在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做左10幾年野,同媽媽關係一向生梳,生完之後佢幫我湊仔,但佢本身都係幾十年wm, 未湊個bb, 所以都知佢辛苦,而且嘈過好多次大交,佢都成日講唔想湊,當然我知佢錫個孫,但玩好過湊,好多都唔想做,都係交俾公公,公公要返工,幫唔到幾多。。。
C6同我傾左好耐,掙扎左1年,今次好決心想轉ftm, 自已揾錢唔多,但叫俾到家用又可saving, 又可買下野俾個仔,少左收入唔知會點,請姐姐既話,冇人睇住我又唔放心。。。。。所以好想同各位wm 轉ftm 既媽媽分享下大家既心路歷程

大宅

回覆:有冇由wm 轉做ftm 既媽媽分享下

我女女(now16months)原先婆婆湊(在我家),婆婆又呻辛苦....etc. 份工又5開心,咁自己又辛苦完,讀完3年part-time. 咪諗住自己湊,休息下囉,我原本avg 19k 一個月,好多人叫我5好quit. 人工高福利好。但我都quit左,覺得身心都要休息,而且女女痴婆婆5要我,好envy. 好hurt. 我6月開始做ftm, 帶女女去玩,上playgroup, 同女女關係sweet左好多,見証佢識行,教佢野,而且報晒幼稚園。但積蓄好快洗晒,習慣了的生活質素好難改,而且婆婆又掛孫,又話悶成日嚟,仲話佢湊返得,仲催我找工.
為左維持生活質素,我就返工喇,人工高左2k(因為畢業張cert), 自己想買乜都得,問c6拎要$睇面色等配合,依家女女識行,婆婆5冼抱咁重,而且女女下年上n班減輕婆婆。問我有冇後悔quit. 可以答冇,四個月時間好enjoy同女女一齊,如果quit完有學歷找得返,試下ftm。親子時間好寶貴

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇乜心路歷程.... 我原本有份幾好既工, 最後揀移民做ftm. 我冇想太多, 總之見到乜咪做乜.

複式洋房

回覆:bosch 的帖子

都係,唔諗咁多反而可能會好d

大宅

回覆 Edithlok 的帖子

我大學畢業後喺同一間學校教咗18年,亦已升到主任級,月入過50k。我個仔快五歲啦!
我同阿媽關係都很疏離。
自從阿仔出世後,試過請工人,請咗四個都唔得。
第一個仲俾99教佢講大話。(當時係請99嚟幫忙睇住個工人)。
亦有試過請本地ee湊,直到阿仔讀N班,讀全日,諗住就到我們返工放工時間,每日趕住去接放學,返屋企煮飯。點知阿仔成日病,返唔到學,咁就㢢啦!我哋份工唔可以請假,邊個湊仔?
請我阿媽嚟幫手,佢就左推右推。而我誓死亦唔會再搵99幫手。
工作上做得唔開心,返工成日掛住個仔,影響工作,影響學生、又唔想再求人幫,兩個月前辭職。
都有後悔,每個月少咗好多$,長時間對住個仔又會好忟。有時見到有啲wm湊完小朋友返學自己去返工,就覚得自己好冇用。會問自己點解人哋得自己晤得。
不過自從自己湊返,阿仔健康咗,以前一個月平均睇兩次醫生,到依家五個月冇睇過醫生。自己跟返,好清楚佢嘅學習進度。

Edithlok  你好叻呀   發表於 13-11-7 17:19

大宅

如果冇經濟負擔,做ftm當然好,尤其是我地呢D冇屋企人support嘅媽咪,唔需要求人幫手係最好嘅。我都做左ftm兩年,開頭真係好唔慣,但慢慢識左D媽媽級朋友,有傾有講,不知幾enjoy, 而家女女K2,好多野教佢,好忙,但見到佢地愈來愈叻,健康左,非常滿足

別墅

我都做咗兩年ftm, 以前大公司人工高福利好, 依家湊兩個當然要睇餸食飯, 雖然唔可以好似以前食咩就食, 想買就買. 但我有好多時間伴住兩個仔成長, 自己教總好過去學不必要嘅興趣班, 由其是依家大仔搵小一, 我就更加覺得當日轉做ftm決定正確.

伯爵府

心路歷程?

我老婆做左FTM 之後話呢份JOB 24/7 無休, 無時間諗喎.

男爵府

我生左大仔都係婆婆湊,大仔一歲前都係同婆婆住,我放假前一晚會湊佢返屋企自己湊一日第日送返婆婆到,到有左細佬因為本身貧血,佗細佬時直情行兩步就暈返唔到工,佗到4個月就唔做搬埋返婆婆到住,依家主力係婆婆湊哥哥我湊細佬,因為唔洗返工可以全埋身餵人奶係一個優點,諗住細佬介奶/k1先出返去做野

大宅

造了半年ftm,放棄了的就不回望。7*24全人奶,加早晚pump造冰奶以防萬一,很累、有時很悶,大仔不到3歲,細仔半歲,未懂事,但當人人抱都哭,自己抱就收聲、還望住妳笑時,孩子的信任,一切都值得。

子爵府

回覆:Edithlok 的帖子

我啱轉ftm五個月,之前自己開舖頭的,阿仔就99湊,晚晚好夜先返到屋企,一早又要湊佢返學,都幾辛苦㗎!直到前幾個月業主加成萬蚊租,再加上阿仔啱升小一,我就決定吾做自己湊番,而家覺得哩個決定絕對無錯,自己一手一腳跟番好好多,又多咗親子時間,我好珍惜而家哩份感覺,多有多洗,少有少洗啫,起碼而家雖然零收入但吾洗亂洗錢買埋一堆無謂嘢囉!而家識得有需要先買呢!

水晶宮

因為有左阿仔暈到返唔到工,阿仔又冇人湊就索性做ftm, 但唔會長,遲啲阿仔返學就出返嚟做野

大宅

我轉左年幾, 大女K3, 而家等緊細仔出世, 大女比99湊到3歲~果時成日同老公為左個女鬧交!
間5中有說話聽, 大學生, 做到經理唔做野走去做C9~
因為份工做得唔開心, 而且眼見個女愈來愈唔聽話, 決定自己湊返, 教唔好都係自己問題! 唔洗怨人~
有時都覺得幾無助, 好似轉行咁以前D EXP. 完全用唔著....
但睇住佢笑, 喊, 成長! 都係值得!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同媽咪好close好close。屋企有請工人,但c6一定要有人係屋企睇住個工人,佢唔容許獨留工人同b一齊。我本來人工有30k, 媽咪做生意,一路叫我幫佢手,但因為我唔想靠媽咪搭好嘅路,想自己去闖下,所以無幫媽咪手,係外面打工。,而家個b幾個月,但由於湊b太辛苦,唔想我媽咪攰,所以quit左份工,而家幫下媽咪手。我媽錫我,其實佢俾嘅"糧"係我打工嘅double. 但係我都係鍾意係外面闖下,job satisfaction高啲,等個b開始返學,我就搵返嘢做,我唔係好想做ftm...

珍珠宮

我怕將來後悔無湊個仔,多過後悔無咗份工!
錢搵少咗,最多買少d嘢,個仔教得唔好!無得追返轉頭!
我仔而家K3,等佢上小學,我最多都係做part time!唔會出來做返嘢!
我老公覺得我教得個仔好好!好過老板讚我!

hystericmini123    發表於 13-11-4 09:39

大宅

引用:回覆+Edithlok+的帖子我大學畢業後喺同一間

原帖由 09bobo 於 13-10-21 發表
回覆 Edithlok 的帖子

我大學畢業後喺同一間學校教咗18年,亦已升到主任級,月入過50k。我個仔快五歲啦!
你以前教咩科架,你好叻啊,可以有勇氣,放棄份工。

大宅

ngo0422 發表於 13-11-4 00:27
你以前教咩科架,你好叻啊,可以有勇氣,放棄份工。
唔覺自己有勇氣,唔通唔理自己個仔咩?呢個係實際需要。
喺佢最需要媽咪嘅時候,仲掛住搵錢,我驚自己將來會後悔。
只希望上帝為我前面鋪路。

Edithlok    發表於 13-11-7 17:24
Edithlok  你講得好o岩~  發表於 13-11-7 17:23

首頁

尾頁

跳至