論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

利申:我有請過好工人,亦有炒過衰工人。
以前interview斷約工人,我都唔係好信工人講僱主唔俾食。
依家,我信。

事緣家中好姐姐個親妹妹,第一次來港做口野,
喊住同我講個妹的情況。

僱主接了工人回家兩日,連路到未認到,巳叫出街放假;
工人無港元,巳問可否借一百元,出糧扣錢。
僱主俾$20。。。。一日三餐用。

僱主一家每朝唔食早餐,工人都無得食。
不過耐唔耐食剩唔要既早餐,都會醒俾工人。
基本上,呢個僱主唔會俾工人有足夠食物;應該係合理既份量。
一碗白飯唔知算合理嗎?

有時半夜,僱主摷醒工人執屋。
若僱主夜返,個女十二點幾唔訓(巳初中);
工人要陪住個女,晤准休息,但第朝要六點起身。

工人因食唔飽,要親家姊買定公仔面煮。
僱主更加慳埋飯錢。

我唔係話乜....工人離鄉別井,唔係叫僱主俾佢口地嘆世界,
一日三餐溫飽,有合理休息係基本。
對工人,無「你好,我好」呢一套。
但對工人咁差,其實良心上過得去嗎。

男爵府

陪月勳章

引用:利申:我有請過好工人,亦有炒過衰工人。以

原帖由 2muffin2 於 13-11-07 發表
以前interview斷約工人,我都唔係好信工人講僱主唔俾食。
依家, ...
一家唔知一家事。
我唔會完全信工人講既野,佢地只會用佢地角度去諗。
好似我對上個工人自己揀飲擇食,同人講我俾唔夠飯佢食,原來係佢想食我d貴價野。
而家個工人同我講唔駛俾咁多野佢食,佢食唔晒。

eggcarol  Agree  發表於 13-11-10 15:03
莃允媽媽  認同!  發表於 13-11-9 00:45
wcpcelia  我唔會完全信工人講既野<--agree  發表於 13-11-7 19:21
tingbb@mama  同意說法(^_^)  發表於 13-11-7 17:51

男爵府

回覆 karenng115 的帖子

完--全同意

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

有個親家姐係度, 唔識路? 識揾家姐就得啦! 你有無見過佢個妹? 佢家姐想你請埋佢個妹係馬? 話得咁慘仲唔去告? 因成功克薄人個對夫婦而家坐緊.

男爵府

我尋日剛兜左件,以佢角度來講,我都絕對係無良僱主,佢投訴係我屋企食唔飽,無飯食
因為1)早餐得白麵包同花生醬,但無牛油(其實雪櫃有,只係佢無問)
2) 奶奶用電飯煲煮飯有時會蒸埋水蛋或排骨,係中國人社會,正常不過,可惜工主未能適應,話白飯同豬肉一齊煮(分碟),寧願餓都唔食

侯爵府

回覆:karenng115 的帖子

我果隻夠話前僱主冇早餐比佢食,我同佢前僱主傾,都話冇咁嚴重,係佢㨂嘢食、我果隻有d麵包死都唔食好似叫佢食屎咁,有d放多兩日又唔食,其實好唔想頂佢,但有個bb好無奈

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳點肯定個妹無講大話騙家姐呢?
有D工人好揀任擇食,
好似我工人,一齊去飲茶,枱面有十幾樣點心任佢吃,佢只吃一啖腸粉就話飽,連茶都唔飲,同佢講係午餐,佢都話食夠

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

我住新界,個妹係九龍;要轉車。車錢一程都$40! 佢妹僱主只俾放閒日。
第一次到港,唔識講廣東話,車都未試過自己搭。
如果識去咁遠,真係天才。

講得好岩,一家唔知一家事。
哈,我自問係良心僱主。
做人過得自己,過得人啦。
我無所謂,只此一次放我工人姐姐去接濟個妹。
當然下不為例。

大宅

回覆 2muffin2 的帖子

有刻薄既僱主,亦有衰工人。經過入黎既僱主,個個都好一面倒喎。
但都會有小數好工人架,有時好多野係相向。
我都做過受害人,都係個句。
睇你好唔好彩, 大家唔駛咁偏激喎。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

2muffin2 發表於 13-11-7 11:40
回覆 lily-of-valley 的帖子

我住新界,個妹係九龍;要轉車。車錢一程都$40! 佢妹僱主只俾放閒日。

似乎佢妹來到HK, 唔滿意份工, 鐘意係你度. 因你對佢家姐好. 想你請埋佢個妹. 講到咁慘, 點解唔告? 有現成人辦比佢參考.

個家姐姐掂唔等於個妹好. 真人真事, 我June 4年完約 bun, 唔叫得做好, 做野求其, 但無乜唔見野, 咪做4年啦. 我問佢再續唔續, 點知佢話想生仔喎, 唔續, 要返philippine生仔. 若續, 要我請埋佢老公. 因我 2012 Sept請咗個男bun打理老人痴果Pa. 佢千方百計想整走男bun, 想我請佢老公. 介紹佢家姐來同我做. 佢家姐做野差, 污糟, 無記性, 黑面, 駁咀, 做野縮骨, 大話連篇. 吓吓話I've worked in HK for more than 10 years, you no need to teach me how to do. If you don't like me, you can terminate me. I said I paid all your agency fee, if you don't like to work here, you better give me your resignation letter. 佢見屈咗到我炒佢, 2 weeks後比信我走.

子爵府

樓主人好心地好
只可以話, 你家工人姐姐好都唔等於佢個親妹都係咁.
試過朋友就係見另一朋友工人姐姐不錯問佢有無介紹, 親妹來左完全同家姐兩個格.
所以我地要明白凡事無絕對, 有好/衰既僱主/工人

象牙宮

2muffin2 發表於 13-11-7 10:27
依家, ...

"我都唔係好信工人講僱主唔俾食。依家, ...我信。" 你沒有错.

信 /唔信 一人的道行要一定程度.
二方都要去了解. 非單听 一方. 反省, 事情合理法? 正常/否. 經歷, 也要防會不自己被外傭利用? 同情心
有親家姊, 不存在離鄉別井. 吃不飽.... 有親家姊在, 早該去告雇主... 还等至今.

親家姊買定公仔面煮。會不(由你廚柜自取)? haha
能力許可, 請二姐妹來做, 她一家團圓, 你當開善堂, 造福菲/印, 好人.好事.

好過BK 為菲印爭取平等 實在好多.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

我好好彩,家中姐姐非常好。煮中菜100分,有愛心。
一分一号好均淨,仲成日自掏腰包
買野煮俾我地一家。
當然,我唔係大富之家,無能力俾佢哋一齊做啦。

我開Post, 唔係幫工人爭取。
依家好似俾人圍咁。

男爵府

回覆 2muffin2 的帖子

我個工人姐姐果時都講,個僱主成日出街食,屋企無乜留低野比佢食,成日得菜同飯,或者得飯,面包都無買比佢食。好少有肉食

所以佢來時我帶左佢去印呢店買面(15蚊10個....超抵),再買左D好平既丸呀雞肉呀比佢,佢已經好開心。

我覺得食同訓真係唔可以太刻薄,唔係我驚佢無心機湊我BB
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

大宅

回覆:2muffin2 的帖子

好老實,大部分工人都係大話精同影后,冇見到只聽佢地講, 對果個僱主實在不公平,点都好,俾我聽左就算!可能自己工人同D同鄉都係咁唱自己

大宅

回覆:333s 的帖子

好提議

大宅

回覆:333s 的帖子

我個工人都好慘,因佢僱主,即係我好「刻薄」,佢得印尼麵,飯,及叮叮點心以及雪櫃的菜及肉任佢攞!因佢懶煮,連淥個麺同放包點心去叮都唔想做,只肯用熱水淥個即食杯麵。而我沒有提供杯麵,故我亦係無良令工人冇野食的僱主

男爵府

各位唔好信晒工人講,上星期我個新印既親家姐打去agent 投訴我衰,又話做野到1-2點先訓(事實10-10:30訓). 可能因為唔批佢放星期日,佢家姐懷恨在心,想個妹轉工啦.
之後agent 叫左工人去問話,話佢如果唔做就返印尼,唔幫佢搵工。之後冇晒事。

珍珠宮

回覆:以前我唔信....有僱主唔俾工人食...

樓主,不用不開心,我明白你。
我同你都類似,有個好姐姐,有時姐姐亦會向我講其他顧主點衰。
好多時我亦愛莫能助,只會有時家中有盒餅,有一大堆舊衫加玩具,我會俾佢同佢D friend 分享。
過得自己過得人,亦為小朋友立好榜樣。

我有次見到我工人姐姐的朋友,身上著了我件舊衫,佢朋友仲立即上前多謝我。

大宅

引用:利申:我有請過好工人,亦有炒過衰工人。以

原帖由 2muffin2 於 13-11-07 發表
依家, ...
以前我都唔信工人工人會講大話,但我親身經歷過之後,發覺佢地乜都講得出。

333s  佢地乜假都講得出... 一點都不奇怪.  發表於 13-11-7 22:10

首頁

尾頁

跳至