夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家明白, 點解就算拍好耐拖而結婚, 最終都離婚收場 ~ 因為拍拖時, 無一起面對過既麻煩野,

所以唔知對方既處事方法. 拍拖時, 無一起面對過照顧小孩子既問題, 唔知對方既責任心

唔知對方為個家可以去到幾盡 !

所以, 結婚要三思 ! 婚姻都可以話係一個墳墓 ! 所以, 如發現婚後先覺搵到"錯的人" ,

都要正面去搵解決方法 ! 因為拍拖時, 你都唔知會咁 @@

祝 ! 好運 !

mimi88  有冇聽過長久的婚姻係將錯就錯?  發表於 13-11-13 20:33

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雲兒2000 發表於 13-11-13 12:04
依家明白, 點解就算拍好耐拖而結婚, 最終都離婚收場 ~ 因為拍拖時, 無一起面對過既麻煩野,

所以 ...
拍拖時, 無一起面對過照顧小孩子既問題, 唔知對方既責任心

可唔可以咁講呢....
除非個男人係已經結過婚仲有小朋友..如果唔係..拍拖時梗係唔會知啦..問題係拍拖時應該了解..清楚個男人係咩人...拍拖同結婚當然唔同啦... 結左婚好多O野就係兩個人o既事... 有咩要有相量

伯爵府

回覆:拍拖同結婚係兩回事 !

生小朋友呢啲真係無得講,唔通生左,睇下適唔適合先結婚咩,我覺得同居已經可以睇清好多野

lovely_nurse    發表於 13-11-13 16:57
芭芭拉

男爵府

媽咪面 發表於 13-11-13 12:40
生小朋友呢啲真係無得講,唔通生左,睇下適唔適合先結婚咩,我覺得同居已經可以睇清好多野

...

其實我都贊成同居先...我同老公同居左8年幾先結婚。SO FAR我一啲都唔覺得有咩大改變

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

珍珠宮

咁又係。結婚後還要處理正日去99 家還是外母家做節的問題。

男爵府

就算拍拖冇咩野,但結左婚就表現晒自己D終極性格~

別墅

pigpigma2010 發表於 13-11-13 12:19
拍拖時, 無一起面對過照顧小孩子既問題, 唔知對方既責任心

其實可能我係想比大部份既男人知道....(尤其話40歲先成熟既男人). 要結婚要有思想準備.

要付出同責任重左. 所以, 呢代既人, 好似怕左結婚 !

別墅

Wildlly 發表於 13-11-13 13:15
其實我都贊成同居先...我同老公同居左8年幾先結婚。SO FAR我一啲都唔覺得有咩大改變 ...

我無同居過. 依家拍拖加結婚2x 年, 仲好美滿 ! 因為幸運, 找到"對的人".

fck1996    發表於 13-11-14 12:12
pigpigma2010    發表於 13-11-13 15:59
katherinelum    發表於 13-11-13 14:13

珍珠宮

引用:咁又係。結婚後還要處理正日去99+家還是外

原帖由 Minnie2010 於 13-11-13 發表
咁又係。結婚後還要處理正日去99 家還是外母家做節的問題。
99、外母問題不可忽視這兩個老女人有時比子女更麻煩,仲要身邊有D八公八婆係要加埋把臭口入嚟...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我近牌出現呢個煩惱, 佢冇去滾冇去玩, 好好老公, 但剛呢幾個月開始我覺得開始厭倦, 吾開心~~
[img][/img][img align=left

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

good luck
做女人有時好講命水, 好命真係點個老公都會鍚

子爵府

雲兒2000 發表於 13-11-13 13:25
其實可能我係想比大部份既男人知道....(尤其話40歲先成熟既男人). 要結婚要有思想準備.

...
呢樣真..依家o既年輕人好冇責任心...亦好怕負責任咁...

子爵府

milkbear23 發表於 13-11-13 15:11
我近牌出現呢個煩惱, 佢冇去滾冇去玩, 好好老公, 但剛呢幾個月開始我覺得開始厭倦, 吾開心~~ ...
係你情緒問題定點樣? 點解會覺厭倦唔開心? 同你c6傾下.. 唔好放嚮心到呀

洋房

回覆:雲兒2000 的帖子

係.....身同感受

大宅

D人成日話我同居好X蠢好蝕底, 我完全唔明X蠢在邊, 同居先至可以睇清楚一個人既大半部份, 生仔無得講, 未生過大家都唔會知大家既處理手法.
我都同C6同居左5,6年先結婚, 婚前婚後根本無分別.

別墅

回覆:雲兒2000 的帖子

係互相遷就

珍珠宮

對我來黎係同一回事,因為我只會搵價值觀相同嘅人發展長遠嘅情侶關係(中途變卦就無計啦),我唔會嘗試同一個唔諗將來/唔上進/唔喜歡家庭生活或小朋友嘅人拍拖

別墅

每個人都要面對同經歷哩D野噶,無需太過緊張。只能講系拍拖噶時候多D了解對方,婚後多D理解,相互努力咁去適應。

侯爵府

我嫁我老公時、我都認為佢夠成熟、唔打機唔玩玩具、最鍾意玩投資、又唔揮霍、而我只係二十歲多d,佢好照顧我、點知一生完子女、佢脾氣性情差到我想自殺、或者我殺左佢之後我再死、面對左呢d野之後、我堅強無比、我唔再憧憬果種父慈子孝、兩公婆相親相愛情景、佢黑少陣面我都thank god,依家佢改善左、但記憶仍在!

大宅

完全同意拍拖同結婚係兩回事;

拍拖時見到既野, 未必係最真實一面;
婚後, 表演番佢本身既性格

首頁

尾頁

跳至