烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

#tag住食 #洛神花 #果凍

第一次跟 #肥丁 整嘅 #洛神花果凍 估不到超級彈牙又煙勒, 起初都驚會好實 (似 #啫喱糖 咁太硬太實)。

唔知關唔關用 #魚膠片 , #魚膠粉 口感比較實

今次賣相麻麻,因搞得太起勁弄到好多泡,見諒

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:【tag住食】洛神花果凍

請問點整嫁?

水晶宮

男爵府

請問點整?

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

係咪酸酸甜甜咁架?

pooh仔  對呀  發表於 13-12-11 21:45
⋆☆知足常樂

伯爵府

回覆:sqq321 的帖子

材料:#洛神花  20g #冰糖 50g #清水 200ml. #魚膠片 15g or #魚膠粉 都得 (但我覺得片會彈牙啲, 粉會比較實)

做法:
* 先將洛神花瓣 (芯去掉)+ 清水 + 冰糖 一起放入鍋中,中火煮 10-15分鐘至其爛開, 用過篩過濾洛神花,只留下花茶
(註:隔咗水留底嘅果肉,仲好味㗎,不過食時小心,唔好high到,會染落衫到,洗唔甩㗎)  

* 果汁先試味,確定甜度,個人覺得雪凍食,甜小小都唔怕。  

* 魚膠片座溶後,“不”兩湯匙果汁加入已溶解的魚膠水,慢慢攪伴融合,  

* 再將魚膠水倒回果汁中,攪伴均勻後倒入樽模具內,包好包鮮紙,放入雪櫃冷藏到凝固就食得。

伯爵府

這份量唔喺好多食,試咗份量,自己再加喜甜酸軟硬度比例。

首頁

尾頁

跳至