跳至

首頁

尾頁

別墅

想請問你地bb一日食幾餐奶???

我個b3個月大, 食開一日5餐, 1餐6安 (但有時食唔哂, 食得5安)

7am
11am
3pm
7pm
11pm

但其實佢最後個餐, 通常要叫佢起身食, 因為佢通常8pm就會訓, 如果唔叫佢起身, 佢會訓到第二朝4-5am.

其實每晚叫佢起身食最後個餐奶都好矛盾, 一來見佢訓得咁冧唔想叫醒佢食奶, 叫醒佢佢會喊好陰功, 咁這餐佢又會食得忟憎, 有時食到3安就唔肯食.

但唔叫佢食, 一來我怕佢得3個月, 一日食得4餐會唔會太少, 同埋有時佢日頭餐餐食得5安, 咁如果食4餐, 一日咪得20安? 因為bb1個月去睇醫生時, 醫生話bb需要的奶量, 係體重x4. 我bb有6.5kg, 即係一日最少要26安奶.

我想問, 有沒有1月bb1日係食緊4餐奶? 你地bb的奶量係幾多? 講真, 對於每日餵幾多餐同bb需要幾多奶量, 真係好迷惘!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 想請問你地bb一日食幾餐奶???

我阿b3個半月到開始一日飲4餐....日頭3餐7安半.....不過有時飲唔哂架...夜晚8點幾9點就last一餐飲8安...跟住玩一陣10點幾11點就訓到第二朝8點幾....
其實如果bb訓左最好就唔好叫醒佢飲奶...d人話bb訓得好仲長肉過食得多....我阿b8kg到..但佢一日都飲唔夠30安奶架....咪一樣係咁肥落去 =.="放心喎..d阿b肚餓實會喊到拆天...唔使驚餓親佢架...我阿b都試過突然間有一晚半夜肚餓要飲奶....比佢飲完咪乖乖地自己訓...我又唔會因為佢戒左夜奶又唔比佢飲...總之佢想飲就比佢飲...唔飲就唔飲...佢自己身體會調節架....咁當然話佢想飲就比佢飲係講緊夜奶果餐....我都無特登戒唔比佢飲..係佢自己唔飲咋....所以有時佢要飲咪辛苦d起身比佢飲咯....
唔使好迷惘...relax d ^^
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

我BB 現在3 個半月,一日食4餐奶, 每餐6-7oz.

1. 9:00-9:30
2. 1:30-2:00
3. 5:30-6:00
4. 10:00
他現在 6.5 kg 左右。 最近重得慢D. 不過訓得幾好。 佢之前都係食5餐奶, 每晚11:00叫佢起身食最後個餐奶, 佢非常的不願意。所以慢慢地調時間, 要等佢佷餓先餵佢, 每次餵多D. 佢就算朝早8:00 起來,都不要食奶, 通常要等到9:00以後先飲.

大宅

我和GUB情況一樣,
我個b3個半月大, 食開一日5餐, 1餐4-5安 (早晚食得4安)

7am
11am
3pm
7pm
11pm
佢最係個餐唔起身食, 咁我又冇叫佢, 前日佢自己一點起身, 咁就比佢食啦, 點知佢昨晚三點起身, 唉, 我冇比奶佢, 比水佢飲, 攪了成個半鐘先訓番 , (即4點先訓, 5點又起身, 最後又要比奶佢食 , 食完sleep 到8a.m.起身)
對於每日餵幾多餐同bb需要幾多奶量, 我都一樣真係好迷惘!

柏熙樂園<== click here

別墅

多謝你地.

咁我開始試下同個女轉4餐, 一餐隔耐少少, 每餐試下7安, 唔好咁陰功11點叫囡囡起身啦

謝謝!

男爵府

gub,

我bb個幾月到而家3個月都係咁呀...
多數7點半食完奶..之後就唔起身飲奶, 之前未番工, 我就晚晚12點叫佢起身食..而家番左工, 工人就1點先叫佢起身食...
我都好想唔叫佢起身食最夜o個餐奶...
但o個陣個幾月, 我唔想佢一日食得4餐咁少...
而家3個月, 我諗住開始唔比佢食最夜o個餐...
而家佢一餐6安, 一日5餐...
希望佢可以一日4餐, 一餐7安啦...

別墅

i feed bb 5 times and 5-5.5oz each time. actually, my bb always 無胃口,i can feed him 4 times but i won't . i want him to drink more lor.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔兩、三個星期前自己轉4餐奶,朝早八點幾先肯飲,好多時因為我同佢一齊

首頁

尾頁

跳至