自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方 -

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131027&sec_id=4104&s=0&a=18481539

itdididi  心中沒公義的人竟敢把公義掛咀邊!?
真不公義!  發表於 13-10-28 18:37

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:今朝一睇我覺得,忟,,講到好慘咁

雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方 - http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131027&sec_id=4104&s=0&a=18481539

珊瑚宮

【本報訊】「我選擇來香港生寶寶,只因為香港是一個有公義的地方;我不想我的孩子在一個沒有公平公義的地方出生!」本月19日上午7時30分,在深圳租住酒店已半個月的雙非家長王太,正悉心為已獲港人身份的兩歲半兒子打扮,準備到上水接受幼稚園入學面試。
「我一共收到五間學校面試通知,今天就面試兩間;這些都是老公上次去香港排了七天隊才拿到的。」雖然第一場面試時間是上午11時40分,然而王太因擔心過關時人多,於是提早三小時以嬰兒車推着睡眼惺忪的兒子到羅湖排隊。不過,等候的人依然不少,他們排了個多小時才到達內地海關,王太皺起眉頭表示:「這又要排多久呀?」

但當她得知兒子的港人身份,不用與內地遊客一起排隊時,即面露喜悅:「真好,要不然可能會遲到。」結果她再用了十多分鐘便過關了。
為令到兒子成為「真」港人,王太陪兒子在深圳接受地獄式廣東話訓練,兩母子還反覆溫習。記者聽到她不斷教兒子說「老細」時深感奇怪,後來才知道王太母子想說的原來是「老師」。隨後王太和兒子在上水培幼幼稚園面試。惟面試後,王太失望地表示:「老師講甚麼一句也聽不懂,我兒子更不會懂啦。」丈夫在河南平頂山經營煤礦生意的王太又慨嘆:「以前感覺香港人很友善,但現在感覺到很多人歧視我們,連在商店買東西都會被人家呼喝。」

珊瑚宮

佢個髮型,唔駛開口都知係同胞,,

聽唔明,收左你都冇用啦

珊瑚宮

引用:係我理解錯誤?睇完篇文章,佢好似話唔想在

原帖由 一家的太陽 於 13-10-27 發表
係我理解錯誤?睇完篇文章,佢好似話唔想在冇公義的地方生小明友,所以來咗HK生?

...
佢話選擇黎香港生係因為香港係有公義既地方,但面試後卻失望,因為
1.聽唔明老師講乜佢一句都聽唔明,更何況佢個仔
2.以前感覺香港人很友善,但現在感覺到很多人歧視
3.就連在商店買東西都會被人家呼喝

珊瑚宮

liuliu 發表於 13-10-27 09:08
唔係針對小朋友,覺得個髮型十級核凸,唔鐘意係HK周街都見到呢款小朋友跑來跑去,好似返咗大6

...
真係十級核突

珊瑚宮

yanyan_1111 發表於 13-10-27 09:32
以前香港人是不會歧視大陸人...
係你地迫我地香港人去歧視你地班大陸人...
唔係你地班蝗蟲咩都搶...唔排隊. ...
真係講得好啱, 絶對認同

珊瑚宮

chowqv 發表於 13-10-28 18:36
雙非媽,你自己都無公義啦。個女就大陸生,個仔就香港生。

咁即係邊到無公義?不如去印度,果到一定有公義 ...
噢!.. 原來一個大陸生架, 我都冇留意添.

首頁

尾頁

跳至