婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想自己改,我無咁迷信,但係將來唔好又怕99怪我

大宅

回覆:little囡囡 的帖子

唔會,比佢改又唔一定好

子爵府

回覆:大家改名會唔會搵算命佬?

唔會,我認為名係父母給孩子嘅禮物,唔會俾個39547嘅人決定,況且都唔知個算命佬係咪真係有料!亦唔會理99,孩子係我的!

ritaholl  好認同呀!!!!!我囡個名都係我自己改架!!!!  發表於 13-12-13 21:49
yatmanchris  認同  發表於 13-12-13 10:29
Hi

大宅

回覆:little囡囡 的帖子

唔會, 我個b 中英文名都係我同c6 一齊改

大宅

引用:唔會,我認為名係父母給孩子嘅禮物,唔會俾

原帖由 karen508hk 於 13-12-12 發表
唔會,我認為名係父母給孩子嘅禮物,唔會俾個39547嘅人決定,況且都唔知個算命佬係咪真係有料!亦唔會理99 ...
嗯嗯,我仔仔個名都係我改。。。呢胎我都照改la

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我想自己改,我無咁迷信,但係將來唔好又怕

原帖由 little囡囡 於 13-12-12 發表
絕對唔會。
一來我唔信算命,二來,如果個算命佬咁叻,就唔使咁辛苦同人改名算命,靠賺果少少算命錢食飯啦(早就應該中左三T六合彩!!)

大宅

回覆:ac321 的帖子

我個仔都係搵師父改,佢比咗好多個單字比我地自由組合,我同c6各自選一個。而且個師父好勁,未見個我個仔知道佢鼻敏感。師父寫花根都好準,知邊一年死幾多個親戚,個仔有物大事發生。不過呢d係十幾年前的事,唔好問我師父依家係邊,我都唔知道。

禁止訪問

大宅

引用:其實可以自己諗咗幾個鍾意嘅再比師傅決定都

原帖由 ky0416 於 13-12-13 發表
其實可以自己諗咗幾個鍾意嘅再比師傅決定都可以㗎嘛
就算決定係點都係自己揀嘅名啫
我試過自己改咗幾個上網評分,都係兇。。。我其實唔迷信,見到我哥個囡囡改名上去評分,自己又玩下,結果搞到宜家1516

別墅

兩公婆冇咩文彩,又怕改壞名,都係搵人改好啲

水晶宮

我會自己改,叫睇相佬改仲難決定.又唔知邊個好,出名既又貴,平既都信唔過.改完個名就有排擔心.BB第時有咩頭暈身燢,意外,可能全部都會諗會唔會係睇相佬改個名改得唔好.

大宅

我就搵人改 覺得安心d :pppp:

男爵府

我搵人改,個名幾好聽
英文就個人喜好only
love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

伯爵府

little囡囡 發表於 13-12-12 20:27
自己改啦,正所謂落地喊三聲,好丑命生成,何必洗d無謂錢?
我個囡本來已經改好名架啦,點知男家d人話比"師傅"算過
個名唔利阿囡喎,咁個師傅就俾咗幾個老土到喊嘅名我地揀,
話同阿囡夾喎.
我真係好嬲,老公都好唔高興,但佢比較迷信,所以我地又從新
為個囡改過個名.
so far,我個囡嘅成長之路都好順利,但呢d係因為佢本身乖,受教.
而我地亦盡量學做好父母,三方面共同努力嘅成果,同個名一d關
係都無.
如果樓主唔迷信嘅就無謂俾呢d思維牽住鼻子走,按自己心意做吧.
至於99方面亦無必怕d乜,憑乜嘢俾師傅改名就一定好?

大宅

引用:我想自己改,我無咁迷信,但係將來唔好又怕

原帖由 little囡囡 於 13-12-12 發表
其實俾人算佢唔會直接確定bb個名,只係批下bb時辰八字少咩野(金木水火土),如八字缺水,咁個名用d有水仔部ge字。我個仔個名有俾人睇,但個名都係我同我老公決定

侯爵府

如果你吾信,就真係無謂c苦改拉。。因爲c苦功力如何真係吳知道。。。
而我係信既,所以我叫c苦改。。個名都好聽。

大宅

引用:Quote:little囡囡+發表於+13-12-12+20:27+

原帖由 fattymama 於 13-12-13 發表
自己改啦,正所謂落地喊三聲,好丑命生成,何必洗d無謂錢?
我個囡本來已經改好名架啦,點知男家d人話比"師傅"算 ...
我都好怕啲老土ge名。。。我做咗ftm咁耐,老公話我讀書唯一派得上用場就係幫啲仔女改名。。。

大宅

因為無共識,即係我鍾意個隻字佢又唔鍾意,佢鍾意我又唔鍾意...所以都會搵人改...只係因為想唔到,先睇下其他人意見...

大宅

大仔搵人改,因為同c6 諗極都唔滿意,索性搵人改唔想煩。。英文名自己改。。細仔跟返哥哥第二個字,第3個字c6 改。。

大宅

我個仔都係搵師傅改, 2公婆由陀到生,
諗左好多名, 都唔知改咩好, 決定比人改,
我地心儀個"聰"字, 同師傅講, 佢比左幾個選擇我地,
個師傅仲話阿仔會有細佬妹,
如果我13-15年陀的話就會係仔,
如果想要女, 就好似要16-17年先有,
結果呢.. 我而家真係陀緊細仔,
我都唔知個師傅真係準定係好彩咁樣撞中左..
細仔我都打算搵返同一個師傅改名,
爸爸話第一個比人改開, 第二個都要比人改,
廢事有咩事比人賴...

首頁

尾頁

跳至