烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

因為囡囡同學要求我整,為免令同學失望,亦為免囡囡冇面,請問有冇做macaroon的別勝方法,或是必讀心得呢?

Thanks.

伯爵府

減齡達人勳章

引用:因為囡囡同學要求我整,為免令同學失望,亦

原帖由 ^O^ 於 13-10-10 發表
因為囡囡同學要求我整,為免令同學失望,亦為免囡囡冇面,請問有冇做macaroon的別勝方法,或是必讀心得呢? ...
用意式,即係煮熱糖水加入打起蛋白嗰種方法,製成品比較好!

禁止訪問

回覆:請問有沒有macaroon必勝法呢?

大宅

印第安公主 發表於 13-10-11 21:58
用意式,即係煮熱糖水加入打起蛋白嗰種方法,製成品比較好!
我都想問下,我見意式要煮到特定溫度,難唔難控制?!同埋係咪買個溫度計會好d呢?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:印第安公主,你好我都想向你請教意式,既係

原帖由 rainstarwater 於 13-10-12 發表
印第安公主,你好我都想向你請教
意式,既係點?可給我食譜及做法嗎?謝謝!
(A)75克特幼杏仁粉+75克糖粉過篩,加入28克蛋白拌勻

(B)19克水同75克砂糖煮至245F,慢慢加入28克已打起嘅蛋白,一路加一路用打旦器打,直至蛋白嘅盤5燙手(如果要加色,就打蛋白時加入)

(A)(B)混合至溶岩狀,入唧袋,唧喺不沾布上。之後大力拍盤底,見到表面有小氣泡用牙簽刺穿,再拍下盤底。

置室溫至表面不沾手,時間長短視乎當日嘅溫度、濕度、有冇風。有人會用風筒吹,但我5Like,只揀天氣合適嘅日子整。e+咁乾燥,一陣就可以入爐,但濕度高,就成個鐘都未必得,要自己判斷。

預熱焗爐170c,一入爐即改150c,放三格之中嘅中間,10分鐘群邊應該靚靚,之後每三分零鐘較低1x度,即135/120/105,前前後後焗20分鐘。

各家爐溫有異,爐溫可能要多試幾個先得。以上只係我自己嘅爐溫,如果5得,你可能要參考其他人嘅爐溫。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+13-10-11+21:58+

原帖由 mangokiki 於 13-10-12 發表
我都想問下,我見意式要煮到特定溫度,難唔難控制?!同埋係咪買個溫度計會好d呢? ...
一定要溫度計!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+rainstarwater+於+13-10-12+

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+13-10-12+發表

原帖由 rainstarwater 於 13-10-12 發表
唔該晒呀!多謝你我相信對我黎講,意式的難度係煮糖果part,因好容易唔小心就變了焦糖,有秘訣嗎?
...
5用大火就可以,呢Part5難架,有温度計就得,5會咁容易變焦糖嘅。

最難係同你個爐溝通,爐温要自己試,呢樣其他人幫5到你。

珍珠宮

印第安公主 發表於 13-10-12 12:29
5用大火就可以,呢Part5難架,有温度計就得,5會咁容易變焦糖嘅。

最難係同你個爐溝通,爐温要自己試,呢 ...
一煮好糖水就即刻溝落打起的蛋白到嗎?要唔要放涼先呢?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+13-10-12+12:29+5

原帖由 ^O^ 於 13-10-12 發表
一煮好糖水就即刻溝落打起的蛋白到嗎?要唔要放涼先呢?
5使放涼,將熱辣辣嘅糖水慢慢加入已打起嘅蛋白中,所以原文已叫你打至不燙手至停!

蛋白大概糖水煮至200F左右先開始用高速打(器皿5好太大,因為28g蛋白5係好多。器皿太大會難打得起,仲要打側個器皿先容易打),打至糖水245F就差不多!

補充:A的是icing sugar,質地係好似麵條咁幼細

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+^O^+於+13-10-12+發表一煮好

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+13-10-12+發表

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+rainstarwater+於+13-10-12+

唔好意思,我明喇,你係話在煮糖水時,煮到約200度,先開始打蛋白
啱嘞!

禁止訪問

回覆:請問有沒有macaroon必勝法呢?

珍珠宮

印第安公主 發表於 13-10-12 07:34

(B)19克水同75克砂糖煮至245F,慢慢加入28克已打起 ...
part (A)的蛋白也是要打至濕性還是乾性呢?

珍珠宮

印第安公主 發表於 13-10-12 07:34

(B)19克水同75克砂糖煮至245F,慢慢加入28克已打起 ...
還有,蛋白要放室溫一整天先可以打嗎?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:印第安公主,謝謝你不厭其煩地回覆我,可惜

印第安公主,謝謝你不厭其煩地回覆我,可惜我今日冇mood去整,明天我一定要試下

...
整完post上嚟大家分享下

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+13-10-12+07:34+

part (A)的蛋白也是要打至濕性還是乾性呢?
乾性

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+13-10-12+07:34+

還有,蛋白要放室溫一整天先可以打嗎?
好多食譜都有咁建議,但我仲未敢去試。始終,香港天氣有一半時間又熱又濕,我擔心d蛋白會變壞。所以我只係放蛋白喺雪柜咋,又有試過用解凍嘅蛋白,但我又5覺又大分别!我覺得濕度同爐温嘅影响最大!

温馨提示:食譜嘅蛋白要室温!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+^O^+於+13-10-12+發表part+(A

首頁

尾頁

跳至