自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【本報訊】「香港政府放我們過來生,就要給學位我們!」隔?一條深圳河,準備跨境而來的雙非童家長亦組織起來,他們用QQ、微信等聊天工具,成立雙非群組,包括「雙非兒童」及「跨境學童接送自助協會」。群組中不乏「香港將來的老人,都要靠我們的孩子來養」、「沒有大陸,香港窮得變臭港了」等激化中港矛盾言論。
發動到上水幼稚園抗議

擁有200多名活躍會員的「雙非兒童」群組,近日集中討論幼稚園收生通知及交通安排;亦有家長呻香港房租貴、受港人排斥及歧視等言論。「在香港生小孩是看中香港的教育,其他的真沒甚麼」;有雙非童的母親更稱,雙非父母可入籍香港就可解決所有問題,即遭本港網友反駁:「畀你自由行,你就想生仔,畀你生仔就要學位,畀學位就話父母入籍,畀你入籍就想派錢。」

早前,上水區有幼稚園老師涉拍打一名雙非童,家長在群組中發動到學校抗議,校方得悉即安排老師與家長會面,家長最後在群組留言:「我看她哭成那樣,原諒了她。」

大宅

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131117/18511569

子爵府

受到警告

回覆:喔 原來你地咁偉大 雙非家長:沒有大陸香港變臭

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

慳啲啦,今時今日出生率唔夠係因為多得啲自由行,爆發戶,雙非令到香港咩都貴晒,污染香港,如果唔係你地狂落黎,我地想生都唔敢生,會變成咁咩,香港如果重未回歸,你覺得你會咁易黎到,偷渡都游唔到黎tim丫,真正攪到香港變臭港係你地啲低質素,除便可落黎嘅人丫

小寶貝兒    發表於 13-11-17 16:54
20120916    發表於 13-11-17 16:09

大宅

畀面勳章

好想話佢地知,佢地來到讀書後,只會面對追唔上,跨境校車獨大,而令車費貴,同學校超載問題,呢啲係已經發生緊既事,到時係佢地自作孽,你估啲校車啲阿姐會對佢地好?個班都係攞單程來港既新港人,可想而知

大宅

畀面勳章

係學童超載

子爵府

其實講到大陸咁好點解要嚟整臭自己?:pppp:又嚟搶臭奶粉臭尿片

水晶宮

hashtag影視迷勳章

收皮喇,無貢獻仲黎攞著數……:pppp:

大宅

係講大陸人整臭香港先真啦!隨地大小二便,又整到啲嘢貴哂,仲喺度吠!xyz!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大宅

L唔止,昨晚有個煌蟲想個仔有間屋,因佢想有個孫

男爵府

keung199195 發表於 13-11-17 12:11
【本報訊】「香港政府放我們過來生,就要給學位我們!」隔?一條深圳河,準備跨境而來的雙非童家長亦組織起 ...

有佢地香港先變臭港呀~ 周街大小便, d大陸厘個身又一陣除咁.....

以前無佢地, 香港幾咁美好!! 叫佢地快d死返上去啦!! 落黎替死咩??

香港唔歡迎你地呀, 大陸厘!!

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

睇完淨係想爆粗

子爵府

酸葡萄

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我係校長就唔會收呢班狂妄自大既家長既細路,臭坑出臭草

男爵府

回覆:keung199195 的帖子

男爵府

臭大陸人!自己臭重好意思話人,無耻夾口臭,就係你地帶D臭過梨架!

珍珠宮

點解佢地覺得香港臭,仲咁想做香港人

伯爵府

畀面勳章

我地講咩都無用,呢個本身係政策一部分

伯爵府

好媽媽勳章

一群生番!:pppp:

小小為食  係臭生番!  發表於 13-11-17 21:02
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

首頁

尾頁

跳至