在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

Karen124 發表於 13-10-24 10:20
其實有好多考慮
我是在職媽媽, 來緊BB一歲左右我決定做全職媽媽
決定做全職係因為FORESEE到囡囡俾6299湊會 ...

其實真係架, 我大女剛出世時比 99 湊, 點知比 99 寵壞, 女女半歲時就比塘佢食 ..

到左 k1 我頂唔住就唔做野, 自己湊, 一做 full time mama 就做到而家
路 加 福 音 Luke 1:78﹣79 因我們 神憐憫的心腸, 叫清晨的日光從高天臨到我們, 要照亮坐在黑暗中死蔭裡的人, 把我們的腳引到平安的路上

男爵府

畀面勳章

遞信真的很需要勇氣…,我已考慮很多年也未決定,但大女剛上小學,已不能再拖了,因學業和品行上已再不能假手於人…

大家努力!

男爵府

引用:其實有好多考慮我是在職媽媽,+來緊BB一歲左

原帖由 Karen124 於 13-10-24 發表
其實有好多考慮
我是在職媽媽, 來緊BB一歲左右我決定做全職媽媽
決定做全職係因為FORESEE到囡囡俾6299湊會 ...
我女5個月,而家係6299湊,姐姐做清潔!原本個計劃係99幫手睇頭幾個月,之後就姐姐湊,到而家姐姐都唔識湊,99唔教佢,又唔放手比姐姐湊,所以9962要長住係到,磨擦多好多,我老公建議新年後我停職一年湊阿女,因為大家都發現6299只會寵,就算明知對佢唔好既事,為左佢肯乖乖地都照比佢做,例如睇電視,又比柿佢啜!另一樣我最concern 既係6299只會同佢玩,唔識教,例如少比佢學枱頭,轉身,坐,太過保護,將來都係佢地湊阿女唔會學識獨立,我怕阿女會比99湊到好似佢爸爸咁唔識獨立,咩都要人做!但一方面我怕唔夠洗,又要出糧比姐姐,我又搵少一份錢,同原來個plan 唔好晒

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

kmyi0_0 發表於 13-11-13 08:59
我女5個月,而家係6299湊,姐姐做清潔!原本個計劃係99幫手睇頭幾個月,之後就姐姐湊,到而家姐姐都唔識湊 ...

我做左10幾年野去到自己用自己洗唔洗老公$, 想買咩就咩當然好, 無人會覺得唔好
怕唔夠洗我都驚, 但小朋友一教壞無得返轉頭
老人家都唔會教小朋友....呢樣好頭痛

Never Too Late!

男爵府

Karen124 發表於 13-11-14 09:58
我做左10幾年野去到自己用自己洗唔洗老公$, 想買咩就咩當然好, 無人會覺得唔好
怕唔夠洗我都驚, 但小朋友 ...
係...同埋好多小事都有唔同既睇法, 如尿片,奶粉, 有次同阿女轉花王, 轉左一包, pat 紅, 睇醫生原來係念珠菌, 係換片唔夠密或抺得唔乾做成(呢d係醫生講) , 返去同返99講, 要抺乾d 同換密d, 佢就話係因為同阿女轉花王, 係我買隻片唔好, 唔夠爽, 咁我唔想同佢嘈, 轉返舊個牌子pampers, 但每次99湊個pat 又紅, 我或我媽湊就冇事, 99就話係阿女皮膚唔好, (之前6299成日話我生到個到皮膚咁差)所以係咁, 佢已經換好密! 事隔約2個月, 又話要買隻吸得既片比女夜晚用, 我話花王其實好吸好爽, 佢就問我做咩唔買呢隻牌子, 我話用過啦, 之前話係呢隻片攪到阿女pat 紅, 話要用返pampers ! 對住佢地好辛苦!

大宅

引用:冇考慮咁多.++諗得多只會令自己卻步.

原帖由 bosch 於 13-10-24 發表
冇考慮咁多. 諗得多只會令自己卻步.
好同意,越諗越心煩

大宅

回覆:做FtM 前你們有考慮好多嗎?

其實有好多考慮,不過個時奶奶話唔好請工人俾佢揍,奶奶揍左之後,我見大家揍ga方法有差異,3個月大成日俾d中藥BB飲,俾d好甜ga野佢飲,成日同BB講d好負面ga野....etc. 個時怕影響到個B,所以係佢4個月大我就resign左。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

冇咩要考慮,最緊要老公經濟上n精神上支持!

子爵府

冇 因為一早就講明要自己湊!

男爵府

陪月勳章

引用:無得考慮,生之前個個都話揍,生左個個都話

原帖由 yi_arashi 於 13-10-23 發表
無得考慮,生之前個個都話揍,生左個個都話唔揍,跟住老公話求人不如求己,只好辭職自己揍 ...
我同你情況一樣,奶奶不停叫我生,話佢湊,當時我先生,因為我唔放心俾工人湊。點知生完,奶奶唔願湊,只好自己湊。

大宅

未生前我奶奶話幫我凑,初頭坐月自己凑囝囝皮膚冇問題,放完産假奶奶幫我凑囝囝有嚴重濕疹當時我為有辭職自己凑番!可能我奶奶太唔乾淨!而家兩歲好番曬~

大宅

回覆 Karen124 的帖子

我同你一樣情況,不過我bb慘些,唔係人寵而係被軍訓式操練,一歲人仔日日比人鬧,我心真係好痛,雖然有經濟壓力,但為左個仔唯有做FTm,我諗住做到4月

首頁

尾頁

跳至