懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日36周1覆診,醫生話bb偏細,係排尾幾名,話通常偏細b會早產,幫我約38周3催生,大家有冇試過?

大宅

回覆 angelawoo20 的帖子

我都因為bb偏細, 我醫生都建議我38-39週催生,但要睇埋醫院果邊點講先

別墅

我的CASE一樣,政府同私定醫生都話我BB SIZE 細,早D出黎谷好過係肚裡面,政府安排我38WK 催生,而家諗緊去私家開刀 (原本BOOK私家順產),因為醫生提過BB有機會在催生的過程中受唔到產道的壓力(因為SIZE的問題),如催生時發現BB心跳有唔妥都要緊急開刀⋯⋯

不過其實最擔心都係BB的健康,只希望佢係一個健康的輕磅B⋯⋯

大宅

回覆:有冇後期個胎偏細,要催生既mama

我b 34週behind左4wk添,政府醫生都係我一到34週既時候同我開刀生添,不過我後期有血壓高,醫生話34已算足月,既然係個肚到唔長倒不如早啲生,日日食幾多有數得計,係個肚到反而唔知bb吸收到幾多,亦有可能係胎盤塞左俾唔夠營養bb。不過我b個case係佢本身都唔鍾意食野,所以出黎之後點谷都唔肥,而家20個月仲係得3%生長線,係天生細粒都冇法。relax啲,醫生建議得都係安全既做法,唔駛擔心

大宅

引用:我的CASE一樣,政府同私定醫生都話我BB+SIZ

原帖由 namnam1228 於 13-12-19 發表
我的CASE一樣,政府同私定醫生都話我BB SIZE 細,早D出黎谷好過係肚裡面,政府安排我38WK 催生,而家諗緊去 ...
你個b而家估計幾重?醫院要養到bb夠5磅先可出院,如相差仲有一段距離可能要住一排醫院先得,住私家既話可能好貴,而且輕磅bb出世時有機會問題多啲,我覺得政府既設備會比私家好好多

男爵府

我係,剛上個月尾催生,第二胎。38週檢查話我肚細轉我返威院,之前一直正常,威院醫生話胎水少,建議我當日就留院催生。個B出世得5磅8,好細粒。

別墅

回覆 TabbyDong 的帖子

我上星期照時醫生個estimate係4.85磅,睇下今個星期努力後有無多番D⋯⋯

其實我都好矛盾,想去私家,主要係因為想開刀,唔想take risk

男爵府

回覆 namnam1228 的帖子

請問你幾wks? 我12號照36wks3day 都係4.8lbs

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇後期個胎偏細,要催生既mama?

我39w2,今胎都應該都會

36日咋...緊張緊張

別墅

回覆 tangmoon516 的帖子

呢個星期37WK 了

別墅

請問點先算偏細呀?

別墅

回覆:有冇後期個胎偏細,要催生既mama?

我今日36周1,姑娘都話BB size細,但都冇話會早產,只係叫我食多D,飲多D牛奶咁

複式洋房

回覆:athinbaby 的帖子

你係私家醫生建議?

大宅

same case as u, 我上一胎係私家36wk 照到偏細, behind 1-2wks,
佢出封ref. 信給我到QE, 結果再照, 真係偏細, QE安排我37wk 催生
出世時5lbs 幾, 後期生長線可以追番>90%

所以relax

大宅

係呀,35週幾時係qe照過超聲波,一個醫生話bb偏細,第二個醫生話size正常,所以安排37週再照超聲波,但36週幾在私家照就建議之後催生。攪到我好驚bb出世唔夠5磅。

大宅

回覆 mmc1030 的帖子

請問你bb出世後飲人奶定奶粉?

別墅

今日我去產檢時(w35)都話阿B 偏細呀! 之前一星期次檢查都無問題
不過醫生反而叫我呢個星期試下食多d, 養肥d喎!

大宅

我上胎細,大約35/6週到已停咗無重過,医生建议38週催生,我最後選擇39週入院催,點知最後自己出唔駛催,5磅重,留兒科觀察1曰。b輕一定要係公院生,因設備好好多

侯爵府

引用:我b+34週behind左4wk添,政府醫生都係我一

原帖由 TabbyDong 於 13-12-19 發表
我b 34週behind左4wk添,政府醫生都係我一到34週既時候同我開刀生添,不過我後期有血壓高,醫生話34已算足 ...
同我女一樣,不過我女係足月39w,出世後仍然吾吸收,20個月仲係17磅,生長缐3%

大宅

回覆 athinbaby 的帖子

就因為出世太細, 所以決心餵人奶
全人奶到9 個月

首頁

尾頁

跳至