自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

各位覺得點為知有家教?點樣係無家教?
我覺得食飯要合埋口,只夾自己前面的食物,和要食乾淨個碗的飯,你們覺得呢?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

christyshek 發表於 13-11-14 16:56
各位覺得點為知有家教?點樣係無家教?
我覺得食飯要合埋口,只夾自己前面的食物,和要食乾淨個碗的飯,你 ...
等齊人先起筷同叫人食飯

公爵府

好媽媽勳章

回覆:有家教?

出入講唔該,見到人主動say hi,食飯唔可以有聲,食完碗裡嘅送先再夾送,食完飯唔可以走開,要大家食到7788先可以離開座位⋯⋯
上人屋企不能2手空空,不能又食又拎⋯⋯入門要自動叫人⋯⋯

向街唔可大聲說話,搭車冇位坐,企時唔好i柱唔好打機⋯⋯要自動讓位比人⋯⋯

其實,好多⋯⋯唔同年紀有唔同要求

熊寶  細個個時都有甘教我  發表於 13-11-14 20:54

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:christyshek+發表於+13-11-14+16:56+

原帖由 lypoon 於 13-11-14 發表
等齊人先起筷同叫人食飯
我屋企都係咁,食飯一定要扶住隻碗,唔可以摷亂d餸,唔可以食到jip jip聲,食飽要放低筷子係碗旁邊同離開飯枱,要所有人食晒飯先可以執枱

My Dear Son, CaydenMama love you forever

珍珠宮

食不言, 口有食物, 唔可以講野

食飯時, 手爭唔可以貼枱

食野唔可以急, 要好優雅咁食

去人地屋企食飯, 唔可以專夾d食物最好既部份, 好既要留比主人家

要人齊先食, 唔可以偷步

夾食物只夾申手夾到既, 夾不到, 要叫人幫

見到人要打招呼, 見到老人家拿重野, 要幫手

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

2018復活節勳章

食野吾可以食到有聲,習習聲至憎

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

邊有得數曬出來~

公爵府

好媽媽勳章

引用:食不言,+口有食物,+唔可以講野食飯時,+手爭

原帖由 小詠 於 13-11-14 發表

中國人食飯唔同西人一人一碟,其實有好多規矩
有期我女揸筷子隻食指申左出黎,指住對面

C6真係一野fit落去

男爵府

回覆:christyshek 的帖子

男爵府

家教系父母身教。好多爸媽以為講就當教左。其實仔女都係跟父母有樣學樣。最基本說話斯文有禮貌,有d人講野大大聲態度惡劣,一開口好似想嘈交甘,就真系最惡頂。

男爵府

引用:食不言,+口有食物,+唔可以講野食飯時,+手爭

原帖由 小詠 於 13-11-14 發表

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

叫人

子爵府

唔好 un 身un世,我中學時有個男同學,比人罰企,企响道都un唔停:pppp:

男爵府

有禮貌, 見到長輩會主動叫人, 講說話大方得體!

在公共場合會守規矩, 行路淡淡定, 唔會爭先恐後!

見老人家或弱小人仕都會讓對方!

食野時唔會食到"習習"聲... 夾餸唔會飛象過河, 亦唔會"摷"餸!

講野斯文, 聲線適中....唔會好似街市賣菜咁街頭叫到街尾!

其實好難講哂! 不過如果有人做得齊以上所講既行為....

我已經覺得佢非常有家教!!

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

識尊重人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

家教既野人人不同, 年齡又不同架喎...

同埋有教唔代表小朋友肯聽.

我叫我個仔十萬九千次唔好響條街度嗌, 咁越叫佢靜d 佢就越嗌得大聲, 跟本係用黎威脅我, 呢d 又點計?

不過最冇家敎既就係輕易話人冇家教, 或者叫另類家教, 都係有家教既. :pppp:

vivibabyvivi  會唔會係你教既方法唔好呢?  發表於 13-11-14 23:50

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

bosch 發表於 13-11-14 17:48

我叫我個仔十萬九千次唔好響條街度嗌, 咁越叫佢靜d 佢就越嗌得大聲, 跟本係用黎威脅我, 呢d 又點計?

不過最冇家敎既就係輕易話人冇家教, 或者叫另類家教, 都係有家教既.

其實無家教呢個指控

禁止訪問

大宅

畀面勳章

引用:唔好+un+身un世,我中學時有個男同學,比人

原帖由 蘆薈媽媽 於 13-11-14 發表
唔好 un 身un世,我中學時有個男同學,比人罰企,企响道都un唔停
我都好憎人un身un腳

大宅

畀面勳章

引用:家教既野人人不同,+年齡又不同架喎...++同

原帖由 bosch 於 13-11-14 發表

出聲話人無家教係好無禮貌

bosch  AGREE  發表於 13-11-14 23:48

首頁

尾頁

跳至