興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 聞相俱樂部- Part II

星爺

"關鍵不在a, 你個a經已開到最大, 因為你支鏡在90mm只可開到最大f5.6, 如果堅持用呢支鏡, 維有將iso提高到2500, 如果用ev0, 就iso1600都得. 可惜你部唔係Canon, iso1600唔見得人. ”

我唔識點計出來。我以為iso800都o.k.除非object係move緊。

最近天氣轉變,個個bb都病,邊有相放上來睇。

唔想生意淡薄,攪多d影相團lor。3月11日至4月7日中間未有節目wor,諗諗佢la。

黃金海岸?數碼港 (有間好大ge wise kids)?

遲d雨季同埋熱,好難出外影相。

Lincoln BB

侯爵府

咁如果用支長鏡呢,zoom 佢埋黎得嗎?
Simar 寫道:
影唔到係因為你支唔係 micro/macro 鏡.....

所以太近呢~~~ 就對唔到焦啦.

別墅

simar

arm arm 去完春茗。氣死我。

我本來話回家取相機,有人話帶左。去到一睇,c記無問題,以前用過,得番一格電

鏡頭,50mm定焦。

跟住老細話影全家福,40人點影?

好彩有請專業攝影師,用5d。
Lincoln BB

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又 post 士多啤梨

子爵府

賣左佢, 下次就唔會摞錯了.

Lincolnmama 寫道:
simar

arm arm 去完春茗。氣死我。

我本來話回家取相機,有人話帶左。去到一睇,c記無問題,以前用過,得番一格電

鏡頭,50mm定焦。

跟住老細話影全家福,40人點影?

好彩有請專業攝影師,用5d。

子爵府

佢張相用iso200, 快門1/8"影的, 如果改用iso800, 快門只可到1/32", ev +0.67 又令快門慢了67%.

Lincolnmama 寫道:
星爺

"關鍵不在a, 你個a經已開到最大, 因為你支鏡在90mm只可開到最大f5.6, 如果堅持用呢支鏡, 維有將iso提高到2500, 如果用ev0, 就iso1600都得. 可惜你部唔係Canon, iso1600唔見得人. ”

我唔識點計出來。我以為iso800都o.k.除非object係move緊。

最近天氣轉變,個個bb都病,邊有相放上來睇。

唔想生意淡薄,攪多d影相團lor。3月11日至4月7日中間未有節目wor,諗諗佢la。

黃金海岸?數碼港 (有間好大ge wise kids)?

遲d雨季同埋熱,好難出外影相。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

MomMom,
比我會揀支 24-105 f4.0 IS, 多一個防震功能, 而家平左
用 24mm 在 400D, 影 GROUP PHOTO, 未必夠WIDE
都係用支 17 /18mm zoom 好d

張strawberry 相幾好wow
再近d影不到, 因為每支鏡頭都有最近對焦距離, 近過呢個距離就不能影

侯爵府

chloepapa,

我成日覺得光圈得4.0 5夠,5夠, 想貪心d, 但又有其他既問題, 5通真係5可以一鏡走天涯

星爺,

幾點入camp? 去邊, 影多d 靚相

子爵府

4 點到. 會影多d相.

侯爵府

今朝同囡囡去公園, 好多相都over晒, 想問下如果好晒要點映先唔怕over呢?

仲有, 買左filter d盒你地留唔留架? 掉左佢得唔得?

侯爵府

仲有中映重點測光6mm, 8mm同10mm有咩分别? thx~

子爵府

測光範圍的大小而已.

Filter 的盒: 如果打算日后會賣俾人就最好keep 住.

想八下你買左邊隻filter.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Lincolnmama,

唉~~~! 唔好咁 啦......

好多人買左部機之後就覺得自己好叻架啦... 50mm 佢又覺得靚.... 咪咁囉....

Lincoln 點呀? 希望佢快o的好番做番個好 model 啦!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

侯爵府

佢問我枝18-135買個好少少o既filter, 個牌子係Marumi, 係made in japan o既~~ $150 個枝50/1.8, 唔洗買咁靚wor... 個牌子係Skykite, 唔知made in 邊度, 但係50蚊攪掂~

子爵府

兩隻都唔係太好, 尤其是 Skylite, 你試下日光日白用filter影一張, 除左filter再影一張就知道. 不過如果去沙灘, 就最好用filter. 夜晚就盡量除左佢, 呢d filter 在燈光下好易有內折射.

大宅

Sonic,

士多啤梨 pics! good ah!

See the pics! Want to eat too!

侯爵府

軍魁星 寫道:
兩隻都唔係太好, 尤其是 Skylite, 你試下日光日白用filter影一張, 除左filter再影一張就知道. 不過如果去沙灘, 就最好用filter. 夜晚就盡量除左佢, 呢d filter 在燈光下好易有內折射.

激c我啦, 頭先打好晒個meesage, bk竟然c鬼左... 又要我打過.....

兩隻都唔好? :-( :-( 咁點算呀?

夜晚除左佢? ok~ 知道~~

唔知係咪真係因為個fliter呢, 呢幾日(用左filter)d相都唔多滿意咁... 唔係over就under.... =_="

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

stephenietam,

雖然唔想你唔開心, 不過都要答你,

--->係, filter 會好影響相片質數.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

侯爵府

Simar 寫道:

咁點算呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

stephenietam 寫道:
[quote]
Simar 寫道:

咁點算呀?[/quote]

留番沙灘用啦!

首頁

尾頁

跳至