自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

因找工作中,知道自己𨍭行,重新來過,在cv上不敢寫返之前份工的人工,但今日interview,発現份job很多要求,用埋我老本:日文翻譯tim!下次second in時改expectedsalary會唔會影響我受聘機會?又要英文,日本,國語流利口語書寫能力,早知用得甘盡就寫高D人工,有D擔心只會俾expected salary tim1

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

招聘廣告既job description冇寫清楚公司要求嗎?
個人覺得2nd in時改唔係太好, 當然樓主你既原因都合理, 但作為hr有機會質疑你係咪為左搏個interview機會而刻意寫低d..
見左先黎改? 怕影響印象..
咁唔排除有d講道理既hr會肯接受你既理由既,不過世上有幾多咁明白事理既hr先得架...

答返你既問題, 其實公司係有機會offer比expected salary高既人工, 尤其大公司, 多數分grading或該position係有一個salary guideline, 只要你乎合要求佢俾聘用你, 就會根據該grading既人工黎俾你, 我而家份工就係, 都俾多左大約7%..

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:D 公司係米唔會俾多於cv上的expected salary

寫低左只會增加面試機會!

公司都係按已定方針請人!

男爵府

畀面勳章

引用:招聘廣告既job+description冇寫清楚公司要

原帖由 codeecct 於 13-10-16 發表
招聘廣告既job description冇寫清楚公司要求嗎?
個人覺得2nd in時改唔係太好, 當然樓主你既原因都合理, 但 ...
謝謝您的意見!個ad真係只寫gd command of eng/jap,Chinese is an advantage ,但今日個written test 同interview後,直頭覚得應該要求excellent eng/Japan ,gd mandarin bor!同埋只係寫form7 學歷,所以我唔敢叫甘高價law!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

CD_BB 發表於 13-10-16 21:39
謝謝您的意見!個ad真係只寫gd command of eng/jap,Chinese is an advantage ,但今日個written test 同int ...

um..我都明白既, 因為自己搵工有時都係睇送食飯, 對方要求低我都可以接受錢少D..

但都係少少個人意見啦, 如果係工作範圍或時間上比之前理解既增加, 我覺得叫高d對hr黎講都比較易接受,
但language同學歷始終都係你personal particulars, 係既有條件, 而你當初叫既人工應該已乎合你呢兩方面相應程度既要求...

不過如果有機會去到同hr negotiate既stage,可以試下bargain既,禮貌同合理咁提出唔會話冇得傾既...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CD_BB 發表於 13-10-16 20:44
因找工作中,知道自己𨍭行,重新來過,在cv上不敢寫返之前份工的人工,但今日interview,発現份job ...
我多數會寫多少少預佢壓價添...........我見咁多份, 間間都壓價

珍珠宮

唔一定,睇制度。我試過公司開的價多5000。

子爵府

多數壓,但明顯寫傱一左都會按grading俾返多d.

改就唔好喇,如果間公司好,就算開始果陣低小小,你做得野,過probation 都會加返上去既。總有良心企業既

男爵府

畀面勳章

引用:唔一定,睇制度。我試過公司開的價多5000。

原帖由 mrschocolate 於 13-10-17 發表
唔一定,睇制度。我試過公司開的價多5000。
甘正!其實我之前份工同而家apply的CV上正正相差呢個數!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+mrschocolate+於+13-10-17+發

原帖由 CD_BB 於 13-10-17 發表
甘正!其實我之前份工同而家apply的CV上正正相差呢個數!
所以話睇制度,因為有規定咩職位咩points,所以會計足。反而寫高左可能無

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

仲要睇工種市場同你資歷值唔值呢個價, 你1ST IN開左個價, 2ND IN改, 間公司會唔好印象, 你有心做呢間公司就做左先, 過試用期睇下可唔可以FIGHT高D

首頁

尾頁

跳至