自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

回覆:香港的外國人

我識個d 香港大,乜都要名牌﹑講野要加幾隻英文字仲要讀唔正﹑乜都嫌三嫌四, 個d 惡頂好多!

子爵府

2018復活節勳章

del

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:多謝各位回覆。或者我解釋下背景,我嚮細公

原帖由 lafield 於 13-10-31 發表
多謝各位回覆。
或者我解釋下背景,我嚮細公司到做,最近公司高薪嚮美國請左個竹星仔返黎,初頭都覺得佢幾n ...
我o係美國住,見d 公司多數會俾長時間training,好多都有一個月,兩個星期上堂,兩個星期shadow(齋睇唔洗做)之後先慢慢做野,所以佢地學野同吸收力慢d,慢慢消化架佢地。美國有google map,對住美國人可以直接d,你叫佢google it。佢地教育係要表現自己,無謙卑兩個字架。

大宅

好媽媽勳章

我係外資公司做野,多數鬼佬高層都好nice,就算唔係自己直屬部門阿head,唔識路過都會say hi, 反而星馬高層個d似住自己中又得英又得就扮晒野唔睬人,好似自己巴閉d咁:pppp:

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lafield 發表於 13-10-31 11:58
多謝各位回覆。
或者我解釋下背景,我嚮細公司到做,最近公司高薪嚮美國請左個竹星仔返黎,初頭都覺得佢幾n ...

i got the exact feeling. for some reason ppl just become rude once they left their countries and to another less 'civilized' place. I bet that ABC would not react the way he is if he were in the state.

every time I went to great supermarket at PP, i could see english speaking ppl, being rude and yelling to the sales person. I have no idea why?!!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我老公係外國大, 佢同我講野都係講中文, 佢又唔會話睇唔起人. 不過有時會笑下我d eng發音唔正咁咯 睇唔起人都係一dd ga姐

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

外國人學野唔似我地香港人咁快
因為依D係教育問題....

我地細個一堂教一課...逼你拿拿聲吸哂佢
但人地細個讀書唔係咁
慣左大家討論下呀慢慢黎...
可以成一星期先教完一課=-= (親身經歷,搞到上堂好鬼眼訓)

所以出到黎做野...
佢地係外國就話無問題
一黎到香港要跟返香港D節奏...
唔好玩喇...
要佢跟到D野至少一個月以上=-=

至於狗眼看人地依樣野
唔係全部外國人都係咁
不過每度地方D人總會有D咁GE人
同埋如果佢外國o靚仔GE話好易俾香港一D妹妹仔吹到覺得自己好勁咁....
其實...識英文JE,有幾叻?
如果連自己GE母語都講唔到,我會懷疑佢係低能GE多D囉
如果D外國人因為識英文而係我面前威GE話
我會叫佢學返十拎年中文之後返黎同我講中文
如果佢有我講英文咁流利先算喇

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我跟過的老外上師不論男女,全部都好nice㗎喎~佢地有個共通點就係做嘢時超認真,去玩時勁開心~

珍珠宮

我識嘅無。好多時返香港成日講中文。另我表妹一家都係外國長大,佢個仔都係,但兩公婆係同個仔中文,阿仔返學先講英文。

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

爛人不分國籍架 香港人都好多衰格 國內都有好人 外國來既當然一樣有好有壞

禁止訪問

男爵府

引用:識得大部份都nice+既,+但有時都會取笑下+HK

原帖由 thunder_bunny 於 13-10-31 發表
識得大部份都nice 既, 但有時都會取笑下 HK 人.......

例如一D 佢地覺得好笑既英文名~~
其實正確串法係Cherie...係法國名黎,就算係英國美國都有人係呢個名,係法國勁普遍,只係串法俾香港人改左~

thunder_bunny    發表於 13-10-31 17:20
Argubay  又學到嘢!多謝!  發表於 13-10-31 13:36

珍珠宮

我有識過一堆鬼,佢地唔飲水,只飲bubble water

男爵府

引用:之前做過幼兒學校,有個英國既同事又冇呢個

原帖由 yuexu 於 13-10-31 發表
之前做過幼兒學校,有個英國既同事又冇呢個情況
只係佢依家同香港女友結婚冇再聯絡傾計
以前佢廣東話唔太好 ...
嘩,語言唔係太熟都可以互相教,咪好勁

珍珠宮

果d過左去外國一兩年扮abc先爆趣

珊瑚宮

講州人 發表於 13-10-31 13:20
嘩,語言唔係太熟都可以互相教,咪好勁

佢依家老婆都係香港人,唔洗我點教掛XD
但外國人好似較易接受比自己大既女仔
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

引用:Quote:講州人+發表於+13-10-31+13:20+嘩,

原帖由 yuexu 於 13-10-31 發表
佢依家老婆都係香港人,唔洗我點教掛XD
但外國人好似較易接受比自己大既女仔
...

伯爵府

-bella- 發表於 13-10-31 13:21
果d過左去外國一兩年扮abc先爆趣
我有一個朋友,中五時因為成績唔好,去澳洲讀書!一路讀到大學,之後攞埋居留權!
有次番黎香港,揾警察問路,佢話佢要講英文大佢喎!我想講,我聽過佢講英文,無論文法同發音都係唔正,一聽就知係香港人講英文個隻!都唔知做咩要扮外國人!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我公司個D好Nice 呀!

男爵府

我識的都好nice,包括我前老細,我老公,我同學,我老公d friends & 教會d friends來自唔同國家都好nice..

首頁

尾頁

跳至