自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:新姐姐来了一星期,什麼也不熟,有对4個月

原帖由 jthl2013 於 13-11-17 發表
新姐姐来了一星期,什麼也不熟,有对4個月孖仔,但暫時不讓她湊,好像幫不到手但支出又大大增加,成屋都是 ...
我十幾年前細仔出世用兩個工人,因唔想得一個工人帶大女去課外活動要湊住初生細仔一整出街!用到細仔兩歲幾返n班就得一個工人!當時兩個工人放假係一個Sat 一個Sun,好正日日都有工人用,兩公婆有事行開都一定有人照顧小朋友!

chichiho  我都正有此打算   發表於 13-11-20 09:20

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔使香港,我表姐嫁到上海,生左4個小朋友,請左5個工人。

一人湊一個,一個負責家務煮飯。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆:有冇人家中請了兩個工人?

我屋企有兩個、一個系照顧99,但年頭99過左身、就第返一個喇

大宅

我兩仔女,三個工人,佢地三個相處沒問題。不過我也是凡ftm,我睇住唔會嘈交既。資深既工人開頭辛苦少少,湊多少少你對bb,叫新來的學下野先,同埋做下其他家務清潔煮食為主

大宅

引用:兩個工人通常一樣國藉好d?+點安排工作好呢?

原帖由 casscass 於 13-11-19 發表
兩個工人通常一樣國藉好d? 點安排工作好呢? 1人睇1個細佬定分工種如湊仔同清潔好d?

頭痛中
同國家好些。我分工反而睇佢地長處係點,湊細路叻既當然湊細路為主

大宅

我個仔歲半, 我都請左兩個工人,一個專湊仔,一個專清潔煮飯洗3 。 5使爭。。。 bb 的野由一個人搞店, 其餘5係bb 的野另一個人要負責哂。。。

水晶宮

2個..
但係佢地無嗌交, 一個係有經驗, 一個係新手年輕
有經驗者 可以教新手做事, 新手比較有愛心, 所以照顧老人家上黎更好
有經驗者就可以 買送煮飯, 做d需要經驗既事。

大宅

引用:Quote:原帖由+casscass+於+13-11-19+發表兩

原帖由 Melosmelos 於 13-11-19 發表
同國家好些。我分工反而睇佢地長處係點,湊細路叻既當然湊細路為主
明白了

大宅

引用:2個..但係佢地無嗌交,+一個係有經驗,+一個

原帖由 shannnb 於 13-11-19 發表
2個..
但係佢地無嗌交, 一個係有經驗, 一個係新手年輕
有經驗者 可以教新手做事, 新手比較有愛心, 所以照顧 ...

大宅

我同姑仔兩家人都有兩個工人姐姐
大家都有兩個小朋友
而我同姑仔都係ftm
So far 我係屋企兩個工人就冇鬧交
我唔係度就唔知啦
諗住到細個嗰都讀小學就考慮用反1個

男爵府

家中曾有的配搭是:印-泰、印-賓、及現時的賓-賓。
之前的配搭雖未見吵架,但二者交流不理想,有時面左左或者面黑黑,這些組合會成為孩子觀察人際相處的壞榜樣,所以都不予留底。
so far以賓-賓(當中換過人)組合最使我滿意,可能賓比較富「打工只是求財」的思想,二人往往相處得較成熟,有嘢會傾,少D放在心但又面黑的情況,我覺得小朋友還可以看到工作間相處的方式呢。
請二個工人其實開支有數得計,反而常換工人條數又和味又無得計,下下萬幾二萬,過程又有工人真空期。要是二個工人能幫到手,的確方便一點。

男爵府

你地請兩個工人, 工人訓上下格床? 訓工人房定普通房?? 一家有三四五個細路, 又要2-3個工人咪要5+房??? :O

大宅

回覆:BossCatCat 的帖子

我家有六張床加2張BB床,不過冇5間房。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我有家人家中有3名姐姐,一個專照顧老人家,另外2個照顧2個小朋友

珍珠宮

畀面勳章

引用:五個仔女五個工人都見過 +

原帖由 1仔1女 於 13-11-17 發表
五個仔女五個工人都見過

首頁

尾頁

跳至