烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人知道beka煲好唔好用呀?見佢外型同LC,staub差唔多,不過價錢平成半,有d心思思想買嚟試下,如果係同LC,staub一樣咁好用喇~

男爵府

引用:有冇人知道beka煲好唔好用呀?見佢外型同LC

原帖由 coraor 於 13-11-09 發表
有冇人知道beka煲好唔好用呀?見佢外型同LC,staub差唔多,不過價錢平成半,有d心思思想買嚟試下,如果係同L ...
我都想知

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Beka煲

係咪黃秋生賣廣告果隻?

子爵府

回覆:coraor 的帖子

尋日行街見到,拎上手好輕,佢有紙牌介紹係鑄鋁陶瓷鍋(LC 同Staub係鑄鐵珐瑯),實物似IdXXX呢個品牌嘅產品多啲

珍珠宮

大廚勳章

http://www.crown-life.com.tw/product_info.php?id=79

Beka 係 "鑄-陶瓷塗層" .

同 LC、Staub 嗰 d "鑄搪瓷塗層" 嘅效果 應該有 d 唔同 .

鋁鍋 嘅 傳熱速度快 , 但散熱速度亦快 ,
鋁鍋 嘅 重量較輕 , 因此 儲熱量 比唔上 鑄鐵鍋 .
所以 , Beka 應該唔可以好似 LC、Staub 嘅 鑄鐵 咁樣保溫 .

另外 , 鑄鋁 唔可以直接使用電磁爐 , 除非底部已經加咗層特別設計畀電磁爐用嘅底層啦 ~

至於 陶瓷塗層 同 搪瓷塗層 , 邊種好 d ?
我覺得 搪瓷 嘅鑊氣應該好過 陶瓷 . 例如 : 黑金剛鑊(搪瓷塗層) 嘅鑊氣 係出咗名好 !
搪瓷 可以去到較高嘅溫度 , 而 陶瓷塗層 就唔可以承受太高嘅溫度 .

不過 , 搪瓷塗層 + 生鐵 係唔可以承受太大火 .
如果 搪瓷塗層 + 生鐵 使用 大火/乾燒 , 就會有機會 爆裂/甩青 !
而 陶瓷塗層 + 鋁 就冇咁脆弱 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

今期飲食男女有介紹,鎖水功能mama地咋

幸福肥師奶

子爵府

回覆:khman 的帖子

解釋得好詳細呀,等我見個外型差唔多仲以為係同一類添

珍珠宮

大廚勳章

mannok媽咪 發表於 13-11-9 20:00
今期飲食男女有介紹,鎖水功能mama地咋

我剛剛在網上 搵到嗰編文章 (喺 Beka 嘅香港官方 fb 網頁 都有) ......
鑄鋁煲 VS 生鐵煲
24cm鑄鋁煲 (重2KG) ~ 24cm生鐵煲 (重5.7KG)

鑄鋁煲 .... 炆煮時,(為了減少 蒸汽外洩,已另外再)蓋面放上冰塊
煮好的咖喱汁明顯減少,過於濃稠杰身,鎖水效果未算理想
.... 煮食傳熱快,有鑊氣,
沒有黐底,
只是鎖水效果未如理想。炆煮時,用家需調節用水分量。

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

khman 發表於 13-11-9 19:41
....
另外 , 鑄鋁 唔可以直接使用電磁爐 , 除非底部已經加咗層特別設計畀電磁爐用嘅底層啦 ~
....

我剛剛在網上見到 Beka 嘅底部 , 已經有一層供電磁爐加熱嘅設計 .
不過 , Beka 嗰種 畀電磁爐用嘅 加熱設計 唔係好 pro (我覺得好鬼 cheap 㖭) ....
最明顯嘅缺點係 電磁加熱金屬板 喺中央位置 有一個 圓形 大窿 (直徑 3~4cm) !!!

咁即係 用咩電磁爐都唔會有 "爐芯火"(圓芯直徑 3~4cm) !!!!
無論你點樣搖個鍋都冇用 , 因為 鍋底部嘅 "中央位置" 根本就冇咗塊加熱金屬板 !!!

題外話 , 以我所知 嘅家庭式鍋具 , 設計畀電磁爐用嘅 加熱外層 , 比較好嘅設計係 : 金屬加熱板 係完全覆蓋 鍋底 及 鍋側(鍋身) .

最 pro 嗰 d 甚至能夠 防止過熱、自動消磁 㖭 !!!!!

ご馳走様

大宅

買左一隻試用,都ok,起碼輕身,本身有隻鑄鐵,因太重唔想用,其實呢隻我買黎入焗用,炆野唔多用佢,易潔同傳熱快的確唔錯

大宅

回覆 khman 的帖子

好詳細

珍珠宮

大廚勳章

TMC3012 發表於 13-11-9 18:11
係咪黃秋生賣廣告果隻?
係呀 ~ 即係 黃秋生 喺 巴士外皮嘅巨型廣告標貼 嗰隻牌子囉 ~

ご馳走様

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

khman 發表於 13-11-11 12:48
係呀 ~ 即係 黃秋生 喺 巴士外皮嘅巨型廣告標貼 嗰隻牌子囉 ~

我見到有PROMO, 攞過上手, 好輕身, 係易潔, 感覺上唔太得, 所以八完就算

禁止訪問

回覆:TMC3012 的帖子

別墅

咁beka可否用於電磁爐呀 ?
幾錢 ?
Where can buy ?

大宅

引用:咁beka可否用於電磁爐呀+?幾錢+?Where+can+

原帖由 aeon 於 13-11-15 發表
咁beka可否用於電磁爐呀 ?
幾錢 ?
Where can buy ?
可用於電磁爐,千色有得賣

別墅

回覆:火星同盟 的帖子

Thx

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+aeon+於+13-11-15+發表咁beka

大宅

Annikalababy 發表於 13-11-19 03:21
不可明火?

當然可以

珍珠宮

大廚勳章

理論上 , Beka 煲應該同 Chef Topf 嗰款 玫瑰鍋 有得 fight 吓 ....

Beka 同 玫瑰鍋 兩者嘅生產、用料都係 鑄鋁 + 陶瓷塗層 ....

相比起 玫瑰鍋 , Beka 勝在可以用電磁爐 .

只係 鎖水效果 同埋 防黐底能力 呢兩方面 , 唔知 Beka 同 玫瑰鍋 會相差幾多呢 ?

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至