自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女話個胃好痛,睇幾次醫生都唔好,唔知點算...

如題

男爵府

Re: 我個女話個胃好痛,睇幾次醫生都唔好,唔知點算...

不如照胃鏡啦.

別墅

你個女係吾係太緊張呀!我個妹又係胃痛得好緊要, 成半年有多睡不到, 睇左医生好多次都吾得, 後來去了照胃鏡, 個胃一些事都無喎!最後要看精神科, 話佢有抑鬱症。(医生不會隨便叫人去照胃鏡架, 因為照既過程好辛苦架)
pennylawph 寫道:
如題

別墅

我以前又係痛0左幾年,食飽又痛,唔食又痛,又係睇0左醫生就止痛幾日,之後沒耐又痛過,幾年都係咁,有次夜晚忍唔住去左政府排急症,之後幫我照胃鏡,話我個胃"損"左,配左藥俾我食.
依架諗返都有7-8年啦,都無再痛過啦.

大宅

你女幾大 我細個經常都因為胃痛睇醫生(當時個醫生仲話咁細個就胃痛,幾時到大呀 )後尾個醫生話我食飯習慣唔好,成日湯撈飯或一啖水一啖飯,所以先成日胃痛,個醫生鬧左我媽之後,我媽就逼我改左呢個食飯習慣,之後就無乜點胃痛啦

別墅

我個女6歲

idyhk 寫道:
你女幾大 我細個經常都因為胃痛睇醫生(當時個醫生仲話咁細個就胃痛,幾時到大呀 )後尾個醫生話我食飯習慣唔好,成日湯撈飯或一啖水一啖飯,所以先成日胃痛,個醫生鬧左我媽之後,我媽就逼我改左呢個食飯習慣,之後就無乜點胃痛啦

別墅

我都懷疑佢係太緊張,因為佢每朝早都好痛,下午又好似無咩事咁

cell 寫道:
你個女係吾係太緊張呀!我個妹又係胃痛得好緊要, 成半年有多睡不到, 睇左医生好多次都吾得, 後來去了照胃鏡, 個胃一些事都無喎!最後要看精神科, 話佢有抑鬱症。(医生不會隨便叫人去照胃鏡架, 因為照既過程好辛苦架)[quote]
pennylawph 寫道:
如題
[/quote]

大宅

我個胃又係唔係幾好,以前如果胃痛我會食醫生開定比我d胃藥,但三個月前開始,食藥都唔係好得,時痛時唔痛,其實個種唔係非常痛的感覺,而係'了下了下'咁,總之非常不'聚財',

睇醫生話我係胃炎,比左1個星期療程的胃藥我,但食完之後一兩日又係咁,我去覆診他叫我入院做胃鏡,我好鬼怕痛,我話不如給我去化驗所做吹氣測'幽門螺旋桿菌'啦!

測試出來有25units[呈陽性](5 units 以上即是有這種菌)他就開o左殺死'幽門螺旋桿菌'的抗生素(只有十天藥)和醫胃潰瘍的藥(兩個星期)給我,全部療程完晒之後,我又唔飲coffee,tea,cold drink等等刺激的飲品及食物, 慢慢地個胃就一日比一日好d(唔係一日就好返晒格)
其實如果你個女唔怕不如做胃鏡啦!因我真的好驚所以不想照

男爵府

對不起 希望你唔好話我迷信啦
你不如去紙扎鋪問下 睇下是否.....
因我之前咳 ... 睇了好幾次醫生都唔得
但燒了e 就好了好多
有捨必有得 有得必有失

別墅

睇下係咪壓力大啦, 例如有無睡覺磨牙, 宜家小朋友好細都會壓力大.

別墅

我都唔知點,因為佢一返到學校就話好痛,但返到屋企又好似無咩嘢咁,又食得,又玩得

米米女 寫道:
睇下係咪壓力大啦, 例如有無睡覺磨牙, 宜家小朋友好細都會壓力大.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至