懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我依家陀緊第2胎 先好似7周 但就開始由起身到訓前成日都作嘔作悶 食唔到嘢 但又會肚餓 一諗到食物就想嘔 夾硬食落肚個口又有好奇怪嘅味 個口成日有紅腥味同好似鐵味咁 日日個頭都陰陰痛 又冇力 血壓有小小低 我陀個女都冇呢d反應 請教各位媽咪 你地有冇試過同埋有咩可以止到作嘔作悶呀?請幫幫忙

每天都要感恩 感謝主 讚美主

回覆 eliz_mum 的帖子

Hello eliz_mum,懷孕期間身體有好多變化,第一胎同第二胎情況未必一樣架。減少食洋蔥、蒜頭、豆類及朱古力,進食時細嚼慢咽,唔好食太飽,少食多餐,真係食唔落,粥水、湯水、奶都好,通常去到3個月左右會好好多,如果嘔得太嚴重/血壓異常,可能需要去睇醫生,放鬆D會舒服D嫁,加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

BK Milk勳章

我都係第二胎超辛苦,第一胎我係嘔晒出黎舒服晒,第二胎嘔唔出仲辛苦,我食下粥,包,一啲淡口啲既野,亂咁食野个胃會仲辛苦,食少少捱到十幾week喇,大家加油呀

複式洋房

回覆:Vivian_C&G 的帖子

多謝你嘅回覆呀 我都有想入醫院住嘅心 起碼唔駛諗食乜 吊營養液就算。。。

複式洋房

回覆:arbmum 的帖子

Hello arbmum 辛苦哂你啦 你第一胎都有嘔 但你都依然唔驚再生第2個 相反我依家真係有放棄嘅心 因為真係好辛苦 不過我會禱告 求主加添我力量 令我可以捱落去 你都要加油 我亦都會為你禱告㗎

複式洋房

回覆:救命呀!好辛苦 真係好辛苦

我也是第二胎, 同你情況一樣, 早晚嘔得利害, 反唒胃, 胃酸湧上鼻, 知道個胃好吉, 但食吾落!

大宅

BK Milk勳章

回覆 eliz_mum 的帖子

我都好少陏動,因為無力氣,不過最初幾个月胎兒唔洗要好多營養,最緊要每日食粒葉酸,捱過喱十幾星期就無事,可以食返好多野,所以唔洗咁擔心,我第一胎頭十幾星期都瘦左,之後開返胃,到生我肥左成三十幾磅,所以保持良好心情,休息多啲,少食多餐,好快就無事,大家一齊努力^^
eliz_mum 發表於 13-10-28 15:44
多謝你嘅回覆呀 我都有想入醫院住嘅心 起碼唔駛諗食乜 吊營養液就算。。。

...

無胃口又唔舒服真係幾辛苦,營養嘅吸收始終都要靠媽媽你食野架,都唔好逼得自己太緊要,盡量啦,有胃口嘅時候就食多少少,食物多元化就唔怕唔夠營養喇,又可以試下唔同種類嘅食物,睇下邊種可以舒緩得到你嘅唔舒服,試過芝麻餅未?
休息多D啦~

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

我初期嘔吐嚴重,超辛苦。現在33wk,唉,又再開始嘔了!

男爵府

我同你一樣依家第二胎,大你一週到!全部同你一樣,一起身已經想嘔但個肚又係咁打鼓,但又唔想食野!食個少少就飽,飽左又想嘔!一陣又打鼓真係救命。。。想投降

複式洋房

可以用陳皮(煲湯嗰d)剪絲焗水飲。另外可以食青提子乾,仲有可以食梳打餅。記住要小食多餐。加油呀!

大宅

爸B勳章

Me too第二胎,嘔到想死。工都返唔到。

首頁

尾頁

跳至