自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

del

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

願聞其詳
笑下又一日。放鬆下啦大家!

珊瑚宮

之前做過幼兒學校,有個英國既同事又冇呢個情況
只係佢依家同香港女友結婚冇再聯絡傾計
以前佢廣東話唔太好我地互相教佢教我英文我教佢廣東話
但大致上佢友善架啵
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我識的好多好友善...

可能佢地遇到好多"不友善"的B6, 佢地又唔會識分你係香港人定B6
所以樓主先有錯覺呀??

不過, 呢個世界, 邊到都會有"睇唔起人"的人啦, 只係有無做出面je

子爵府

BK Milk勳章

無喎...個個都好nice....同埋好少賣弄英文. 好正常咁用中文傾計.

反而聽過去外國一年就當正自己係外國人, 勁講英文. 但我無遇到. 都係聽返黎.

莫非你有?

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

複式洋房

大部份都好好人
不過就有一少部份見一個一個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

一樣米養百樣人...

唔好把一小攝人去當係個種人係咁...

RAA    發表於 13-10-31 15:42

公爵府

回覆:香港的外國人

我記得2年前去pacific place某餐廳食野,個侍應明明中國人識中文,死要同我講英文,又細聲又快講到鬼食泥咁,問多次仲黑面,佢咁高級咁巴閉就唔洗做侍應啦!以後都唔會再去

greenpea  你係顧客,可以堅持講廣東話,或叫佢換個識講廣東話的嚟serve你   發表於 13-11-1 00:20

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無, 暫時遇過都好友善~

反而舊同學有D 會有白鴿眼

別墅

我個表妹去外國讀咗兩年書,之後唔再讀返返香港,返到香港話唔認得路

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

竹星妹有d幾高竇,反而鬼仔鬼妹較 nice

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

識得大部份都nice 既, 但有時都會取笑下 HK 人.......

例如一D 佢地覺得好笑既英文名~~
(Really digging the names of some of the people today......like Cherry, Smile, Sunshine, and Lemonade.)
咁有時D 人改D 名又真係令人滴晒汗既.....
唔係真係叫 Lemonade 下化~ 我都好想識佢囉~

Cherry 就好多hk 人都會用, 但除左車里子, 外國人係解為處女膜, 正所謂 break (one's) cherry.....

見麥記早排送牙刷, 又會笑D HK 人終於開始刷牙喇!!!!
(即係暗寸大部份人D 牙黃, 唔夠佢地白)

柏架山莊  而家至知cherry可以咁解   發表於 13-10-31 11:03

珊瑚宮

畀面勳章

引用:我識的好多好友善...可能佢地遇到好多\"不友

原帖由 wynnehung 於 13-10-31 發表
我識的好多好友善...

可能佢地遇到好多"不友善"的B6, 佢地又唔會識分你係香港人定B6
同意,我以前公司好多樓主所講嘅同事,大部分都好 nice !

複式洋房

香港人都不是個個好:pppp:

男爵府

我覺得呢啲人好極端,一係好好修養,一係極度衰格

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我識果D唔係咁喎

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一dd 外國人,abc、bbc 咁喇,唔會一竹竿打一船人,亦不會特別有興趣識佢地或做fd

伯爵府

因為 LOCAL 特別 PLEASE 呢D 在港白人,又成日有女埋身,好似蟻見到蜜糖咁,佢地俾人縱慣左,所以真係以為自己好 CHARMING, HIGH CLASS D

的確有好多年長 D 既外國人係 HK 身居要職,近呢幾年我覺得多左好多年輕白人黎 HK 搵食,好話唔好聽係自己地方撈得掂風生水起有幾個會去 ASIA 撈份永世萬零二萬蚊既工?
優悠在澳洲

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:lafield 的帖子

有個别係冇禮貌

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

暫時見到既都比較有善

首頁

尾頁

跳至