在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

聞到味可能會被炒,但份工以工作時間,假期,工作量及非常近我媽(幫湊小朋友)來嚟講係好好,但老闆好明顯唔like自己,成日覺得佢哋搵機會整走我,雖然已本子辦事,盡量做好自己,盡量唔想俾人抽稱,但好提心吊膽。壓力大到不得了,搵定後路係必要,但心理壓力令自己就快癲。

大宅

回覆:都係返工返到好辛苦,俾我呻下

我同你一樣啊,諗起返工就好驚,唔知又有咩俾人話,返到屋企諗番公司既野就忍唔住喊,我就等埋bonus, 既然上司唔like自己,都唔走唔得,我都係貪而家份工返五日唔駛點ot,方便湊女,人工算ok,不過上司都暗示想我走,咁我都無得選擇,其實我都唔知轉咩工好,唯有見步行步,我地一齊加油!

wcpcelia  add oil  發表於 13-11-25 19:03

大宅

d老闆是咁賤, 之前我份兼職。
做了半年, 有時糧期不準。每月都有不同制度刻薄員工。
過了試用期更期少, 收入少, 月尾未出糧, 她重好意思叫我去第二區上班。
最後更期一天上班, 上月都要我打電話追10月和11月份糧。
此間公司不斷拿員工著數, 祝它早日關門大吉!

大宅

原本諗過生完唔做……但就係諗以上原因,而且唔易搵過份啱心水,又近亞媽,所以一路做住~c6搵唔多,諗住挨住先,但依家驚挨得嚟,人都癲,心情低落,又驚驚青青,又未到真係炒,但步步驚心,唔知幾時打個乞痴都討人厭。2個小朋友,唔做嘢就爭d....好大壓力

wcpcelia    發表於 13-11-25 19:02

大宅

回覆:YYWCCY 的帖子

我本來都plan生多個,而家諗住轉工,又唔生得住,唔知等到幾時..…我老公都係搵得唔多,我唔做野唔得,有小朋友搵工限制又大,唔想太忙,有時真係寧願佢炒我有得賠錢,好過係度提心吊膽

子爵府

回覆 YYWCCY 的帖子

[size=15.200002670288086px]聞到味可能會被炒 -> 其實會唔會只係自己冇信心, 會唔會係諗得太多而根本唔係咁樣呀?

大宅

引用:回覆+YYWCCY+的帖子聞到味可能會被炒+->+其

原帖由 katejune 於 13-11-25 發表
回覆 YYWCCY 的帖子

聞到味可能會被炒 -> 其實會唔會只係自己冇信心, 會唔會係諗得太多而根本唔係咁樣呀? ...
唔係啦~都好明顯,係唔like……

大宅

樓主你等過左年, 然後咪邊搵邊做.

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

佢真係炒你先算啦!!
雖然褔利係麻麻地,要返5日半,放勞工假,
但老闆,阿姐,同事都ok,所以做住先~~~

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

YYWCCY 發表於 13-11-25 16:31
原本諗過生完唔做……但就係諗以上原因,而且唔易搵過份啱心水,又近亞媽,所以一路做住~c6搵唔多,諗住挨 ...

呵呵呵... 一D壓力都無就真, 你應該噤諗...最壞打算咪就係比佢炒, 車, 有咩大不了, 橫掂你都諗著唔勞架啦...

唔好諗噤多, 一日佢未開口話炒你, 噤工照返, 野照做, 當然, 預左比人姪, 比人玩, 有說話要聽...只要係你預期之內所發生嘅, 基本上再無咩好怕?

在你未找到新工作前, 咪同佢鬥長命囉, 他夠料就炒左你九年啦, 到依家仲未炒你啵, 噤你咪同佢死過囉, 睇吓點~~~~
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

複式洋房

YYWCCY 發表於 13-11-25 00:20
聞到味可能會被炒,但份工以工作時間,假期,工作量及非常近我媽(幫湊小朋友)來嚟講係好好,但老闆好明顯 ...
咁既工作真係好慘. 但你做左幾耐拉? 如果你都頂左段時間都已經好叻好勁架na!
Freedom is more important than your face.

大宅

好係好在唔駛日日長時間對住佢地,可能見到都係2~3個鐘。查實講返轉頭,我由陀第一胎,佢地都係我陀到後期,都對我唔係咁好,但未至於唔like…後來因我生完大女,好快又有細b,之後就真係差……而且新嚟左個同事甚得佢地歡心,之後一路差差差……
多左好多挑剔啦,我當然有諗自己係咪做得唔好,但我知真係唔係咁簡單。
我都係諗到佢炒再算,佢炒我,我都唔係會有即時困難嘅~!但係唔捨得份工地方又方便,人工,假期,時間唔差,只係佢地記起要嚟整我嘅時候就難受d.

多謝咁多位jm開解,平常唔知同邊個傾,同c6講,佢就好型咁話,唔做咪唔做囉……但事實又唔係咁簡單呢!

首頁

尾頁

跳至