跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 可拿香港身份證嗎? .. 出生幾耐apply ? 手續如何?其實主要是奶奶可偏爾bring bb 回港湊 ,,不用常apply visa 回港又要買保險..
我同老公又可能10年8載回流.
已在網上查好久都找不到確定的答案,好苦惱.
望有心人可分享下經驗

A.Yin  Btw,請謹記,如帶BB返香港長時間居住,要帶佢打香港針如BCG  發表於 13-11-3 18:10

大宅

kwcheu 發表於 13-11-3 16:48
bb 可拿香港身份證嗎? .. 出生幾耐apply ? 手續如何?其實主要是奶奶可偏爾bring bb 回港湊 ,,不用常apply v ...

以我所知,唔會有任何辦法

就算帶BB回流,入境處都會查好多嘢,證明父母其中一方長註香港先可以申請居港權

最簡單方法返香港生再同BB申請PR

公爵府

回覆:bb 1月澳洲出世,父母係香港人又是澳洲pr未入藉

應該唔得。因為你有pr

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:bb+可拿香港身份證嗎?+..+出生幾耐apply+?+

原帖由 kwcheu 於 13-11-03 發表
bb 可拿香港身份證嗎? .. 出生幾耐apply ? 手續如何?其實主要是奶奶可偏爾bring bb 回港湊 ,,不用常apply v ...
返香港生就一定有身分證!如果父母都係PR我諗有既機會比較渺茫

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

請問, 在申請時要申報自已PR身份嗎??

伯爵府

回覆 意粉-媽媽 的帖子

一定要,如果刻意隱瞞係詐騙
優悠在澳洲

大宅

我同老公都係PR,生之前問過入境處,THE ANSWER IS “UNLIKELY會批居留權”,不過我都留在澳洲生,如果你好需要居留權又條件許可,就在HK生

大宅

請問是否計bb出世時, 父母當時在澳的身份計算?

大宅

意粉-媽媽 發表於 13-11-4 11:10
YES,如果其中一方是TR,他申請BB居留權就應該批,這是入境處職員TOLD ME

大宅

According to the immigration dept officer,
如果BB 出世時
1,父母都是CITIZENS ﹣﹣>一定唔批永久居留權
2,父母都是PR ﹣﹣>UNLIKELY批
3,父母其中一方是TR ﹣﹣>應該批

如果無永久居留權,但BB要留HK,要申請DEPENDENT VISA,必需父母其中一方長留在HK(EVIDENCE NEEDED),BB BEFORE 18歲都可以申請。

有錯請指教

大宅

Kombi, 謝謝您!

別墅

回覆:kwcheu 的帖子

攞dependent visa, 第一次批簽一年, 之後就簽三年。 住滿7年可攞身份証, 但唔可以攞回鄉証, 因為唔係中國籍。
我仔都係攞depensent visa , bb 係可以免費係健康院檢查和打針。

男爵府

畀面勳章

引用:請問是否計bb出世時,+父母當時在澳的身份計

原帖由 意粉-媽媽 於 13-11-04 發表

大宅

rayandcat01 發表於 13-11-4 12:12
攞dependent visa, 第一次批簽一年, 之後就簽三年。 住滿7年可攞身份証, 但唔可以攞回鄉証, 因為唔係中 …
請問1,讀書有無免費?
2,睇政府醫生係咪本地人費用?
3,在澳洲申請定VISA定返到HK先申請?
我地遲D都可能會返香港,入境處叫我自己問“有關部門”,都唔知問邊個

大宅

Jelly 208, thks :D

別墅

回覆:kombi 的帖子

唔好意思, 我唔係好肯定你問嘅問題D答案, 怕答錯。 因為我同阿仔都係番左香港幾個月。
不過, 以我理解, dependent visa 係可以免費讀書和申請學卷的。可以以香港居民身份睇醫生。
我只試過帶阿仔去健康院打一歲針, 佢話個小朋友visa 有超過半年就可以免費睇。 我諗健康院和公立醫院一樣咁處理。

kombi  thanks for sharing  發表於 13-11-5 11:53

公爵府

引用:Quote:rayandcat01+發表於+13-11-4+12:12+

原帖由 kombi 於 13-11-04 發表
請問1,讀書有無免費?
2,睇政府醫生係咪本地人費用?
3,在澳洲申請定VISA定返到HK先申請?
visa 可以呢度或香港搞都得。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

回覆:kombi 的帖子

http://www.immd.gov.hk/tc/services/hk-visas/dependents/guidebook.html

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm

複式洋房

禁如果只是99帶bb回港就只能申請旅行簽證?最長幾耐如是?

大宅

請問, bb已取了澳洲passport,是否不能申請"居港權"? (在BB出世時, 父母其中一方不是PR)

首頁

尾頁

跳至