想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚8年,我同老公都好想要小朋友,兩邊屋企人都好想我哋快啲生!
結婚後年年都有body check,但話我有隱性地貧,血色素淺,血唔合格,建議我搵婦科做個詳細檢查,
幾年都話報告原因不明⋯又話我食嘢唔吸收,唔建議我懷孕,等驗血ok先再考慮要小朋友都唔遲。
之後幾年,轉過幾個婦科,講嘅嘢大致一樣⋯如是者,三年又三年⋯身邊朋友一個一個都有小朋友,有啲仲讀緊小學,我就依然年年等⋯個心好灰!
直到今年年頭,我問醫生:如果我堅持要小朋友會點?會有咩後果?
醫生居然咁答:吓?你仲未有小朋友架?好快啲生啦,再唔生就高齡啦!
果刻我真係好想喊出嚟! 我眼紅紅反問返醫生:睇咗幾個醫生同早兩年你都唔建議我生小朋友,話我血唔合格。
醫生話:唔怕啦,而家可以食維他命同其它補充劑架嘛,只係你陀B會辛苦小小。
坐係出面等比錢果陣,我真係喊咗出嚟!好似比人玩咗8年咁!
咁岩今年年中,我62有一晚為咗一啲家事踩上門,講講吓毛啦啦講咗句話我生唔出,有咩資格出聲。
我果刻谷住度氣,爆喊咗!老公居然無出聲幫我。事後老公同99叫我唔好放係心,佢只係好恨抱孫。
我明!但呢年裡面,我同老齊齊努力造B! 又試食卵子維生素,又食維他命,又睇中醫,攪到個人神經緊張⋯到而家都未有聲氣⋯心灰程度又再加重!
我好想問吓中咗嘅JM們,可否詳細分享講吓造B過程中,其實要注意咩?食啲咩?有咩方法會易中啲?
感謝分享!

大宅

回覆:其實好心灰!

食埋葉酸

大宅

引用:食埋葉酸

原帖由 Mybeautifulmama 於 13-12-01 發表
食埋葉酸
邊隻牌子好?定睇醫生叫醫開?

大宅

引用:Quote:原帖由+Mybeautifulmama+於+13-12-01

原帖由 fion_lws 於 13-12-01 發表
邊隻牌子好?定睇醫生叫醫開?
我食gnc, 不過有djm食果隻檸檬精華,唔記得牌子,兩隻萬0都有得賣

大宅

睇中醫調理我覺得幾有用!我中前都懷疑過自己生唔到,中醫都話我難,但係都要繼續努力,同埋唔好放棄!有志者事竟成!!睇醫生當係聽下意見就算,生bb,始終係緣份,醫生都唔可以百份百肯定我地生唔到!
我bingo前飲中藥,每晚薑水浸腳,do完果幾日用暖包貼腹部!
加油呀!!!

大宅

引用:結婚8年,我同老公都好想要小朋友,兩邊屋

原帖由 fion_lws 於 13-12-01 發表
結婚8年,我同老公都好想要小朋友,兩邊屋企人都好想我哋快啲生!
結婚後年年都有body check,但話我有隱性 ...
我有多囊,經期一直都唔準,結婚九年都無小朋友,但我和老公又無所謂,後來老公身邊朋友都開始有小朋友,自己又想要一個,先去找婦科醫生了解一下,去咗好出名嘅名人醫院睇,又話我可能一直嘅經期都係無排卵,以我情況有bb 都難陀得穩,好易小產,佢叫我食藥先,但食了一年都無聲氣,佢叫我人工受孕,但我當時返工太忙,又要去醫院打針,又話隔幾日要覆診,時間上根本無可能,所以去去下都唔再去覆診,又唔理佢,老公都無所謂,如是者,一日一日咁過去,當我辭工時,休息中,就意外有咗。
所以除了睇中醫之外,心情都有影響,放鬆啲,唔好諗咁多,和你過人世是你老公,你們二人世界,有時間去下旅行,心情放鬆,可能會有意外收獲。
真㗎!放下壓力,踢走壞心情,就會容易有bb

大宅

引用:Quote:原帖由+fion_lws+於+13-12-01+發表邊

原帖由 Mybeautifulmama 於 13-12-01 發表
我食gnc, 不過有djm食果隻檸檬精華,唔記得牌子,兩隻萬0都有得賣
收到!感謝分享!

大宅

引用:睇中醫調理我覺得幾有用!我中前都懷疑過自

原帖由 米高華素基 於 13-12-01 發表
睇中醫調理我覺得幾有用!我中前都懷疑過自己生唔到,中醫都話我難,但係都要繼續努力,同埋唔好放棄!有志 ...
我一路都有睇中醫,但未試過用薑水同暖貼,等我又試吓先!

大宅

引用:Quote:原帖由+fion_lws+於+13-12-01+發表結

原帖由 小丸子2012 於 13-12-01 發表
我有多囊,經期一直都唔準,結婚九年都無小朋友,但我和老公又無所謂,後來老公身邊朋友都開始有小朋友,自 ...
去旅行呢個方法唔work, 因為仲多電話

大宅

唔好俾咁大壓力自已!我心態已經放鬆!我都有睇中醫,睇咗3個月,第一個月化學咗,而家我啱啱,我有食鹿茸同人參,可以問下你個中醫意見!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我當初生b又係做鬼死咁多嘢, 食咩維生素, 跑步, 中醫, 西醫, 補身, 量體温, 日日捉住老公強姦, 個個月失敗, 計劃之前個中醫又係話我身體差叫我唔好生, 跟住我揾啲專出名調理生b的中醫調理, 中醫話我無問題, 不過我都轉過幾個中醫, 嗰時年幾都唔中

而家努力啲唔遲的, bb等緊你, 加油啦!

大宅

回覆 米高華素基 的帖子

我想問是DO完是隔幾耐貼暖包呀? 是即刻貼嗎?
THX~~~

男爵府

唔怕講,我2胎都意外懷孕,第一胎仲要食足6年避孕藥,呢胎係condom, 但我會覺得一樣野,我唔會下下抱住要生先同老公做,我同老公係真係0個種有需要,有mood0個下埋牙,所以心情呢樣好緊要,愈想愈難,放鬆d! 但有樣野,我2胎都飲過奶,唔知關唔關事

大宅

回覆 fion_lws 的帖子

努力呀~~
我都唔成功, 所以沒有什麼可以提議你,
但我和你一起加油啦~~

大宅

引用:唔好俾咁大壓力自已!我心態已經放鬆!我都

原帖由 譚美 於 13-12-01 發表
唔好俾咁大壓力自已!我心態已經放鬆!我都有睇中醫,睇咗3個月,第一個月化學咗,而家我啱啱,我有 ...
可pm中醫資料給我嗎?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:睇中醫調理我覺得幾有用!我中前都懷疑過自

原帖由 米高華素基 於 13-12-01 發表
睇中醫調理我覺得幾有用!我中前都懷疑過自己生唔到,中醫都話我難,但係都要繼續努力,同埋唔好放棄!有志 ...
我今個cycle 都要參考下你d方法先

大宅

回覆 catbeett 的帖子

Do完即晚開始貼,我連續貼左3~4日左右,有人話果幾日係著床期,如果子宮暖d會有幫助著床

大宅

回覆 米高華素基 的帖子

普通街邊買到的暖包就可以嗎?
謝謝你呀~~~

大宅

引用:回覆+fion_lws+的帖子努力呀~~我都唔成功,+

原帖由 catbeett 於 13-12-02 發表
回覆 fion_lws 的帖子

努力呀~~
多謝鼓勵!大家快快成功!加油!!!

首頁

尾頁

跳至