少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

今年讀k3,喺學校完全冇問題,老師仲覺得佢好乖好用心做功課,事實係一份寫字功課做3個鐘,亞女係一個除咗玩就咩都慢動作嘅人,極度鍾意發呆,朝早淨係刷牙洗臉換校服要二十分鐘先完成,對住個早餐好似談情甘,有時係早餐都食唔切,試過早十五分鐘起身,佢好野,佢一定hea到夠鐘為至,連去厠所都可以坐喺坐厠木冇表情直至我叫佢為至,我決定放棄,我同佢講咗返唔到學喺你嘅事(佢好鐘意返學),我唔會再叫佢起身,趕唔到校車我就打番學校照事實同老師講因咩事要請假

子爵府

好媽媽勳章

回覆:對住5歲大女真係唔識教

到做功課,喺k2時,佢喺做得慢但有比心機做,到今年k3唔知咩事,d字仲要做兩個鐘,我試過好多方法,打鬧,發覺冇用,試過叫佢抖一陣再一做……冇用,最近日日平心靜氣同佢講道理……冇用,試過坐喺佢旁邊陪佢做,又試過比佢靜靜地一個人做……重衰,佢嗰兩個鐘裏面係發呆多,一係玩下擦子膠,一係揭下本功課,佢自己都承認冇比心機做,問佢原因佢又話唔知,問番佢喺學校學咗咩英文字,全部唔識,唯有同佢温,但係仲之我一行開佢就開始遊魂究竟我可以點做呀

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個人特質都唔同,
睇你形容,囡囡應該係比較慢條斯理d!
所以你都好難去改變佢,唯有接受!

當然明白咁會影響日常運作,
尤其上到小學,功課多好多,
又要溫默書、又要測驗考試!

不過,我覺得硬碰都係無補於事,
不如試下每樣事情都俾個時間限制佢,
例如食飯,要半小時內完成,否則收碗冇得繼續!
做功課亦如是,你可以同佢一齊go through一次份功課先,
睇下佢有冇唔明白地方,confirm左冇問題,
就請佢係指定時間內完成,當一個遊戲,
如指定時間內完成到就獎勵一下,
否則個份功課就做到邊就照交俾老師!(可預先同老師備案)

要約法三章,千期唔好心軟!
盡量用獎賞方式,減少懲罰制度!

禁止訪問

伯爵府

我就用 "快d 做完就可以多d時間玩xxx 啦" xxx=佢有興趣玩的項目
算有效
用讚同鼓勵好過鬧/打

子爵府

好媽媽勳章

回覆:babyhowie 的帖子

已經試過啦,食飯有四十五分鐘,夠鐘就收碗,佢又冇咩所謂,貼紙獎勵制度三個月前已經開始,食飯乾淨、食得快有一個,做功課叻有一個,如果全日都乖嘅有三個,夠五十個就同佢去廸士尼或者買一份禮物,但佢hea到咩都冇所謂,有當然嗰刻好開心,到第二日又重覆地痴呆,例如佢幾個月好鐘意隻手表,我仲專登買佢鐘意嘅花紙包到靚一靚,同佢講好咗乖十日就送比佢,到依家隻表仲放喺櫃裏面,我真係頂唔順,星期五佢叫我幫佢設計份圖畫,我拒絕咗,我解釋比佢知,你自己都冇心機做功課,連抄寫你都求其做完就算,點解我要用心去幫你完成功課,結果當然係冇功課交,其實我試過用好多方法想教好佢,只有頭一兩日成效,之後佢就會打回原形

子爵府

好媽媽勳章

回覆:paulinetan 的帖子

thanks,我會download比佢試下

子爵府

好媽媽勳章

回覆:shpfamily 的帖子

試過啦平時屋企電視只會開新聞台,佢知電視有卡通片、獎門人做,我地傾好快d做完可以比佢睇,仲可以去玩玩具,聽完佢只會講好野,有得睇獎門人,但轉頭又會

shpfamily  你有無指個鐘比佢睇, 要幾點前做完先有呀?  發表於 13-11-26 16:49

伯爵府

回覆 chole_bb 的帖子

你50個印之間, 仲有無D 輕鬆易取的禮物/活動等佢快D有甜頭?
例如5個印一粒糖 / 10個印去公園,
咁樣對持續有幫助的.
一下子要等50個印, 有排先達標就無心機了

男爵府

會唔會係學校發生左D事...攪到佢冇心機返學...讀書...等

大宅

我而家以10個印仔拎一枝珍寶珠方式黎叫佢地做野~~~5日都唔成功就睇住我食~~小朋友冇得食~~~~

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:已經試過啦,食飯有四十五分鐘,夠鐘就收碗

原帖由 chole_bb 於 13-11-26 發表
已經試過啦,食飯有四十五分鐘,夠鐘就收碗,佢又冇咩所謂,貼紙獎勵制度三個月前已經開始,食飯乾淨、食得 ...
教小朋友真係一個挑戰,
少d耐性同耐力都唔得!

或者試下約埋同學仔一齊做功課,
可能係良性競爭下,互相影響,
有意想不到嘅效果!

加油!

複式洋房

回覆 chole_bb 的帖子

我大仔今年都係5歲,我大仔之前亦係同你個女一樣,除左食,他食嘢好快,但我二仔就同你個女一樣,食親飯都好似求神問卜甘,一樣教得好辛苦,
用盡咩既辦法都無用,做媽媽既自然就會覺得好辛苦,但諗深一層,
我地有無企過係小朋友的角度諗,唔係用媽媽既角度,係用小朋友的角度,
好多時候,我地覺得係必然既事,其實只係我地覺得,
只要你企係你個女的角度去諗,你就會搵到解決的辦法

大宅

引用:今年讀k3,喺學校完全冇問題,老師仲覺得佢

原帖由 chole_bb 於 13-11-25 發表
今年讀k3,喺學校完全冇問題,老師仲覺得佢好乖好用心做功課,事實係一份寫字功課做3個鐘,亞女係一個除咗玩 ...
我仔又係五歲,同你囡囡情況一樣,近來仲衰到鬼上身咁,百厭到無人有,叫住佢唔好做都偏要做,日日就比佢激到半死

男爵府

chole_bb 發表於 13-11-25 16:09
今年讀k3,喺學校完全冇問題,老師仲覺得佢好乖好用心做功課,事實係一份寫字功課做3個鐘,亞女係一個除咗玩 ...

同你一樣, 5歲女, 朝早係好叻自己起身, 但起咗身出廳坐, 要叫先去廁所, 喺個廁所度去完唔抹齋坐, 又係叫先識抹(唔叫會4-5個字先識抹), 跟住之後梳洗換衫又係要逐樣叫, 佢可能做做吓會唱歌, 玩佢手中嘅嘢, 自言自語, 發呆..... 總之踢一踢碌一碌

子爵府

好媽媽勳章

回覆:shpfamily 的帖子

都有呀,佢好鍾意貼紙,甘佢表現好嗰曰,我都會買比佢,話佢知乖女媽咪就會獎勵你

子爵府

好媽媽勳章

回覆:fingiu 的帖子

又冇喎,佢每日放學我都會問佢今日老師教咩呀,食咩茶點,有冇小朋友唔聽話等等嘅問題,老師話佢好聽話冇咩問題,佢只係一返到屋企就開始遊魂

子爵府

好媽媽勳章

回覆:shukyi2334 的帖子

好坦白講,我之前忍唔住嘅事候都有體罰,成效係有嘅,佢記得嗰種痛就少左犯錯,但大大下佢會同我硬碰硬,未打已經發癲,我就改變形式,同佢講道理,反而仲衰咗,你有你講我有我做,仲越嚟越冇禮貌,好似驚激我唔死咁,佢同我細個時比較直情係兩種人,可能係咁我先捉唔到佢心態

子爵府

好媽媽勳章

回覆:jc118 的帖子

咁你有咩辦法,我個女百厭+冇禮貌+把口唔收,佢已經成日令我出醜,但講極佢都會繼續做

子爵府

好媽媽勳章

回覆:阿紀 的帖子

我個女又係成日唱歌,尋曰佢話成日見到有個廚師喺天花板煮飯,嚇死我,問多兩問原來係佢發白日夢嗰時幻想出嚟(佢好鐘意煮野食),我真係O晒嘴

首頁

尾頁

跳至