自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仔剛今年升了中一, 其實佢地無危機感咪仲好, 唔太緊張係好事, 太緊張會影響臨場記憶, 而且咁多青年因壓力自殺, 能夠放開啲係好事。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:fionakong2008+發表於+13-10-21+11:3

原帖由 MINIBEAN 於 13-10-21 發表
我都想有呢個功能呀,我諗尋晚隔離屋D人,緊係以為我痴左線,我大大聲只係要KEEP住個霸氣,唔係虐兒呀,希望鄰 ...
我由一年級堅持到四年級 放棄了 開心曬 拒又開心我又開心

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

每個小朋友都有自己性格, 如果媽媽可以捉到自己小朋友既心理, 成功率就高好多, 當然媽咪 EQ 和恆心, 堅持都好重要 !

我細囡小二, 有性格, 但我堅持日日抽 30 分鐘溫習, 我解釋課文, 之後問書或默書, 頭3 日係OPEN BOOK , 俾佢搵答題, 第4 日之後就 CLOSE BOOK, 效果幾理想.

侯爵府

乜咁早考試嘅, 仔仔今個星期test, 12月頭先呈分試

大宅

好媽媽勳章

引用:乜咁早考試嘅,+仔仔今個星期test,+12月頭先

原帖由 Super-Man 於 13-10-21 發表
乜咁早考試嘅, 仔仔今個星期test, 12月頭先呈分試
你今個星期test, 咪會呈分囉,只係我地學校叫考試,唔叫做測驗,我諗應該係咁

侯爵府

MINIBEAN 發表於 13-10-21 15:19
你今個星期test, 咪會呈分囉,只係我地學校叫考試,唔叫做測驗,我諗應該係咁

...
唔係呈分試, 係測驗, 唔計分的.

珍珠宮

引用:Quote:MINIBEAN+發表於+13-10-21+15:19+你

原帖由 Super-Man 於 13-10-21 發表
me too

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Super-Man 發表於 13-10-21 15:28

乜原來大家既時間會唔同架,我以為個個都一樣添,我地學校由小五已經開始講,話小五大考,小六10月尾+12月尾個次會呈分

大宅

好媽媽勳章

lormy 發表於 13-10-21 15:31
好少小朋友會自動自覺溫書的, 家長要同仔女一齊溫, 唔係淨係叫佢自己溫, 做家長要有付出, 同佢一齊溫, 唔 ...

你講得好o岩,但我遲左幾年喇,如果我由小一開始放棄自己既時間,同佢溫多d,可能而家唔會咁差,由今年先下定決心,日日溫,雖然臨急抱佛腳,但唔到最後一刻都唔想放棄

侯爵府

MINIBEAN 發表於 13-10-21 15:36
乜原來大家既時間會唔同架,我以為個個都一樣添,我地學校由小五已經開始講,話小五大考,小六10月 ...
間間唔同架, 我朋友仔仔12月中先考呈分試.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 yinyin0609 的帖子

妳咁好彩!我仲未定呀!我冇考私校,同個女冇考外獎,只服務証書(賣旗)令人有條件收;仲怕佢成績再跌,想搏番上dd可以搏 band1....同第3之次叩門都要見人呀!
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

2018復活節勳章

gloriap 發表於 13-10-21 17:20
回覆 yinyin0609 的帖子

妳咁好彩!我仲未定呀!我冇考私校,同個女冇考外獎,只服務証書(賣旗)令人有條件收; ...

請問服務証書(賣旗).....都有用,可以考中學嗎?

gloriap  yes!我冇咩獎狀咪攞番5,6年級做義工賣旗証書;有其他成績.獎...梗唔駛靠呢d  發表於 13-10-21 17:33

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MINIBEAN 發表於 13-10-21 15:19

...
我女學校之前6年級完全冇測驗;係1-5年級測驗6年級上堂,跟住12月6年級考試先,因為要交第2次呈分,盡快出成績,俾6年級報考自行2間
我女2001年1月8日QE出世  

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:MINIBEAN 的帖子

我friend個囡都係小六呈分,佢話晚晚都變癲婆

大宅

好媽媽勳章

引用:我friend個囡都係小六呈分,佢話晚晚都變癲

原帖由 Koala_Chu 於 13-10-21 發表
我friend個囡都係小六呈分,佢話晚晚都變癲婆
真係架,我尋晚都覺得自己癲左,之後交返比佢爸爸,我要冷靜下,一心諗住陪佢温書,佢呃我話做晒功課,咁咪諗住温多陣夜d 先睇佢功課,點知9:30先發現原來佢乜都未做,你知星期六,日幾多功課架啦,激到我死死下

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Koala_Chu+於+13-10-21+發表

原帖由 MINIBEAN 於 13-10-21 發表
真係架,我尋晚都覺得自己癲左,之後交返比佢爸爸,我要冷靜下,一心諗住陪佢温書,佢呃我話做晒功課,咁咪 ...
你都好,有老公幫手。 我c6完全唔理,到我大囡小六+細囡小三,我唔知點算

首頁

尾頁

跳至