嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔個香港你們會唔會咁做。
因為我住在外國。 我身邊朋友都係咁做。 我自己買左一d bb 食譜既書。 食譜都有教落一茶匙落bb 食物度, 因為芥花籽油係好有益的。 有omega 3架. 但如果你們有俾開魚俾bb 食, 咁就唔駛加啦。

希望幫到大家

水晶宮

又真係冇試過咼~~
成日都覺得bb食嘢要清淡~~

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我就加亞麻籽油, 香港健康院的書仔有話bb 都要攝取植物油

大宅

回覆:dinosaurmum 的帖子

我都唔知架。 朋友叫我咁做。 再加上我再買d 食譜書, 再同其他朋友分享my. 先知原來我身邊d 朋友之前都係咁餵佢地bb

大宅

回覆:rainbowyin 的帖子

原來健康院有建議。 真好。 係咪叫油菜籽?我知holle 有一支油。。就係依隻。。。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:ZueChan 的帖子

其實我都唔太清楚,不過我諗植物油都係橄欖油,芥花籽油個類

翡翠宮

落都系落橄欖油,應該差唔多掛,加上平時都會食魚

男爵府

回覆:一日一餐加芥花籽油起bb 糊仔度

諗起我本bb食譜都有咁教,我有時會俾少少,但唔係每次

男爵府

咁又真係未試過wow~~ 聽落覺得幾好tim~~而且好香嘎~ 日日都要食?

大宅

回覆:囡囡小主人 的帖子

食譜就有寫要加一茶匙。 我日日都會起其中一餐落一次。 因為我唔係成日俾我個女食魚

水晶宮

ZueChan 發表於 13-12-10 17:38
我都唔知架。 朋友叫我咁做。 再加上我再買d 食譜書, 再同其他朋友分享my. 先知原來我身邊d 朋友之前都係 ...

如果以後有多一個嘅話就試下加芥花籽油~~
宜家個小朋友大啦~~

男爵府

即使加油, 都不宜加芥花子油, 寧願加花生油/椰油/橄欖油/魚肝油.
始終人類食芥花油的歷史不長, 副作用未必有太多數據; 給嬰孩食用有點像白老鼠.
就像給小孩食糖, 不食代糖, 同出一轍.
參考
http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
http://mypaper.pchome.com.tw/weisengift/post/1322817047

男爵府

只會加阿麻素油俾bb,唔會俾其他油.............

珍珠宮

没特别加呢只油,有時會整魚俾BB食。

首頁

尾頁

跳至