少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

芷欣mama
欣欣返學的情形如何?開心嗎?小朋友一返學就病,都好難控制。有時係被人傳染,有時冷親,穿多衫,或食的魚油增強抵抗力.
我女因為吸緊類固醇,都OK.但間中都會流鼻水,鼻塞,好彩她識用紙巾清潔鼻涕.
我計劃帶女女去海洋公園看魚及海豚表演.:lol:

chan328:
多謝你提供的資料.其實我老公的阿哥在Disney做,我們去玩無需買入場券,但唔知酒店有沒有Discount?不過假日應該沒有優惠.所以都會考慮平日的星期六日.
:wave: :pint:

民房

因買了相同的BB女衫(100 size), 照原價$120出讓.
http://hk.myblog.yahoo.com/catmok1333-13/gallery?fid=2
有意請pm我﹗

民房

原文章由 catmok1333 於 07-11-5 16:16 發表
因買了相同的BB女衫(100 size), 照原價$120出讓.
http://hk.myblog.yahoo.com/catmok1333-13/gallery?fid=2
有意請pm我﹗

是兩件$120

子爵府

原文章由 vinoo 於 07-7-11 17:21 發表
芷欣mama
我女女病後身體虛弱,我阿媽話燉的高麗參俾bb飲.小朋友進補可以嗎?得唔得

hihi~~
BB脾胃肝虛,容易盜汗
試吓用煲北"其"水比女女飲,但一定要清晒所有感冒&咳先可以飲
再唔係,用北"其"煲水,响沖完涼之後用黎淋身(唔洗過水),怕煩可以用咖啡粉(純咖啡粉)用熱水開溶,待暖淋身(怕大味就用清水沖一沖),如果可以浸一陣就最好,但最多2~5MINS,水溫aroud 38~40
平時多D煲清補涼(最好走元肉),一星期幾次

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

vinoo,
芷欣返學都好似幾開心咁, 聽我媽咪講佢去到學校唔肯自己上去, 但上到去, 佢又冇扭計喎, 我諗應該返得幾開心啩 ~不過佢暫時仲未識得講番比我知佢係學校學咗d乜, 返到屋企都冇話唱下歌仔比我聽咁 ~

原文章由 vinoo 於 07-11-2 15:41 發表
芷欣mama
欣欣返學的情形如何?開心嗎?小朋友一返學就病,都好難控制。有時係被人傳染,有時冷親,穿多衫,或食的魚油增強抵抗力.
我女因為吸緊類固醇,都OK.但間中都會流鼻水,鼻塞,好彩她識用紙巾清潔鼻涕.
...

別墅

basilmama
點解要走圓肉?圓肉唔係可以寧神?
最近朋友的仔因咳左2個月,後來轉醫生去照肺先知,原來個BB(2歲半)有鼻竇炎'氣管炎及肺炎,打左2支針,要食3個星期消炎藥.:cry: 所以BB如果咳得太耐一定要照肺,會咳傷肺.不過的空氣污染好嚴重都無法解決,氣管有問題的人就痛苦的,唯有少出外.:-(
保重!

別墅

芷欣mama
返下就習慣,BB返學對他們的發展好的,人際關係好的,但病菌接觸也多左,無法避免,唯有多做運動或食療健身.:cry:
我女最近唱普通話歌,她返國際班.平時用英文溝通,現在我開始同她講廣東話.她講廣東話好好笑,十足鬼佬講中文.

子爵府

原文章由 vinoo 於 07-11-6 23:59 發表
basilmama
點解要走圓肉?圓肉唔係可以寧神?
最近朋友的仔因咳左2個月,後來轉醫生去照肺先知,原來個BB(2歲半)有鼻竇炎'氣管炎及肺炎,打左2支針,要食3個星期消炎藥.:cry: 所以BB如果咳得太耐一定要照肺,會咳傷 ...

如果底好(唔燥)都無問題,但咁細已經食過咁多西藥,睥&肝都應該較弱
而且咳都唔好食圓肉
其實中醫係教:淮山,百合,蓮子,"CHI"實+瘦肉煲湯
不過,最方便係買包清補涼走圓肉就OK,可以健脾胃,記得買靚料D

希望您女女快D好啦
呢段時間,勤D煲呢個湯俾女女飲,就算食西藥都唔會有影響!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原文章由 vinoo 於 07-11-7 00:05 發表
芷欣mama
返下就習慣,BB返學對他們的發展好的,人際關係好的,但病菌接觸也多左,無法避免,唯有多做運動或食療健身.:cry:
我女最近唱普通話歌,她返國際班.平時用英文溝通,現在我開始同她講廣東話.她講廣東話 ...

我同你囡囡剛剛相反, 佢又係返國際班, 但係噙日miss同我講話芷欣唔肯講英文, 佢答miss話唔識喎 ~因我哋平時都係同佢用廣東話溝通, 呢排我都盡量用英語嚟同佢溝通, 但我d英文都係有限公司, 我開始擔心我比佢讀國際班既決定係咪錯 ~

別墅

芷欣mama
哈!哈!哈!我的英文都係有限公司,當同女女溝通時,你講廣東話她唔明,但一轉英文就明晒.我老公叫多的同她講廣東話,因為對她的人際關係有幫助,現在連我阿媽,阿爸都同我女溝通唔到,所以要盡快要她講廣東話.

男爵府

原文章由 vinoo 於 07-11-7 16:59 發表
芷欣mama
哈!哈!哈!我的英文都係有限公司,當同女女溝通時,你講廣東話她唔明,但一轉英文就明晒.我老公叫多的同她講廣東話,因為對她的人際關係有幫助,現在連我阿媽,阿爸都同我女溝通唔到,所以要盡快要她講廣東話.: ...

vinoo,
我諗廣東話佢遲早實識, 因點都係母語, 又係香港生活, 所以都唔洗擔心既~

大宅

我囡囡兩歲幾,有時同啲細過佢嘅小朋友玩緊時,會突然好緊張用手拍咗落人哋度:cry:
playgroup姑娘話,小朋友好多時未識控制情緒,開心得滯都會咁.姑娘教我哋可以捉住小朋友隻手,慢慢引導佢要細細力...
我試過但囡囡就好反抗,越叫佢細細力,佢就越想大大力....
唉~大家啲小朋友會唔會咁o家?有冇好方法呀:-(

男爵府

原文章由 bobo媽 於 07-11-19 10:47 發表
我囡囡兩歲幾,有時同啲細過佢嘅小朋友玩緊時,會突然好緊張用手拍咗落人哋度:cry:
playgroup姑娘話,小朋友好多時未識控制情緒,開心得滯都會咁.姑娘教我哋可以捉住小朋友隻手,慢慢引導佢要細細力...
我試過但囡囡就好 ...

bobo媽,
我囡囡有時都會係咁ga, 咁我見到時會即時同阿囡講'no''唔可以咁', 係每次都講, 講講下, 佢就知咁樣係唔啱~

大宅

芷欣mama,
其實每次見囡囡"有所行動"我哋已經立即阻止同話佢知係唔啱..但佢好似反而更加想拍落人哋度:cry:
有次另外一個mama見到佢咁,立即鬧佢..
我見到咁好唔開心,都唔明點解囡囡突然會咁惡:-(

男爵府

原文章由 bobo媽 於 07-11-20 17:07 發表
芷欣mama,
其實每次見囡囡"有所行動"我哋已經立即阻止同話佢知係唔啱..但佢好似反而更加想拍落人哋度:cry:
有次另外一個mama見到佢咁,立即鬧佢..
我見到咁好唔開心,都唔明點解囡囡突然會咁惡:-( ...

bobo媽,
唔洗唔開心喎, 個個小朋友都會經歷呢個階段, 要慢慢教ga~ 小朋友其實唔知咁做係唔啱, 呢d係佢哋同人溝通既一種方法, 只不過呢種方式係唔啱, 所以我哋就要教, 你話佢時既表情要嚴肅, 同埋每次既反應都要一致, 要比佢知道咁做係唔啱同後果既嚴重性, 會令媽咪唔開心.

別墅

我女女今日返學茶點飲水時,用水噴同學,老師要學生排隊入課室時她又自己好快行入去.因為女女鼻竇炎停左一個星期學,我想她已經忘記的規矩.

別墅

各位Mama&BB
Merry X'mas!!!
聖誕節會帶BB去邊度玩?天氣冷多穿件衫,有氣管敏感的就不要到戶外吹風.:)

首頁

尾頁

跳至