論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印傭因前僱主要照顧的老人家去世... 她已回 agent,如果想簽佢,佢 agent 收$7xxx。個間 agent keep 住那個印傭的 passport。
想問,如果個間 agent 唔願意比番 passport 比佢,而我地想經另一間 agent 同佢攪簽 contract,可以點做?!

Thanks!!

pullip  叫工人去印印領事館報失再申請過  發表於 13-11-5 14:43

大宅

1)叫新agent 打去兇佢2你打去個agent 到兇佢,話報警,人哋非自願 keep 人passport 犯法架

大宅

會有 agent 肯咁做?

男爵府

叫個姐姐問番AGENT 拿啦...因為本PASSPORT應該只係比番個姐姐..我地個個都唔可以KEEP唔可以要啦...唔比咪報警啦..本PASSPORT係私人物品來WO...

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 mombaby2010 的帖子

想問你點揾到呢個姐姐? 係人介紹無經AGENT 嗎?

子爵府

回覆 mombaby2010 的帖子

叫個工人自己CALL POLICE. 你同新AGENT都唔好上身.

大宅

回覆:印傭因前僱主要照顧的老人家去世...

明白,但係個姐姐唔敢

象牙宮

mombaby2010 發表於 13-11-4 09:28
印傭因前僱主要照顧的老人家去世... 她已回 agent,如果想簽佢,佢 agent 收$7xxx。個間 agent keep 住那個 ...

個間 agent keep 住那個印傭的 passport.... 佢地之間的事. 外人又能知多少? .

我地想經另一間 agent 同佢攪簽 contract.... 原因? 收費?

當時人那印傭, 若真想打你份工, 會想方法的. 強求不來的, 也別自尋麻煩.

報警前, 事前了解真相, 被警方說, 浪費警力. 又無法辨理工人事, 好無謂. 對不.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至