跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你哋會同小朋友報邊間幼稚園?

本來想報創價, 但得半日, 全日有民生同聖三一, 仲1條龍, 但係小學係私校, 要無其他好提議????

大宅

Re: 你哋會同小朋友報邊間幼稚園?

carmenwong0208 寫道:
本來想報創價, 但得半日, 全日有民生同聖三一, 仲1條龍, 但係小學係私校, 要無其他好提議????

你諗住边一區?我都有想創價和靈糧堂,但等佢2歲才諗,揀間啱佢嘅學校。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔駛揀,得一個選擇

小西灣迦南 :mrgreen:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我住彩虹, 我媽咪住黃大仙, 有咩好介紹?

複式洋房

要那麼快報讀嗎?
哈哈~~~~ 我都係「小西灣迦南」喎,全因最方便!
BOSCO 24/8/2005 (Day 1) 7.88磅
BASIL  7/11/2008 (Day 1) 7.9磅

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

laiflora88 寫道:
要那麼快報讀嗎?
哈哈~~~~ 我都係「小西灣迦南」喎,全因最方便!

咁子希咪係Jason既未來同學仔 不過豬仔唔讀N班喇,直上K1。
SSW Cannan真係唔錯,老師簡直一流

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我尋日去左 st. paul 交表, 雖然冇學卷, 但因為有 friend在入面教,貪有個照應,但只得全日,一讀就由n1-n4. 兼且冇學卷, 因為st. paul 既校風都幾純樸, 所以仍然
服左先.

另外,啟思收左daniel,但唔去註冊了,因為interview時有不好的感覺.

暫時都未有其他選擇!!

另外,

複式洋房

未來同學仔Jason的媽媽:
嘻~~~ 真係啱喇~~~
我會讓子希直上K1,不入讀N班呀!!!
哈哈~~~ 那麼到時見喇!~~~

水晶宮

Flora:
你揀AM定PM啊 Jason K1要先讀PM Class,因為家姐到時係K3,一定要係PM先得

別墅

Maggie,

創價也是我的選擇。 Roy 爸則 prefer 民生,貪它從我們家走兩步就到,兼且一條龍。 不過我嫌全日太長了。

無論如何,希望 Roy Roy 有機會與小A 做同學仔

maggiechu 寫道:
[quote]

你諗住边一區?我都有想創價和靈糧堂,但等佢2歲才諗,揀間啱佢嘅學校。
[/quote]

複式洋房

未來同學仔Jason的媽媽:
哈哈~~~ 又真係幾喎!!!
我會讓子希讀pm, 因為不用婆婆那麼早起嘛~~~
再加上子希是很晚 (1-2am)才肯去睡覺的:evil: ~~~
呵呵~~~~~

大宅

Hi sabrinayin, Maggie, carmenwong0208

我都有興趣 "創價". 唔知佢幾時派表呢?
我見好多05年 bb 都巳 交表 和 interview.
但我仲未諗掂, 唔知係咪 too late 呢.... 俾d意見丫, tks

sabrinayin 寫道:
Maggie,

創價也是我的選擇。 Roy 爸則 prefer 民生,貪它從我們家走兩步就到,兼且一條龍。 不過我嫌全日太長了。

無論如何,希望 Roy Roy 有機會與小A 做同學仔

[quote]
maggiechu 寫道:
[quote]

[/quote] [/quote]

別墅

應該是 2007 年 10 月吧! 2008 年讀 K1。你可留意它網站的公佈 www.soka.edu.hk

現在 interview 的應該是 for Nursery。

AnitaHo 寫道:
Hi sabrinayin, Maggie, carmenwong0208

我都有興趣 "創價". 唔知佢幾時派表呢?
我見好多05年 bb 都巳 交表 和 interview.
但我仲未諗掂, 唔知係咪 too late 呢.... 俾d意見丫, tks

複式洋房

haileymama, laiflora88

Can you tell me more about SSW Canon? I want to send my girl to N1. Hang Fa Chuen Creative and SSW Cannon also accepted her application. I know the teaching approach is quite difference. We still can't made the decision.

水晶宮

Miranda:
彤彤而家讀緊K1架喇,N班佢都有讀過,我覺得佢同creative最大既difference係,啟思過於活動教學,曾經聽講過,佢地到K2先會有家課,但係SSW 迦南唔係,有少量功課,而且深淺程度可以接受,又唔係死谷爛谷果隻,樣樣都好平均。

仲有,main point係,N班既老師,實在太好,太好!

大宅

請問大家 有否聽過 以下學校的口碑呢, 請分享. 謝謝!

a/ 嘉諾撒聖心
b/ 禮賢
c/ ST. ROSE LIMA
d/ ST.CAT
e/ 創價
f/ 宣道
g/ 九龍聖德肋撒
h/ 靈糧堂
i/ 啟思
j/ 學之園
k/ 明我

eg.
1/ 教学上 --- 兩文 三語 or 兩文 兩語? 多功課做嗎? 是否有活動教學?
2/ 可用學卷嗎?
3/ 師資ok嘛?
4/ 學費 & 雜費 幾多到??
5/ 請問 k1 interview 会考d咩?
6/ 如果升小學, 大多數去邊間多? 我是住在#31 校網的.
7/ 請問大家, 你地会 選那幾間呢? 原因 ?

麻煩大家俾d意見, 謝謝 !!

複式洋房

haileymama,

同意你的講法, 啓思是過於活動教學, 放學回來你都唔知佢學咗d乜, 所以我最後都係揀咗迦南, 今年8月6日開學, 開學時小b仲有幾日先足2歲!

你知唔知幾時要做校服呀? 一套校服要幾錢呀?

大宅

Re: 你

好!!! 不過已經唔收K1 架喇.

請問大家 有否聽過 以下學校的口碑呢, 請分享. 謝謝!

g/ 九龍聖德肋撒

eg.
1/ 教
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

水晶宮

mirandalam 寫道:
haileymama,

同意你的講法, 啓思是過於活動教學, 放學回來你都唔知佢學咗d乜, 所以我最後都係揀咗迦南, 今年8月6日開學, 開學時小b仲有幾日先足2歲!

你知唔知幾時要做校服呀? 一套校服要幾錢呀?

Jason仲未入學架,我唔俾佢讀N班。
不過家姐都係剛剛落左order訂夏季校服咋,應該無咁快既,應該大約5月左右就會通知架喇!
記得同陳主任講訂大少少啊,佢地次次俾到just Fit,著一季就著唔到
Summer uniform無咁貴,$120/一條裙,$120/運動裝,另外仲有一件外套(below $200),N班仲要有圍裙($70/each),逢星期一、五著運動裝,二、三、四就會著校服。

如果冬季就貴d,你預買晒全Set $800左右啦(有2套運動裝,冷外套,雙面大褸)

首頁

尾頁

跳至