自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

返健康院要求follow, 排下語言治療
我在BK的成長~~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你係咪在職父母..
我個囡都好遲~因為平時屋企無人

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我諗你可以睇左醫生先, 不過唔好咁擔心, 我阿妹當年上K1先開始講野, 之前一直都係講外星語, 宜家佢都冇咩大問題丫~
.........................................

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

返健康院排下語言治療, 邊排邊等下阿b肯開口未囉

我在BK的成長~~

大宅

回覆:兩歲BB唔識講野

我囡囡28個月,返左N班2個半月, 由返學之前ar ar ar 咁叫,只係識講好簡單嘅字, 到宜家 我囡識得好清楚表達佢想點,如肚餓,想食咩,鐘意咩,唔鐘意咩,abc song都識,我都感到好神奇。。。。。同埋做家長嘅可以同佢講多d 故事,唱下歌仔,到佢識表達時, 同一句說話可以重複講廿次以上,到時你會覺得好煩㗎啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有,我識不只一個小朋友係咁...
但大個少少就會有所改善了

男爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

alsa 發表於 13-11-20 00:20
小兒兩歲啦,但平時只係講BB話eerr,乜都唔肯講亦唔識講,點辦好?須要睇醫生嗎?

...

我妹個女歲半開始識講野, 講好多單字, 但唔肯講野, 健康院 d 醫生同佢講, 叫佢去報 n 班, 而家兩歲半, 講好多野勒 ... 我自己個仔細個都係兩歲先講好多野, 初初都係講單字, 不過男仔係講野遲 d, 我冇同佢報 n 班, 而家小二, 講野講不停, 正一口水佬 ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我個仔兩歳仍未講到嘢,返N班時老師叫我去揾人做評估,其實都有返健康院問,但就要排好耐先可評估,最後老師介紹去聖雅各的樂寧兒童中心做評估,要自費九百幾,結果阿仔係言語發展慢咗半年,但排中心的言語治療都要等半年,最後我搵私家言語治療師做治療半年,入K1前就追返上來,治療師話越早醫越快可追上來,越遲越難追,小朋友言語治療最佳時機係六歲前。如果家長擔心就自費出去做一次評估,唔駛再估下估下,專業意見才有用。仲有我仔入K1,政府果面先排到做評估,我照去,個醫生評估完話無大問題,我同醫生講來之前半年已經開始了言語治療啦,等得嚟我都醫好了

大宅

畀面勳章

我係在

大宅

畀面勳章

我要返工,但BB有家姐都唔識講,淨係手指指,而家唯有等健康院檢查啦,我老公就覺得我杞人憂天。

侯爵府

返健康院做咗檢查先

象牙宮

我仔兩歲都係爸媽,見到喜歡野都係好開心eee咁,
初時都擔心, 但兩歲多d ,佢一開始講野已經好叻好正音,
到家簡直係煩添.

首頁

尾頁

跳至