論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家印印黎咗3個月,請佢為咗生BB,屋企只有我同老公加BB。現在我放緊產假,我完全唔洗佢湊BB住.
印印好處:
1)識國語同英文,易溝通
2)識煑餸,亦ok好味
3)識湊BB
4)好鍾意抱BB,同BB玩
5)個人衛生教導後,可接受
6)有禮貌,唔黑面

短處:
1)叫佢做野,唔會即刻做,十次有五次應完你就完全冇咗件事,
2) 叫佢做野,佢唔鍾意,會照應你ok但其實最後唔做(例如我要求佢唔好開咁大隻窗瞓覺)
3)叫佢做嘢,佢乜都問,乜都要解釋(例如叫佢收好粒電心,唔好丟,佢會問"why?仲有電咩?"就算答咗有,佢會再話"但用過,點解仲有電?..."
4) 一日到黑玩電話,拖拖下地都停低,玩完電話再繼續拖(警告N次無效),邊煮飯邊玩電話,一餐飯最少煮4個鐘
5)清潔功夫,極度表明,例如抹枱只抹中間,唔抹四角之類
6) 唔肯慳錢,開大水喉洗手,用BB濕紙巾抹餐枱,用滴露濕紙巾抹煲底(佢話只有用滴露濕紙巾先得喎,我唔買,佢唔抹)
7)好怕熱同有勁臭胡,曾經瞓緊覺但比佢既臭胡臭醒咗。依家廿度都仲係咁哎熱
8)個口好臭(近距離講嘢我要閉氣)
9)好逞強,乜都話得, 例如叫佢唔好逼BB反身沖涼,佢係咁話佢得,最後砰一聲BB頭撞落盤邊

bb女女  我會炒。重耍不停玩電話  發表於 13-11-19 01:10

別墅

咁快唔聽話, 重耍不停玩電話, 做多3個月未咩野都唔洗做, 一定炒, 冇得留低

一女子  同意  發表於 13-11-18 18:46

大宅

出 warning

大宅

引用:咁快唔聽話,+重耍不停玩電話,+做多3個月未

原帖由 糖糖寶寶 於 13-11-18 發表
咁快唔聽話, 重耍不停玩電話, 做多3個月未咩野都唔洗做, 一定炒, 冇得留低
agree x2

大宅

回覆:如果你係我,你會留佢定炒佢?

我會炒。我唔想小朋友忍受佢嘅體臭,你識閉氣啫,BB點識?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

就算要炒, 都要plan 好你放完產假後有人湊bb. 如果唔係都幾lei hea.

別墅

引用:我家印印黎咗3個月,請佢為咗生BB,屋企只

原帖由 9827351 於 13-11-18 發表

我家印印黎咗3個月,請佢為咗生BB,屋企只有我同老公加BB。 ...
你而家仲放緊產假喺屋企都咁玩電話,你返工後咪不夜天?

水晶宮

你返工後佢要對住BB有臭狐個細嘅咪要硬食
成日掛住玩電話點會有心機湊BB
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

子爵府

訓示吓佢睇吓佢有無改善,教而不善就炒左佢啦
工人只會愈做愈差,唔會愈做愈好

男爵府

回覆:9827351 的帖子

缺點多過優點

男爵府

不停玩電話已經當你死

別墅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

我的印印做咗2個月,你講述的1-6都有齊,今天話頭痛。帶咗佢睇醫生,醫生話佢無發燒,無鼻水,就算感冒都應該唔嚴重,開咗D約。但佢話唔舒服訓,睡覺到現在!

一女子  炒  發表於 13-11-18 18:48

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其他都忍得, 體臭好難忍,
仲要BB成日同佢近距離接觸.
呢樣出warning 都無用.

侯爵府

BK Milk勳章

大宅

趁早炒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會炒. 你baby唔使佢揍, 識煮野食, 茶餐廳攪掂. 好味? 比多D雞粉. 因印好like勁用雞粉.

好處太少. 衰野太多, 仲有臭胡

大宅

大宅

臭狐... 真係好難頂....

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實嗅狐可以用野cover到,我第一個印就係,我頂唔順, 最後同agent 講, agent唔知叫佢搽咩, 之後工人做了兩年, 我都再聞唔到。不過有時佢d衫唔係即時洗, 偶爾都會聞到佢d衫有味,但至少佢身上再冇個陣味囉,衫可以勤d洗。佢地印尼人食野好味濃, 所以好多工人都有呢個問題。

但佢成日玩電話,重要玩到咁張揚, 完全無視你! 又唔聽你吩咐! 呢個係好大問題。
剩係第9點已經炒得! 因為涉及bb安危,佢都唔聽!
你一係試下同佢一次過傾, 你俾多次機會佢, 但如果佢唔再聽唔改善, 你就唯有換人。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

回覆:如果你係我,你會留佢定炒佢?

叫咩名? 好似我炒果個,不過我炒左半個月

首頁

尾頁

跳至