自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

<小六呈分考試週~咆哮區>呢個名好得

我好好彩,11月中阿仔先考,都係邊教邊溫,中常要考的課都係教左7成到;尋日放假,佢打機時就好快樂,叫佢溫書就好似要佢乜咁

珊瑚宮

引用:平日功課考試都係老公負責,我覺得老公太惡,

原帖由 MINIBEAN 於 13-10-21 發表

平日功課考試都係老公負責,我覺得老公太惡,尋日諗住自己黎 ...
我已放棄了

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我女五年級,聽老師講而家開始要預備証書, 想請教是否真的要咁緊要/緊張?因呀女好懶散, 想問問係咪真係咁緊要?本人真係唔識真心請教各位.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:小六呈分考試週~咆哮區!!

小6呈分,琴日見佢睇書,佢仲對我笑,跟住發火同佢講,下星期考試喇,佢仲答我~咁快?真係唔升佢都唔得。自己又唔舒服,佢都仲唔生勝

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

808280 發表於 13-10-21 12:12
我係过來人,係咁㗎啦,你急佢唔急,佢地認為:書係父母叫我讀,我為父母讀書炸。

...
我都係過來人,個女剛中一.....我好彩遇到個同學仔媽咪做補習,佢出多份卷操黎溫佢女我女同另一位同學,但幾份唔同只少量同,因3個唔同程度.....我女當然唔夠佢2個女叻(入跑馬地st.paul),咁都拉番我女上近20名band1尾band2頭;佢d同學太勁!我女第2次呈分進咗30幾分名次都唔郁!佢另一同學仲進得多都可以退2名做中間人! 總之大家努力!加油!
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

畀面勳章

我每次發忟憎時,我個仔就話求學不是求分數,take it easy.. 激死我了

大宅

咆哮區!報到!
我仔反而今年嘔小左血,最後一年功課好左,上心左,成績係點都未知,至少個人ok我安慰了!

伯爵府

回覆 bebeamazing 的帖子

預備証書係叫搵番証書定未來爭取多d ?佢怕妳地臨急搵唔到或唔見咗要補;用快勞放好,睇埋自行2間需要咩資料....有部份學校要睇埋4年級成績表;有d精運動有d數學或英文甚至舞蹈.....仲有服務(義工)...怕到時突然要補時間上趕唔到俾妳去報名! 咁最重要d得獎証書可能係俾學校見或收理由...因有部份名校只睇你遞交資料唔會面架!

伯爵府

chaiwawa 發表於 13-10-21 13:34
我每次發忟憎時,我個仔就話求學不是求分數,take it easy.. 激死我了

...
仲弊呈分係睇分數!電腦俾全港學校排名靠各區各校佢地分黎排+交資料同操行自行見唔見你....

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 MINIBEAN 的帖子

我個女咪又係…真係日日嘔幾兩血

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

各位加油

唔好影響感情

大宅

好媽媽勳章

mamee 發表於 13-10-21 12:28
<小六呈分考試週~咆哮區>呢個名好得

我好好彩,11月中阿仔先考,都係邊教邊溫,中常要考的課都係 ...

我個仔10月28日就開始考,幾時考都係嘔血架喇,我一開學到而家都係邊學邊溫,但係今年常識我自己抄左D重點比佢,要佢背,我上星期返學校聽升中講座,個個家長都好似好有信心咁,人地個個駁命溫,如果只係KEEP住之前既方法溫,實唔夠人勁,我月頭平日時去書局買練習,見到部份練習都冇左"六上"喇,仲有好多媽媽係度選緊練習,睇到我都驚驚地,大家繼續努力呀,近排真係唔可以放鬆呀,最多考埋呢兩次呈分,同佢地玩返盡D補返

子爵府

我仔小四, 星期日去圖書館, 他就走去借書。
見到同班同學同同校朋友仔都在溫書,他都是hea 下hea 下呀

大家努力!加油啊!

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:MINIBEAN+發表於+13-10-21+11:27+平

原帖由 VKwan 於 13-10-21 發表
咁快考?!我地十一月尾至考
係呀,第一次10月尾,第二次12月尾,一月要報自行,差唔多啦

子爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

雖然我女小三,但你哋講每一樣我女都全中

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我大囡都係小六, 小四, 五開始要小朋友習慣下備課, 上堂抄筆記, 每星期自己溫一溫這星期已教既課文和作業, 到考試時就容易 D !

珍珠宮

MINIBEAN 發表於 13-10-21 14:12
係呀,第一次10月尾,第二次12月尾,一月要報自行,差唔多啦

下?!我地第一次11月尾,第二次明年3月尾,原來分別咁大,唔講唔知!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個女小五.一樣係皇帝唔急太監急果隻..
我的生命由我主宰.

大宅

好媽媽勳章

引用:我大囡都係小六,++小四,+五開始要小朋友習

原帖由 BOBO128 於 13-10-21 發表
我大囡都係小六, 小四, 五開始要小朋友習慣下備課, 上堂抄筆記, 每星期自己溫一溫這星期已教既課文和作業, ...
如果我仔有咁乖就好喇,佢都有寫筆記,但未見過佢拎出黎,温書由一年級同六年級都未試過主動温,一定要坐佢隔離,睇住,問住,先會温,仲慘過自己讀書

首頁

尾頁

跳至