少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

各位jm會每星期發放定每月一次過呢?我仔中二,每日車錢十早午餐錢共六十元,一路都係每星期俾一次,下個月開始想試吓一個月俾一次等佢可以學吓自己分配用錢,唔知可唔可行呢?有無jm可以分享吓經驗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:各位jm會每星期發放定每月一次過呢?我仔中

原帖由 aniceleung 於 13-10-24 發表
各位jm會每星期發放定每月一次過呢?我仔中二,每日車錢十早午餐錢共六十元,一路都係每星期俾一次,下個月 ...
我仔S1起已每月比,佢唔會亂洗錢,所以佢儲倒好多。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:各位jm會每星期發放定每月一次過呢?我仔中

各位jm會每星期發放定每月一次過呢?我仔中二,每日車錢十早午餐錢共六十元,一路都係每星期俾一次,下個月 ...

飯錢我每星期發放的,車錢用八達通,用到無出聲會再比錢佢加,無特定時間發放。

如果小朋友唔會花錢有節制,我覺得每月比一次都可行既。不過點解要轉每月比呢?可能我小朋友細,剛中一,我唔想佢keep太多錢係第身。

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 YuYuMother 的帖子

其實我仔都唔會亂用錢,每月都會有錢剩,所以我想試吓佢嘅理財能力

男爵府

回覆:車費,飯錢

中一開始兩星期出一次零用錢,觀察兩個月,見佢懂得用錢,亦有儲錢習慣,之後就改為一個出一次。

水晶宮

aniceleung 發表於 13-10-24 21:14

其實我仔都唔會亂用錢,每月都會有錢剩,所以我想試吓佢嘅理財能力 ...
咁可以試,觀察下如果無問題就可以轉啦。

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔超級大頭蝦, 而家我每10日同佢增值一次車費, 其余的駛費, 比如早餐, 出街食果一朝先比錢佢.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

男仔係咁㗎,我仔成日唔見八達通,頭两次我都會幫佢俾錢買番,之後要佢自己俾錢買番,佢先緊張吓自己啲嘢無再唔見

子爵府

題外話,而家啲車費真係好貴閒閒地一日都要十幾廿蚊

水晶宮

引用:題外話,而家啲車費真係好貴閒閒地一日都要

係,好彩地鐵有學童優惠,不過巴士就要比全價。

子爵府

我仔咪就係搭無優惠嘅巴士同小巴囉

YuYuMother  我女都要搭巴士……  發表於 13-10-25 13:27

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rita 發表於 13-10-24 23:05
我仔超級大頭蝦, 而家我每10日同佢增值一次車費, 其余的駛費, 比如早餐, 出街食果一朝先比錢佢. ...
me too

水晶宮

2024年龍年勳章

aniceleung 發表於 13-10-24 23:46

係呀.....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我每星期二百元包一星期日既洗費, 我仔既車錢唔需要, 我要佢自己交手提電話費及每星期外出既活動洗費.

洋房

回覆:車費,飯錢

我自己就一個月比一次,每日洗費加多十蚊,預鬆小小,有時佢想同同學仔一齊唔搭地鐵搭巴士或小巴,並聲明用多咗月尾無補助。加上我地能力有限,除咗必須品外,其他要佢自己儲錢買。。。例如:佢同同學去睇戲食飯。。。因為我覺得你選擇出去玩,唔應該要我額外比錢。因為你唔去,我會負責你飲食。
由中一開始至而家中二都ok,仲儲到錢添~

首頁

尾頁

跳至