2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

八週大快13磅係大碼b。已經四個鐘飲6安奶(奶粉)但重係戒唔到夜奶。夜晚11點飲完奶四至四個半鐘頭後一定起身喊要飲奶奶。 一日24小時要餵6次奶的係一日飲36安奶

複式洋房

我嗰個都係8周大,每4個鐘4安,仲未戒夜奶,就反工,點算?

大宅

回覆 CharleyC 的帖子

我問過醫生,佢話bb一般奶量飲到超過6安就應該可以戒到夜奶。。因為戒夜奶的意思係日頭每四小時飲奶填滿bb個肚到晚上就可以睡超過四個鐘。佢話如果bb個肚仔細飲的奶量小,係需要等耐些戒夜奶的。 但我個巨b已經飲到6安都戒唔到。。。真係好煩。好多有經驗的媽媽就話bb會自然戒夜奶無得逼的。

伯爵府

honeybeeyy 發表於 13-11-15 05:56
回覆 CharleyC 的帖子

我問過醫生,佢話bb一般奶量飲到超過6安就應該可以戒到夜奶。。因為戒夜奶的意思係 ...
我個B飲5安,有時3小時就要飲,有時就4至5小時。
前日12am飲完,1am瞓,5am左右換片,至6:30am先再食。

複式洋房

回覆:八週大每四個鐘飲六安奶都戒唔到夜奶? ?

我女47日大!都係食6安已戒夜奶!
琴晚12點到今朝9點( ´▽` )ノ
你可以試下最尾一餐之前比d水佢飲拉後d..先食最尾餐!
我都係咁幫個女戒!
平時就4個鐘餐!

複式洋房

你地d bb都好叻,我個b其實唔係輕,兩個月12.6磅,但就係飲唔多過4安奶

大宅

引用:你地d+bb都好叻,我個b其實唔係輕,兩個月1

原帖由 CharleyC 於 13-11-15 發表
你地d bb都好叻,我個b其實唔係輕,兩個月12.6磅,但就係飲唔多過4安奶
我bb仲輕,2個月10磅都未夠

別墅

我阿b都差唔多8週大,從未試過一餐飲超過4安奶…3個鐘就要食,我都就要返工啦…遲啲都唔知點算…

伯爵府

頭先10點15分比阿仔試下飲6安,睇下可以瞓到幾點先。

180ml 水,但落完粉後變了7安水,咁其實係6安定7安?

大宅

TTPIG 發表於 13-11-16 00:07
頭先10點15分比阿仔試下飲6安,睇下可以瞓到幾點先。

180ml 水,但落完粉後變了7安水,咁其實係6安定7安? ...
係囉,其實係加水前定后?

複式洋房

回覆:CharleyC 的帖子

我B每4個鐘飲7安都未戒,夜晚都係4個鐘起身飲奶

伯爵府

hippo1115 發表於 13-11-16 11:14
係囉,其實係加水前定后?
朋友教開晒水先落粉

大宅

回覆:TTPIG 的帖子

問過姑娘話計加水前!!

大宅

回覆:honeybeeyy 的帖子

我b女同你個b一樣呀!今晚有我陪你餵夜奶!!我比你更惨係佢宜家日夜癲倒,呢個星期日頭勁瞓,夜晚就好準時要食,又唔瞓!!

洋房

嘩!你地阿b咁勁我阿b9週大,12磅幾,都係食5安。佢個半月時我已幫佢介左夜奶,總之半夜個餐唔好比奶佢食,只比水佢飲,一星期到就介左啦阿b依家最夜果餐大約十一點或之前食,5安,聽朝早9點先喊醒再食

複式洋房

我阿b腸成日唔舒服就算唔洗餵夜奶都4個幾鐘醒一醒,要安撫下先瞓番,咁即係算唔算戒左呢??:pppp:

別墅

我bb岩岩兩月大,13.5磅重!到宜家都仲未戒夜奶。
3-4個鐘頭一餐,每餐5-6oz!

佢係試過有一兩日食完夜晚十一,二點嗰餐就訓到6點咁大擺!!因為嗰兩日既日頭都係俾我呀媽玩到佢無得訓咁滯!!

之前都有人教過,食最後一餐奶之前幫佢沖涼,等佢舒舒服服食飽飽訓餐好!!
但我呢個大食b鐘意食多過訓,都幾難戒到夜奶下。

大宅

我前晚開始bb半夜醒我唔會立刻比奶佢飲。第一晚bb四個鐘就醒, 我就比奶嘴拖到4小時45分鐘先比奶奶。昨晚bb就4個半小時醒,我就又比奶嘴拖到5個鐘先比奶奶。會每晚拖長比奶個時間調教bb個生理時鐘戒夜奶。希望呢個方法掂啦。

大宅

回覆 helenpekkle721 的帖子

我個bb之前都係日夜顛倒。日頭不停睡晚上就不停喊但6,7週時就慢慢調教番個生理時鐘。我個時就唔會比bb日頭睡超過3個鐘,如果佢日頭醒左我會同佢玩, 但到夜晚就唔會玩,調暗d燈等佢識分日夜。

大宅

我半人奶bb每4個鐘一餐,每餐5安,中午兩餐人奶,無俾過水,無刻意要佢戒,係有一日夜晚自己無啦啦瞓到朝早先知佢戒左夜奶,11/12點飲完,可瞓到朝早7/8點。姑娘同我講係睇bb自己。

首頁

尾頁

跳至