自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

麥當奴細薯條幾錢﹖

阿女學校話今日帶佢地去食麥當奴﹐係去全班同學一致投票決定﹐係學校活動﹐一人帶10蚊。

放學問阿女食左乜﹐有冇袋好找錢之類.....
薯條同水﹐找左5毫
薯條同水找得5毫 你係咪飲左汽水唔記得左呀﹖
冇呀﹐係飲一杯水﹐因為冇Qoo
咁薯條係咩色紙袋裝住﹖
白色
你係用我俾你果張紫色既錢買﹐自己買﹐找得一個啡色既硬幣﹖
係呀
咁有冇俾到公仔玩具你玩呢﹖
冇呀

阿女5歲﹐未識得計有零頭呢d。
我想佢跌左幾蚊都算﹐但我想冇可能一個細薯條要$9.5﹐打電話問老師會否好小家﹖我唔想老師以為我覺得佢要負責錢銀野。
我只係想知會唔會麥當奴見d細路好蝦呃佢地

最治本﹐都係要捉阿女好好教下錢銀既野。

大宅

Re: 麥當奴細薯條幾錢﹖

細薯條$5.5,麥記應該唔會呃錢,會唔會小朋友跌左錢呀 妳可以搵日當講笑咁問問老師嘛,

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

http://www.mcdonalds.com.hk/chinese/eatsmart/specials.htm

sorry...我只係諗...$5.5/細薯條...點都冇可能找$0.5...ummmm...你...囡囡會唔會自己買左新地脆筒$3.5呢??

(唔好介意我咁諗... )

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實員工就一定唔會呃d小朋友.
唔通佢地找錯錢????

大宅

多謝大家回應。

我今朝已經打電話俾老師﹐問會唔會因為成班小朋友去參觀人地做野﹐要收費呢。老師話冇呀﹐只係去買野食﹐順便睇埋人地點收錢﹐拎食物﹐清潔等等。

我話﹐我只係奇怪﹐點解細薯條會找得5毫﹐會唔會人家有收費﹐或阿女跌錢

老師講左一樣野我好唔明﹐“你知你個女有脾氣﹐可能係個褲袋跌左出黎都未定”。 我只係哦左一聲。唔明有脾氣同跌錢有咩關係

又唔明問左阿女幾次﹐都話係只找得一個啡色硬幣﹖即係只找得5毫﹐冇多餘硬幣跌出黎啦。

另外我信阿女唔會講大話﹐因為佢未到呢個地步囉﹐同埋佢嫌雪糕凍﹐只食幾淡就會唔食。佢對錢銀冇咩概念﹐佢只識得1蚊﹐2蚊﹐5蚊﹐10蚊等等﹐連毫子講過幾次都唔明﹐根本唔知個啡色硬幣係5毫。可能佢平時唔需要用到錢﹐我地亦冇俾錢過她手﹐我地要從呢方面教教她。

我想﹐合理解釋可能係人家找錢俾佢﹐放落個盤﹐佢只拎起個5毫﹐其他漏左係個盤度。

首頁

尾頁

跳至