自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係我好朋友........

我本身好唔鐘意飲酒, 情願飲可樂, 果汁, 咖啡

但我朋友好鐘意飲酒.......食晚飯啤酒, 唱k black label, 放工之後又成搵d藉口 "慶祝d乜乜乜, 上酒店開紅酒" , bbq 啤酒, 紅酒, 白酒.....咩都齊.....

一晚幾場, 飲天光

成日話想介酒........但又話同朋友一齊好難唔飲

我叫佢放工早d返屋企, 又話會變宅男, 好悶........

有生意, 有樓..........但成日話唔開心...........問佢咩事, 又話你地唔明ga la.....

尋日又話 胃痛, 打嚟呻..........又話想戒酒............

你地有冇屋企人係咁?

潘高壽  叫佢買份保險先...  發表於 13-11-4 12:44

瑪瑙宮

畀面勳章

回覆:點可以戒酒?有咩方法?姐妹們, 比d意見丫~

由佢飲死,佢都唔緊張自己身體你緊嚟做乜

大宅

kuromi_kuromi 發表於 13-11-4 11:22

因為.....真係好fd

見佢咁......好無奈

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:Quote:kuromi_kuromi+發表於+13-11-4+11:22

原帖由 hivebee 於 13-11-04 發表
因為.....真係好fd

見佢咁......好無奈
又話想戒但又繼續飲,嘥氣啦!咁大個人一D自制能力都無:pppp::pppp::pppp:

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

酒很難戒,上癮就很差

大宅

要戒一定戒到~~
唔洗用乜方法~
只不過喺佢自己唔想戒jeh....

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我覺得戒咩都係靠自己多
身邊朋友,家人只係給支持同鼓勵

珍珠宮

畀面勳章

有決心既我未聽過有野係戒唔到

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

無, 心引, 我bbq都一定要飲啤酒, 當然無你朋友乜酒都飲啦.

男爵府

我老公係咁, 佢啲朋友都係,叫佢唔好飲咁多佢亦例牌係講以上嗰番話。成班都係飲到癲, 佢未結婚之前, 飲天光第二日起身唔知自己喺邊對佢哋嚟講係閒事, 佢成班人有男有女, 結咗婚生咗小朋友嘅亦大有人在。我老公有家庭之後好咗好多, 佢間唔中都會飲到失控, 但次數真係少咗好多。我喊又喊過鬧又鬧過, 其實都冇乜用, 究竟係啲咩原因令佢飲少啲我唔理, 總之佢唔好再咁失控就得, 我唔想個仔一早冇老豆或者個老豆三日唔埋兩日就飲到成PAT泥咁。

你作為朋友, 冇乜特別嘢可以做, 支持下, 同佢出街唔好飲, 由得佢自己一個飲佢飲飲下都冇癮。同埋睇下佢有冇興趣做啲日頭做嘅嘢, 例如行山咁, 我又唔信佢拎住枝酒一路行一路飲。

其實我覺得酒呢樣嘢, 少飲可以宜情, 唔使話以後一滴都唔飲, 要慢慢來, 一次過戒可能會有其他健康問題。

大宅

cwsarahtam 發表於 13-11-4 11:53
我老公係咁, 佢啲朋友都係,叫佢唔好飲咁多佢亦例牌係講以上嗰番話。成班都係飲到癲, 佢未結婚之前, 飲天光 ...

舉例丫~ 好似星期五咁, 我本來參加緊教會牧c 80大壽.......

岩岩到, 佢call我......話慶祝某位兄弟搵到全職工作 (我地幫開無家者搵工)
叫我散席call佢, 佢同埋班兄弟嚟港島就我.....
我唔想走兩場太夜, 上翅時已經同同枱朋友講唔好意思, 走先
之後, 佢話响怡東34樓開咗2支紅酒慶祝......
結果支酒都未飲完, 就話唱k.......
其他人當然死跟啦, 有人扮大佬, 陪酒陪食, 點解唔去....

唱到5點, 終於肯走.......
佢帶埋支black label 走一場........
星期六, 日.......就叫胃痛........
又話唔想咁........
聽到我個心好心up.......

我通常一個月先join佢一、兩次.......
但佢就一晚兩場.........佢平時成日探老人院買生果/餅乾/毛巾去派.........
又話細個窮, 希望幫多d人........
其實, 佢酒局d $ 已經可以幫好多人, 可以買飯派.

珍珠宮

冇。

佢自己想戒一定戒到,佢冇心戒你做乜都冇用!

老婆父母子女兄弟都未必勸到佢介,更何況你係佢朋友而已!

禁止訪問

BK Milk勳章

公爵府

話佢知飲得多會不舉同光頭,男人最痛⋯⋯

大宅

佢同我講 想戒嘛

我聽佢講, 聽到好唔開心....

翡翠宮

引用:由佢飲死,佢都唔緊張自己身體你緊嚟做乜 +

原帖由 kuromi_kuromi 於 13-11-04 發表

同賭徒一樣,成日喊住話無下次但鑊鑊金

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:有決心既我未聽過有野係戒唔到 +

原帖由 yukyuk1124 於 13-11-04 發表
咪係

男爵府

引用:Quote:cwsarahtam+發表於+13-11-4+11:53+我

原帖由 hivebee 於 13-11-04 發表
人哋啲錢同健康點用係人哋嘅事,我講緊嘅係我老公都未到我管,更何況你只係一個朋友。佢自己話想戒酒,話辛苦,咁你講聲好,就係咁。唔通你可以限佢唔準飲?其他jm話齋,呢啲嘢係靠佢自己,外人幫唔到,佢要飲唔使同你交待,亦冇話佢係因為咩原因飲酒,只要個問題解決咗佢就會唔飲,我估你朋友年紀唔會太輕,而佢咁樣嘅生活方式亦已經維持咗一段時間,要佢戒酒呢件事本身就好難,即係你有樣嘢做咗好幾年甚至十幾年,唔會話戒就戒到。同埋都要有個原因,既然佢覺得飲酒咁過癮,咁好地地做乜唔飲?第日頭痛胃痛嗰啲佢自己知啦,佢自己亦知挨過咗又係一條好漢丫嘛。

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:有決心既我未聽過有野係戒唔到 +

原帖由 yukyuk1124 於 13-11-04 發表
咪係!我戒煙戒食肉都話戒就戒啦!D人只係識比藉口自己

子爵府

回覆:hivebee 的帖子

快d介紹個女仔比佢

首頁

尾頁

跳至