跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

想帶BB囘大馬應該申請什麽文件?

大宅

Re: 想帶BB囘大馬應該申請什麽文件?

你的 BB 是在哪裡出世? 持啥國籍咧?
該用戶已被刪除

複式洋房

mama&BB,咁你BB的爸爸是乜國籍?BB應該跟爸爸的國籍o架! 因你BB在香港出世,你BB在港出境時,可用特區護照加身分證。如BB爸爸係馬籍,你應向馬來西亞大使館詢問BB入籍問題,取回馬來西亞護照返大馬。係好凡o架...... 因為如果你BB只得特區護照加身分證,返大馬只可stay 30 days,想停耐D要比錢 extent visa;如果你用馬來西亞護照,咁BB以後在香港又要比錢簽 visa...

你現在於香港?Do u have MSN, my MSN ID: [email protected]

有空同我chat la

mama&BB 寫道:
我BB在香港出世的,應該是港籍。
那麽我應該申請什麽文件比較好?

[quote]
tsmun 寫道:
你的 BB 是在哪裡出世? 持啥國籍咧?
[/quote] :mrgreen:

大宅

我仔仔持有兩本護照 不過返馬都用馬國護照 在香港就用身份證出境
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

mama&BB, I'm now stay at 砲台山,i've already PM my mobile to you. Can share details on phone.

Angel ^o^

別墅

I also have interest on this topic ah.

我的女兒在香港出生.
爸爸是香港人, 媽媽是馬來西亞人.

女兒拿了特區護照, 可是回大馬的話, 只可以逗留3個月(如果我沒有記錯).
我想請問我可不可以幫我的女兒申請大馬護照?
我曾經聽朋友說,如果媽媽是馬來西亞人,只有在大馬出生的寶寶才可以有資格申請大馬護照.

而我的女兒在香港出生, 可以麼?

謝謝~

大宅

我問過了 你的女兒不可申請馬來西亞護照 除非你老公是馬來西亞人 或者 她在馬來西亞出世

複式洋房

mihomama, 特區護照去大馬, 只可以逗留30天, 唔係3個月

別墅

Thanks!

首頁

尾頁

跳至