論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我只係叫妳抹窗,點解以淚洗面,真係唔明,廚房窗同廳個窗污糟到無朋友,d 塵厚到用手指掂吓到黑色,昨朝同佢講要抹,昨晚我响黑蚊蚊嘅廚房望出去,迷濛一片,叫阿姐黎,問佢抹咗未,佢話朝早抹咗,我用手掂吓外邊,好黑,我話妳咁叫抹咗!?佢好强調朝早抹咗,意指 d 塵係今日嘅。。。
我話咁妳聽朝抹乾淨,比我檢查,之後夜晚我再睇吓係咪咁多塵。
今朝,見佢用5分鐘抹廳個窗,我以為佢送完呀囡會再抹過,誰不知佢返黎即想掛衫出去,我叫停佢,要佢抹抹完窗先掛衫,跟住佢就一路攞嘢,一唔喊,見佢維持5分鐘我就問佢做乜要喊?我要佢做嘅嘢唔合理嗎?佢話佢要做咗 d 緊要嘢先,而我叫佢 d 嘢有時間先做,咁我問唔通妳掛完衫先抹窗??唔係應該抹完窗先掛衫咩?佢就話要我 terminate 佢,我真係唔明,可以懶到咁,house work 呢家
抽油煙機滴油,同佢講,佢話一星期清潔一次,意即滴油係好合理,清潔前見到乜都可以唔理,我唔鐘意樣樣檢查,但係,可唔可以唔好咁污糟同懶呢?

別墅

回覆:我只係叫妳抹窗,點解以淚洗面

佢地踢一踼郁一郁,有時仲踢幾踢都唔郁,污穢都死,淨係鐘意接送細路學琴學畫同細路玩,郁啲喊眼淚唔值錢咁。我都火滖!

大宅

你已教佢點抺 ?
我工人淨教用一蓋BLEACH, 都已講左三次, 唔知下次又記唔記得...
佢地有D係冇心之失...有誤解, 要了解, 不要大聲, 不勞氣..

男爵府

我個工人抹唔乾淨,我要佢抹到0K唯止!先比做第二樣。今日要做,唔可以留!

珍珠宮

引用:我只係叫妳抹窗,點解以淚洗面,真係唔明,

原帖由 Ruby05 於 13-10-16 發表
我只係叫妳抹窗,點解以淚洗面,真係唔明,廚房窗同廳個窗污糟到無朋友,d 塵厚到用手指掂吓到黑色,昨朝同 ...
佢唔做,叫佢做完先好訓
佢博炒,唔好炒佢,叫佢比信你出去自己揾過老細, 之後寫比入境處話佢換僱主

佢新visa 都未必批比佢:pppp:

子爵府

醒目開學勳章

呢D公主
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

引用:你已教佢點抺+?我工人淨教用一蓋BLEACH,+都

原帖由 meowfish 於 13-10-16 發表
你已教佢點抺 ?
我工人淨教用一蓋BLEACH, 都已講左三次, 唔知下次又記唔記得...
佢地有D係冇心之失...有誤 ...
我已經唔係大聲同惡(開始時),不過請講吓,佢咁回應先搞到我火火哋,所以,我好少同佢多講,因為佢成日講大話。所以唔想聽癈話。

伯爵府

做得唔好就要接受人地意見架啦, 依家你係老細喎,郁D都喊我就費Q事睇佢面色架喇.

唔OK就再做, 唔想做就俾一個月通知金咪走得囉.

大宅

因為我地係女人, 佢地覺得我地冇權, 而男人話個權係我地到...
不過, 服唔服氣係另一件事...

所以我工人多請未婚, YOUNG,
佢地就算YOUNG, 若出過國(中東,ETC) 都會好惡, 我已領教過 !

大宅

引用:你已教佢點抺+?我工人淨教用一蓋BLEACH,+都

你已教佢點抺 ?
佢地有D係冇心之失...有誤 ...
當然教咗佢抹啦。。。

大宅

引用:因為我地係女人,+佢地覺得我地冇權,+而男人

因為我地係女人, 佢地覺得我地冇權, 而男人話個權係我地到...
不過, 服唔服氣係另一件事...
我呢個又 young , 又未出過國,但佢有好多親戚响香港做緊,幾個做咗十幾廿年,依家份工差唔多唔洗做,佢哋教佢點懶,因呢個姐姐初黎時都 ok 的,係好多嘢唔識,但唔係而家咁。
加上前工人响屋苑嘅朋友帶壞佢,佢連前工人嘅 facebook 都有,佢兩個之前唔識,因前工人辭職,我有2個幾月無工人。。。
我已請新工人,今次請印傭,唔想比呢兩個工人嘅朋友再帶壞。諗緊會唔會整份黑名單,要新工人唔好比果 d 壞份子影響

大宅

影低隻窗有幾污糟,留返第日做証據。

唔駛勞氣,如果佢話抺咗,你叫佢要檢查清楚自己做完既工作。同佢講冇制水,唔需要佢D眼淚抺窗。

日常清潔去到邊都要做,佢唔想做就自己辭職,你唔會炒佢,只會叫佢做到好為止。

大宅

有親戚, 好難搞

大宅

工人好煩!我個工人在廚房唔郁,玩手機,見到我出來扮野,即刻轉出佢在出面幫我仔影的相片,即場send我手機度!其實我已見到佢同朋友發緊信息了!醒目女啊!

男爵府

我家公主,唔好話窗,連地都唔抹,厠所又唔洗;叫佢做……done already, you can check, 冇做話做左,再唔係,the dirt cannot clean , you show me how to clean 叫我示範
星期曰早,阿女突然大叫話有蜘蛛網,其實未到萬勝節已变鬼屋。

LHLMother    發表於 13-10-16 20:42

男爵府

2024年龍年勳章

我都同意有親戚在港一定學壞!

大宅

引用:我家公主,唔好話窗,連地都唔抹,厠所又唔

原帖由 yung06 於 13-10-16 發表

我家公主,唔好話窗,連地都唔抹,厠所又唔洗;叫佢做……do ...
我個都係,如果阿婆唔响屋企,佢可以乜都係咁2就算,依家,阿婆响屋企都好求其,一次地拖拖成間屋(唔包廚廁),我間屋有5百幾呎實用,呢個真係懶到出汁,我已經用畫圖比佢講清楚邊度拖到邊度要洗地拖,去到邊要換水,佢做咗一輪,以為我唔記得,就求其,我之後我問佢應該點拖,佢話唔記得,我話叫佢攞張圁睇,佢好似斷片咁唔記得,我之前影低咗,show 返比佢睇,跟住果排好 d,無耐又唔理,成日一拖到尾

首頁

尾頁

跳至