自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問食素可以食牛油, 牛奶同芝士嗎?

Josephmon  食素分好多種,全素,宗教素,奶素,蛋素,奶蛋素,蔬食素,鍋邊素……  發表於 13-12-5 13:54
stepchk  其實牛油唔係用牛做架,佢係奶類製品  發表於 13-12-5 12:59

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:食素者可唔可以食.....

又唔係殺生,無問題喎

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有啲係以素為主,只係唔食肉類;
有啲係齋戒完全唔食蛋、牛奶........etc

彌生  thanks~  發表於 13-12-4 22:26

大宅

畀面勳章

引用:請問食素可以食牛油,+牛奶同芝士嗎?+

原帖由 彌生 於 13-12-04 發表
如果沒有宗教信仰一般都會食,因為有些宗教連蛋都不能吃的。

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

男爵府

醒目開學勳章

我99話食齋, 係佢自己話唔食得牛油的. 買左麵包無叫佢食(咁佢話唔食得牛油嘛, 仲問黎玩人咩!! 同問個和尚食唔食肉一樣, 唔行欠打咩!!) 當佢想食D 麵包時就會話, 咁成街D麵包都係有牛油, 唔通唔食呀!! (話你D人好唔俾D麵包佢食)

結論係: 咩都係佢講!! 佢講既就係真理!

Irene_Lo    發表於 13-12-5 16:21
pomanlife    發表於 13-12-5 12:58
咖央  啲99真係一時一樣。講開麵包和牛油,有啲廉價麵包店用白乳油即係氫化棕櫚油,去造麵包,街買嘅麵包,不是所有都用牛油呢啲咁貴嘅材料。反而食得多呢啲氫化植物油更加有損健康。你99喜歡吃就由她吧。   發表於 13-12-5 00:14
coffeemate    發表於 13-12-5 00:05
titankaine  真理教  發表於 13-12-4 23:37
偷懶喵星人  :pppp:  發表於 13-12-4 22:44
彌生    發表於 13-12-4 22:35

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

引用:回覆+EOBEAR+的帖子素同齊是兩樣野,+你見有

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+EOBEAR+的帖子素同齊是兩樣野,+你見有

原帖由 神婆ELLA 於 13-12-05 發表
回覆 EOBEAR 的帖子

素同齊是兩樣野, 你見有些有蛋及芝士其實那些是素食店, 通常初一及十五食素是可以食蛋 ...
我姑媽係食齋,佢屋企真係有一套煮齋嘅廚具架,上次去我表哥屋企團年佢就拎廚具過去煮齋

男爵府

2018復活節勳章

素食有分好多類,如果食蛋,牛油等,叫蛋奶素食者!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我99話食齋,+係佢自己話唔食得牛油的.+買左

原帖由 AndyRain 於 13-12-04 發表
我99話食齋, 係佢自己話唔食得牛油的. 買左麵包無叫佢食(咁佢話唔食得牛油嘛, 仲問黎玩人咩!! 同問個和尚食 ...
同62一樣

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

子爵府

我嫂又係食齋, 佢話佢哋可以食蛋, 因如有些道親懷孕都可以食蛋補身, 佢重可以食碟邊菜, 即係菜心炒牛肉, 佢可以菜心, 我覺得呢度有啲怪.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

AndyRain 發表於 13-12-4 22:33
我99話食齋, 係佢自己話唔食得牛油的. 買左麵包無叫佢食(咁佢話唔食得牛油嘛, 仲問黎玩人咩!! 同問個和尚食 ...
做麵包本身都有落牛油/豬油架

彌生  豬油!!   發表於 13-12-5 14:45

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有啲係以素為主,只係唔食肉類;有啲係齋戒

原帖由 Since2006 於 13-12-04 發表
有啲係以素為主,只係唔食肉類;
有啲係齋戒完全唔食蛋、牛奶........etc

simple is the best~

珊瑚宮

引用:請問食素可以食牛油,+牛奶同芝士嗎?+

原帖由 彌生 於 13-12-04 發表
唔同素食者定義唔同,佢話唔食無謂爭辯,無義意的。

男爵府

Brenda302 發表於 13-12-5 12:57
我嫂又係食齋, 佢話佢哋可以食蛋, 因如有些道親懷孕都可以食蛋補身, 佢重可以食碟邊菜, 即係菜心炒牛肉, 佢 ...
我都未聽過食齋可以食 "碟邊菜" , 菜心炒牛肉即使唔食d牛肉, d菜都會沾到d肉汁喎~ 咁都食得??

shui_sum  都無話唔得GE, 主要係唔食肉嘛! 但有得揀就梗係唔會食碟邊菜啦  發表於 13-12-5 15:14

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

牛奶應該可以,牛奶只係拿牛的奶,唔會要左牛條命。

雞蛋就唔清楚。

完全素食者應該只可以食蔬菜同豆類,其他唔食的。

大宅

有d連"算"頭都唔可以食

首頁

尾頁

跳至