美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我做激光溶脂抽脂前做的RESEARCH***

傳統抽脂需全身麻醉,肌膚可能產生大量凹凸不平的橘皮現象且需長時間穿著緊身衣(約3-6個月不等),術後會有大量瘀青及異常疼痛...恢復期久。

水刀抽脂
是以水刀分離脂肪細胞,邊沖水邊抽吸,可保留神經血管,達到瘦身效果。通常是局部麻醉劑、止血劑及一些電解質,除了具止痛功能外,還可用來軟化脂肪及預防出血。

水刀抽脂因為比傳統抽脂不痛,脂肪亦受水柱沖刷軟化,配方水之麻醉劑量可調低,因且脂肪充分引流出來,並一邊引流出來,使麻醉藥殘留極低,再來就是要醫生插入管子,在您要抽的部位,來來回回用力地插來插去抽出血淋淋的脂肪,您可知道這樣的做法造成被抽的部位受多少創傷嗎?可以用血肉模糊來形容。醫生在您身上施了多少力,都會反應在您身上,
所以手術後不但您痛不欲生,恢復期也很長。

水刀抽脂還是有些要注意的重點,就是術後兩三天內,組織因為打入大量的配方水,所以會有一些類似組織液的液體從傷口流出,有時流量會比較大,必須用厚紗布吸收,且術後因打入大量的配方水肌膚會鬆弛,穿著彈性衣也是必要的配合及回復時間比較耐。

★雷射溶脂抽脂
是一種對脂肪絕對性的破壞,所以脂肪細胞是完全無法再利用的,因為光熱特性能刺激膠原蛋白增生,達到緊實肌膚的效果,讓雷射溶脂可精細到處理細小部位。

有別於傳統抽脂以腹、腰、臀和四肢為主,雷射溶脂因為是微創技術所以還能處理雙下巴、臉部,甚至是眼袋的部分,都可以完成精密的細小體雕,悄悄的把妳變美麗,是其他抽脂方式無法取代的功能。

光熱特性把脂肪溶化成液體醫生不需出力,只需用機器吸出來的是乳白淡肉色的脂肪,輕鬆撤底的抽出所有的脂肪。醫生不再汗流浹背,客人手術後不需承受痛苦,恢復期短。雖然雷射溶脂有傷口小、失血量少等優點,但術後護理照料仍是維持手術效果的關鍵。

超聲波抽脂
超聲波抽脂手術做完後,很腫,要痛好久的原因,是因為抽之前要先用超聲波將脂肪震碎(脂肪就像肥肉一樣,是固體塊狀,震碎後就變成泥狀),您想像一下,您的身體要承受多少力道,肥肉才會變泥狀呢?就可以知道超聲波在您身上施了多少力,而且超聲波不止只有震碎了您的脂肪,也同時傷了您的肌肉和神經。
所以手術後不但您痛不欲生,恢復期也很長。

冷凍溶脂
冷凍溶脂法先把脂肪細胞冷凍,同時在不傷害正常細胞的情況下,使脂肪細胞提早老化及分解,最後透過身體正常代謝過程排走,但我諗唔明點排走及有朋友做過,效果不太理想。

以下係我的親身經歷~
上年的8月決定做激光抽脂的手術,我本身個肚腩35.5吋,右臂12吋~左臂11.5吋
經朋友介紹去見醫生,一入到房醫生問我想做咩位置,我就話左比佢知肚腩同手臂,佢就睇左我有幾多脂肪,講解做法,有咩要注意的事項等,最緊要既係佢同我講,做左的地方係唔會再生脂肪,如果我唔Keep遲D肥番只係會肥係其他地方...我聽到已經著晒火好想做,之後落埋訂BOOK時間一個星期到就可以去做...

我BOOK左中午12點,一去到姑娘幫我量度尺寸,換衫等...
換好衫,我就訓上手術床上等待開始手術,一開始醫生幫我做左肚腩先,分開2邊左右做...
打左麻醉藥先,因為醫生話只需局部麻醉所以我一直都係清醒,之後開始入左一支野入我的肚入面話要開左條路先,一路做都好細心問我痛唔痛,一痛要出聲話比佢知叫我唔好忍痛,突然覺得個醫生好細心..哈哈
之後就用激光溶脂,激光溶的時候感覺熱熱地咁,係打溶左D脂肪呀~~好啦,之後再用部機抽番出黎,我見到D脂肪真係米黃色架,好似豬油膏咁...LEE D就係我的千年脂肪~~做晒2 Part姑娘就再幫我推番多餘的水出黎再清理傷口,包砂布等

做完晒之後姑娘再幫我量度肚腩得番33吋,右臂11吋~左臂10吋,醫生話要等D水同脂肪吸收左叫我得閒按摩下佢,等到大約3個月的效果係最好的~到左3個月的時候自己再度肚腩得番31.5吋,右臂10.5吋~左臂9.5吋!直到現在已經一年都無反彈,LEE一年我係無做過任何運動,只係飲食正常!所以本人覺得效果真係好好..

複式洋房

請問你係唔係香港做? 溶脂後會唔會腫同瘀架?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 siuwan23 的帖子

How much?

複式洋房

回覆:siuwan23 的帖子

好有興趣!貴嗎?痛嗎?

男爵府

回覆:抽脂心得及分享傳統vs水刀vs雷射溶脂vs超聲波vs冷凍

How much?

男爵府

超聲波等如VASER????

伯爵府

where n how much.thx

大宅

回覆:抽脂心得及分享傳統vs水刀vs雷射溶脂vs超聲波vs冷凍

有冇手術前後圖呀

別墅

引用:請問你係唔係香港做?+溶脂後會唔會腫同瘀架

原帖由 belebalaball 於 13-12-11 發表
請問你係唔係香港做? 溶脂後會唔會腫同瘀架?
我係香港做架**做完之後會小小腫同小小瘀。

別墅

引用:好有興趣!貴嗎?痛嗎?

原帖由 candykw 於 13-12-11 發表
好有興趣!貴嗎?痛嗎?
小小痛!但接受到。

別墅

引用:超聲波等如VASER????

原帖由 masterunion 於 13-12-11 發表
超聲波等如VASER????
Vaser都係利用超聲波的**

別墅

回覆:bkmamamia 的帖子

Sorry ~唔想公開

大宅

引用:我做激光溶脂抽脂前做的RESEARCH***傳統抽

原帖由 siuwan23 於 13-12-11 發表
我做激光溶脂抽脂前做的RESEARCH***

傳統抽脂需全身麻醉,肌膚可能產生大量凹凸不平的橘皮現象且需長時間 ...
咁激光同吾同雷射溶脂?

別墅

引用:Quote:原帖由+siuwan23+於+13-12-11+發表我

原帖由 popfish 於 14-03-07 發表
咁激光同吾同雷射溶脂?
係一樣的,只係不同稱呼***

洋房

請問可唔可以pm我抽脂醫生資料,thanks

男爵府

請問手術後痛嗎,幾錢?恢復期需要幾耐?可否PM我相片睇睇效果呀

民房

是在HK做嗎?can you send me doctor's details and how much please
many thanks

大宅

can pm where and how much?

別墅

回覆:ja07 的帖子

係香港做。做完休息一兩日ok了。

男爵府

回覆 siuwan23 的帖子

超想知幾錢,邊度做?

首頁
12345...6

尾頁

跳至