跳至

首頁

尾頁

洋房

有無係qe生的媽媽可以入嚟傾吓同交流吓

我預產期6/26,好緊張!唔知各位執好走佬袋末?這是第一胎,唔知到時產房情況怎樣?我準備腲人奶,但驚自己到時上唔到奶,唔知係唔係可以補奶粉?用醫院提供?還是可自己帶呢?現在好擔心到時有好多嘢唔識,唔知你地有無D過心情?

大宅

BK Milk勳章

Re: 有無係qe生的媽媽可以入嚟傾吓同交流吓

我係路過ge, 我係0604媽咪, 我係qe生, 係開刀因阿仔唔掉頭, 我係一個普通市民(唔係公務員, 公務員病房唔同我地)
我都係第一胎, 以前未做過手術, 初時都有啲驚, 但無計, 頂硬上, (無人可以幫我生)

不過你唔使擔心, 病房啲姑娘&嬸嬸都好好, 有咩問題都可提出, 每日都有姑娘黎睇吓你餵奶餵成點 ga, 你可以問佢地, 佢地好nice ga, 我俾bb咬損, 佢地都有俾啲sample我擦. 另每日下午都有不同講坐,有真人示範沖涼(是但搵個bb, 問準媽媽, 由姑娘同佢沖), 教產後護理 等等

如果初頭未上奶, 你可以同姑娘講話要補奶, 我就用e院提供的 a+, 因 a+都係我心水選擇之一, 但唔知可唔可以自己帶.

希望你生個肥肥白白, 健康小寶寶 !!

洋房

GCCHAN,

多謝您保貴的意見!

大宅

醫院用何奶粉的牌子期期不同的.

洋房

Dora 611,

吓??如果期期到不同,又唔係自己心水之選○甘末要出院同BB轉奶粉?

大宅

醫院d奶粉好似由奶粉公司送出來. 通常出院時, 會問nurse用緊那一牌字奶粉. d牌子有d自已也好少聽過. 不過放心啦, qe非常encourage bb飲mama奶. 而且醫院用得的奶少一定okay wor.

大宅

大家好, 我係2月份qe mama, 你地放心啦, qe d姑娘同嬸嬸真係好好人, 令我全個過程都好安心.
之前成日好驚生得無人理, 點知唔係, 當我痛到2mins痛一次時, 我叫醫生幫我睇睇開左幾多度, 醫生都好好人咁幫我檢查, 當時開左兩度, 佢地已經安排我入產房, 點知產房未有位, 佢地安排左我去令一張床, 聽bb心跳, 當時我痛到死下死下, 我老公係房出面等, 姑娘好好咁走黎同我講, 你先生係出面等緊你, 不如你打個電話比佢, 但我電話無電, 佢就幫我偷偷叉電, 點知比護士長知道左, 話唔比叉, 佢仲借埋醫院個室內無線電話比我打比我老公, 又時不時走黎睇下我, 令到我好安心..
去到產房, 可以聞氣, 雖然無乜用, 但都好過無, 姑娘好好咁支持我, 好快我就生左b女出黎啦...
去到產後房, d姑娘同嬸嬸都好好, 我唔識餵人奶, 又有人教, 如果未上奶想補奶粉, 你可以同姑娘講, 佢都會比奶粉你補, 不過都要睇返派奶粉時間..
食邊隻奶粉都要睇下當時醫院既情況, 今期我唔知, 不過你係唔可以自己帶奶粉去架, 一係食人奶, 一係食醫院派既奶粉, 就算唔arm你心水, 都無得揀, 你出左院自己同佢轉囉...

大宅

多謝分享!

大宅

我在五月二日在qe 生了呀女, qe d nurse ok, 不過大房真係太嘈, 成晚 d bb 係度大合奏, 又咩人種都好多, hk 人反而好小, 要小心財物 ! 奶粉可同問姑講要第二d 都得, 我無講, 所以用了 S26, 但同房的媽媽就用美贊神, 應該有得傾的
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

複式洋房

我3月在 qe 生了女女, 當時 qe 食既奶粉你 "金裝美素力"

首頁

尾頁

跳至