情況出現

原帖由 cmy421 於 13-10-11 發表
我仔一向係屋企都唔係話好曳, 因為我地都有鬧.. 有教既..
但 ...
我仔仔同你地仔仔一樣。第二個星期老師已經要佢掉位,因為成日講嘢,我叫佢小息先同同學講嘢,佢就話老師教嘅嘢佢都識曬所以佢覺得好悶。同埋個人太容易興奮,一出去排隊就推到啲同學(佢高人地成個頭,所以一推就好大力。)。前幾日學校旅行我跟埋去,佢全程喺車同同學玩到不停尖叫(唔係太大聲嗰隻,但因為車上嘅家長都好靜,所以都騷擾到人,同佢玩嗰啲同學都好開心,但係無尖叫。)成日用條腰坐喺櫈度,點坐都坐唔直,兩隻腳個「室」頭哥撐住前面張櫈個家長頭後面,咁多同學我又唔好意思鬧。。。唉,人都癲。而且,佢又係喺屋企對住我好正常,完全係喺我唔係度或者知道人多我唔會鬧,先會做呢啲嘢。。。

我是一隻大草蚊

男爵府

引用:我仔都係今年升小一,+我都有類似既情況出現

原帖由 cmy421 於 13-10-11 發表
但 ...
前日先話用剪刀剪學校張桌,所以拗爛咗把剪刀。學校食飯隻叉又斷咗,佢話佢攞黎玩糾啲牙糾斷咗。個筆盒,食物盒水樽兩星期已經花曬同爛曬。

仲有想問下,唔知你地仔仔仲有無一個習慣係,就係佢隻手會喺佢自己都唔覺嘅情況下不停郁?我仔仔平時講嘢會兩隻手指係咁捽,又或者捽啲衫腳,企喺街等人當然係一定唔會企定,逼到佢企定佢隻手都係不停揾嘢摸同上下左右fing,食飯桌面有粒飯又係咁捽,聽人講嘢又不停扯下捽下自己件衫咁,攞住條繩又不停扯同綁住自己隻手板,諗住佢咁多手就俾啲嘢佢拎,點知拎住個膠袋又扯又fing又不停把玩個膠袋。總之佢個人係無郁,但係隻手郁到我都覺得煩,而且佢係有意無意之間咁做,有時隻眼同個腦都唔係專注喺隻手度,但總之就不停要摸住扯住捽住啲嘢咁。

我是一隻大草蚊

首頁

尾頁

跳至