在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

做了ftm兩個多月了,心情反反覆䨱。
有時覺得自己冇揀錯,應該以家庭為重。
但有時見到好多女性拼命工作賺錢,
又覺得自己好冇用。

大宅

BK Milk勳章

唔好噤啦, 我都做左 6 年 full time mama
其實好睇你自己邊樣野行先, 好像我噤, 我之前辭左份工 (人工都唔差)
專心睇住小朋友 , 睇住佢成長 , 因為我覺得小朋友成長係好重要 ..
又怕比 99 寵壞, 又怕佢學壞, 有時有朋友問我有無後悔, 我無後悔過.
所以真係好睇你自己點諗
路 加 福 音 Luke 1:78﹣79 因我們 神憐憫的心腸, 叫清晨的日光從高天臨到我們, 要照亮坐在黑暗中死蔭裡的人, 把我們的腳引到平安的路上

別墅

回覆 kiecheukhei 的帖子

理性上好清楚知道做ftm對孩子成長嘅好處。但情緒一嚟就好down:(

水晶宮

我都係,由有左冇耐就冇做,專心安胎,到而家年幾喇.每次出街見到d人返工放工都好羨慕.但又唔想俾99湊,我阿媽又要返工,加上我又搵唔多,之前份工都係得萬2.請得工人都冇左一半.扣埋d車錢飯錢都淨返好少.加上又唔放心工人湊.只好自己湊.有時見bb學識一樣野都會好開心.但有時聽c6呻返工好攰我就會覺得我好冇用.又幫唔到佢分擔,有時行街見到d返工袋,衫...就會嘆氣.想買,但買嚟都冇用.唔通著對高踭鞋去買送咩

別墅

冇support嘅媽咪真慘 !

複式洋房

回覆:貧窮媽媽 的帖子

我同你一模一樣的想法, 或者媽媽偉大, 到讀k2全日班可以做part time啦!

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆+kiecheukhei+的帖子理性上好清楚知道

原帖由 shirleypkw 於 13-11-06 發表
回覆 kiecheukhei 的帖子

理性上好清楚知道做ftm對孩子成長嘅好處。但情緒一嚟就好down
我都明,我有時揾下朋友或識左 d 媽咪倾下計,食下嘢,而家就忙 d ,忙大女考試,2仔反 n 班 3 女而家4個月,又要湊,所以忙到唔得閒 down
但有時有壓力時會揾朋友或整曲奇

路 加 福 音 Luke 1:78﹣79 因我們 神憐憫的心腸, 叫清晨的日光從高天臨到我們, 要照亮坐在黑暗中死蔭裡的人, 把我們的腳引到平安的路上

別墅

頭先帶阿仔返學,拖佢上車後,佢居然話我隻手好乾。
唉!阿仔,你知唔知道媽媽為你犠牲咗好多。

大宅

BK Milk勳章

haha ! 可能同你講笑, 唔好噤上心
我仔有時都係噤話我

大宅

回覆:心情反覆

小朋友有個樣講個樣,無惡意的。
如果我阿仔同我講,我會話他知媽咪因為造家務、照顧他、常濕水,又忘記了搽cream,所以乾。
問他「你可以幫媽媽搽嗎?」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

雖然我都有同感, 我d 朋友個個份工都唔錯, 舊同學有做教授又有從政... 我不過亦覺得女人有冇用既定義又唔係響賺唔賺到錢.

管理好個家(經濟, 飲食, 衞生等) 都係一項有學問既工作, 當然可以搵工人代勞, 但要去管個工人都係學問.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我又唔會覺得自己無用,但真係好悶。。。

複式洋房

回覆:Charlottechuchu 的帖子

我是沒有時間悶。

大宅

回覆 shirleypkw 的帖子

有同感,但放不下孩子,大家也加油

公爵府

回覆 shirleypkw 的帖子

一樣諗法,佢曳嘅時候更加想做返野

大宅

呵呵,做ftm係我的志願,所以從冇呢種感覺。可能我又唔使負責財務管理,雖然冇特定家用,但我老公會久唔久睇下我夠唔夠cash,又有附屬卡,所以唔使煩$。我兩公婆都唔like請工人,所以我主力湊兩隻小魔怪。

大宅

引用:我又唔會覺得自己無用,但真係好悶。。。

原帖由 Charlottechuchu 於 13-11-07 發表
我又唔會覺得自己無用,但真係好悶。。。
其實點會悶,有小朋友分分秒秒都好熱鬧架

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 icecool 的帖子

我個b仲細先幾個月,仲舊飯咁,快啲大啲啦,可以同我周圍去。我個人性格比較outgoing, 唔係對住個b悶,係成日係屋企悶啫

大宅

多啲出街同b去玩囉,我兩個b都係未滿月都週圍去。

大宅

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你地會唔會等小朋友大D出番黎工作? 我原本惗住囡囡出年K1就工作,不過打算比佢讀半日,所以又惗住等佢小學先,但朋友們又話,到時小學想返工更難

首頁

尾頁

跳至