在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友返全日或上左小學就一定要返工嗎???
有時聽到朋友咁問,唔知點解會唔高興,如果有咩頭暈身興,打風黑雨邊個同我湊呢

我無人幫手架

侯爵府

好媽媽勳章

引用:小朋友返全日或上左小學就一定要返工嗎???

原帖由 carmen911 於 13-11-17 發表
有時聽到朋友咁問,唔知點解會唔高興,如果有咩頭暈身興,打風黑雨 ...
上不上班,視乎家個庭環境和個人心態!
要是有的是錢,本身又不追求事業,一輩子不工作也不成問題
但是,要是家裏吃飯都成問題,根本就沒得選擇,孩子一上學了自己就要找工作。
當然,也有人是因為熱愛事業而選擇去工作的。

大宅

回覆 carmen911 的帖子

我覺得孩子上了小學不一定要返工,因為孩子還小,需要媽媽照顧和跟功課。

反而到孩子上了中學後,我覺得才需要返出來工作呢, 我現在就是等這一天了

大宅

其實吾一定噢!上到中學更加要睇實,好多家長話中一到中三最擔心吾成熟變坏左,到中四先定性的,所以吾系話返工,睇自己同家人的意見了!

開心生活!

珍珠宮

回覆:小朋友返全日或上左小學就一定要返工嗎

我都係煩學校假期無人湊

伯爵府

醒目開學勳章

carmen911 發表於 13-11-17 23:07
有時聽到朋友咁問,唔知點解會唔高興,如果有咩頭暈身興,打風黑雨 ...

我覺得小朋友返全日,可以就到時間,返工又無妨.
我自己沒有返工,孩子們上學後,曾想過工作,
自已湊仔都幾年,不是擔心脫節,
是十萬個不捨得陪伴孩子的時間變成我的休息時間.
我又喜歡自製教材、遊戲,如果要返工就無精神、時間整理.
再者,我家裡沒有工人,家務天天做不完,返工的話,家裡就會很污濁 (哈哈),
我就不喜歡~
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

大宅

BK Milk勳章

我諗我成世都唔會出返黎做野喇,有啲人話中學可以出黎搵返工作,但到個仔中學我都已經四十幾喇,邊個會請喎,除非去做陪月ee 喇,或者做義工。所以我有心理準備一世做家庭主婦,為左囝囝同肚入面嗰個,無法喇,佢地係最重要的!

洋房

諗住會做兼職

大宅

回覆:小朋友返全日或上左小學就一定要返工嗎???

如講的人是c6,可能他一個養家很辛苦,要你幫手,樓主要認真想想1)當日為什麼造ftm,現在還需要嗎?2)家庭能否/想不到想靠c6一個養?是否想多d錢用3)樓主會否想再有自己的事業
如講的是其他人,不用理會。
我自己造了8個月ftm,辭職時極不捨得,現在已習慣,只是見人返工覺怪怪的、仔仔曳時覺自己不懂教,還是返工交比姐姐6299湊算。希望仔仔返學可以造part time。

子爵府

C6就係極反對我返工,
因為我地係合併報稅,
我返工,但稅佢幫我交埋
所以佢好反對,
同埋其實佢一個絕對照顧到我地一家四口,
我自己都好鍾意做FTM,可以睇住BB成長,
不過身邊既朋友通常都會咁問我,
我都唔知點答,

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小學最多功課跟

珍珠宮

我有同一感覺。我第二胎快出世所以我安排大女K1返全日班,D親戚反應好大,指責我虐待,覺得全日班好可憐。

唉,老公常常北上工作。我湊兩個會好辛苦,所以才安排大女返全日制。有經驗的mami 都知道湊NB 唔容易,全人奶兩小時要餵1次。

幸好老公體諒我。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我都係一心諗住比我女去讀全日我可去返PT,但搵左好多份
都夾唔到時間,鬼叫我學歷低加上無人接放學,星期6,日又無
人湊,真無奈

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果可以,我都想返part-time,
始終多個錢感覺良好d,
仲要d錢係自己搵返黎,
洗都洗得開心d!

男爵府

我唔會出返黎做野喇, 做下義工算了, 家務工人做, 等到升上中學3,4年班時先決定仲要唔要工人

子爵府

Minnie2010 發表於 13-11-21 21:52
我有同一感覺。我第二胎快出世所以我安排大女K1返全日班,D親戚反應好大,指責我虐待,覺得全日班 ...
全日班好呀! 喺學校瞓埋晏覺,自理能力又好啲!

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔想出返黎做野,因為成日覺得好難同D人溝通
但我知C6想我出黎做返野,因為佢一個搵唔多真係唔夠洗
之前有諗過等個女上小學就搵PART TIME
但佢下年先上小學,我而家就要湊細仔
睇黎要再等佢返幼稚園先搵得
但其實要搵份就到自己湊仔時間既PART TIME真係好難囉
我仔女又冇人湊,家務又要我自己做
而家FTM都要做家務做足全日冇得停,我真係受夠以前放工都要返去做家務
難得放假都要掃地既生活囉

水晶宮

引用:小朋友返全日或上左小學就一定要返工嗎???

原帖由 carmen911 於 13-11-17 發表
我媽同奶奶成日都咁講,但我由第一日辭工,開始做ftm已經冇諗以後要再出返黎做野,因為老公支持我

水晶宮

引用:+本帖最後由+KeiKeimom+於+13-11-18+08:37+

原帖由 KeiKeimom 於 13-11-18 發表

回覆 carmen911 的帖子
到小朋友讀中學,年紀都有返咁上下,冇40都30尾啦,應該繼續留喺屋企照顧老公同仔女嘅一日三餐,打理好頭家,我當年仲讀緊書,眼見有啲同學阿爸阿媽都要返工,有啲係早出晚歸,有啲係輪更,根本連煮餐飯比仔女食嘅時間都冇,放學冇人理佢幾點返屋企,每日三餐都食自己,好可憐

首頁

尾頁

跳至